A stílusos nagybevásárlás környezetbarát eszközei

Kétségtelen a műanyag jelentősége a modern társadalomban. Forradalmasította az ipari ágazatokat és szinte észrevétlenül vált a mindennapi életünk részévé. Praktikusságának és kényelmének köszönhetően széles körben jelen van a világban – sajnos mára már túlzottan is.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Számos kutatás bebizonyította, hogy 1950-ben globálisan 2 millió tonna műanyagot termeltünk évente. 2015-re az éves termelés közel kétszázszorosára nőtt, és elérte a 381 millió tonnát, ami nagyjából a világnépesség kétharmadával megfelelő. Az 1950 és 2015 közötti időszakban az összesített termelés elérte a 7,8 milliárd tonna műanyagot – tehát minden ma élő emberre több mint egy tonna műanyag jut, ami mára már ennél is magasabb számokat öltött. Előrejelzések szerint 2040-re az óceánokba áramló műanyaghulladék mennyisége akár háromszorosára is nőhet. 1950 és 2020 között a fosszilis tüzelőanyagokból előállított műanyag gyártása az évi nagyjából kétmillió tonnáról több mint 500 millió tonnára nőtt.

Ahogy a műanyaggyártás növekszik – gyorsabban, mint bármely más anyag termelése –, a hulladékkérdés is egyre sürgetőbbé válik szerte a világban.

A termelés az előrejelzések szerint 2050-re az egymilliárd tonnát is elérheti. A tudósok és aktivisták körében egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a szennyező hulladék növekedésének tényleges visszaszorítása érdekében a műanyagtermelést a lehető leghamarabb csökkenteni kell. A ma gyártott műanyagok 40 százalékát csomagolásra használjuk el. Például a zöldség-gyümölcs és pékáru pultoknál gurigáról letéphető műanyagzacskókat általában egyszer használjuk, addig, amíg lemérjük és hazavisszük bennük a termékeket. Aztán azonnal a kukába dobjuk, és pár óra szolgálat után 200 évig bomlanak le hihetetlen mértékű műanyagszennyezést okozva ezzel a természetben. Elrettentő arány, hogy Magyarországon a csomagolásra szánt műanyaghulladékoknak csak alig 30 százalékát hasznosítjuk újra, és ezzel sajnos nem vagyunk egyedül, hiszen a világszerte legyártott, óriási mennyiségű műanyag körülbelül kétharmadát csupán egyetlen egyszer használják, globális adatokat tekintve pedig mindössze 9 százalék kerül közülük újrahasznosításra. Becslések szerint naponta átlagosan 2,7 milliárd műanyag zacskót, szatyrot használnak el világszerte, ami percenként 1,9 millió műanyag zacskónak felel meg. És még egy beszédes adat:

egy év alatt annyi műanyaghulladékot állítunk elő, ami vetekszik a teljes emberiség súlyával, ami kb. 300 millió tonna.

A változás a mi érdekünk is

Az élelmiszeriparnak és kereskedelemnek kiemelt felelőssége és szemléletformáló hatása is van a környezettudatosság kialakításában. Ami pedig a vásárlás módját illeti, ökológiai lábnyomunkat számos módon minimalizálhatjuk mi magunk is a nagybevásárlások során. Az újrafelhasználható bevásárlótáska és szütyő például elengedhetetlen kellékei az ökotudatos vásárlásnak. Használatukat nem csak a bolygónk, de hosszú távon a pénztárcánk is meghálálja.

Az Auchan Magyarország ezért évek óta egy nagyon határozott és következetes fenntarthatósági stratégiát valósít meg. A műanyag rollbagek helyett a zöldség- és gyümölcsosztályon többször használatos, egyszerre hat termék tárolására is alkalmas táskákat; mosható, három darabos Retasakokat; illetve a 100%-ban lebomló, komposztálható, biológiai alapanyagokból készült környezetbarát zacskókat vásárolhatunk meg. A pékárukat mosható, többször használatos biopamut és 100 %-ban papírból készült tasakokban vihetjük haza. Érdemes ezeket a többször használható változatokat a táskánkban tartani, így mindig magunkkal tudjuk vinni a vásárláshoz. Emellett amikor csak lehetséges, érdemes újrahasznosított csomagolású termékeket vásárolni, hiszen ezzel a gyártókat sem tereljük tovább a pazarló csomagolási eljárások irányába.

Milyen környezetbarát csomagolóeszközök léteznek?

  • Komposztálható, környezetbarát zacskó: A komposztálhatóság annyit tesz, hogy az anyag természetesen visszabomlik a földbe, ideális esetben anélkül, hogy mérgező maradványokat hagyna maga után. A komposztálható csomagolóanyagok általában növényi alapú anyagokból (mint például kukorica, cukornád vagy bambusz) készülnek. Fontos megjegyezni, hogy egy anyag valóban komposztálhatónak tekinthető, ha az otthoni komposztban 180 napon belül, kereskedelmi komposztálási körülmények között pedig 90 napon belül lebomlik. A  TÜV Austria tanúsítványai a komposztálhatóságról: OK Compost Industrial, OK Compost HOME. A TÜV Austria Industrial és HOME körülményei egy magasabb szintű komposztálhatósági minőséget jelenítenek meg, mert ha így bomlik le a termék, akkor egyből hasznosul is az összes összetevője, és vissza is kerül már a környezeti körforgásba. A kommunális hulladékban lehet hogy több mint 50 nap alatt bomlik le, de az is lehet hogy kevesebb. Ez szoros összefüggésben van a hulladék összetételével. Az biztos, hogy lebomlik, és az is, hogy a környezetre teljesen ártalmatlan biomassza, víz és karbonsemleges Co2 -re.
  • Újrahasználható zsák és táska zöldségekhez és gyümölcsökhöz: a zsák anyaga 100% poliészter, 40 fokon mosható, a rajta lévő gumiszalag segítségével pedig könnyen összefogható, tehát a szállítása is sokkal kényelmesebb és praktikusabb.
  • Tasak péksüteményekhez: a pékáru tasak anyaga 100% organikus pamutból készül és 40 fokon mosható. Igényes, hálós hátoldalának kidolgozása a benne lévő terméket láthatóvá teszi. A tasak csomagolásmentesen megvásárolható, ezzel is csökkentve a Co2 kibocsátást.
  • Papírtasak péksüteményekhez: 100%-ban lebomló és újrahasznosítható FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírból készül.
  • Hullámpapír csomagolás: A hullámpapír csomagolás a főként fából és régi hullámkartonból készült dobozszálakra vonatkozik. Általában 7-10 alkalommal használhatók fel új csomagolóanyagok készítésére, valamint sokkal több hullámpapír csomagolást hasznosítanak újra, mint bármely más csomagolóanyagot. A hullámkarton csomagolást széles körben használják az iparban, számos online kereskedés használja termékei csomagolására és szállítására.
  • Cellulóz csomagolás: A cellulóz csomagolás természetes forrásokból, például kenderből, fából és pamutból is készülhet. Az anyag biológiailag lebomló és komposztálható, így tökéletesen megfelel a műanyag fenntartható alternatívájának. Nedvességgátló tulajdonságai miatt különösen az élelmiszer-márkák körében népszerű alapanyag.
  • Kukoricakeményítő csomagolás: A kukoricakeményítőből készült csomagolások nem tartalmaznak káros toxinokat, így biológiailag is lebomlanak és teljes mértékben fenntarthatóak. A kukoricakeményítőből biológiailag lebomló „fólia” is készíthető, ami remek alternatíva buborékfóliára és a hungarocellre is.
  • Pergamin csomagolás: Ha átlátszó papírcsomagolásra lenne szükségünk, a pergamin tökéletes választás lehet: fapépből készül, így újrahasznosítható, biológiailag lebomló, emellett pH-semleges és savmentes is.
  • Nátronpapír: A nátronpapír a pergaminhoz hasonlóan fapépből készül, az előállításához használt vegyszerek pedig szinte egytől-egyig újrahasznosíthatóak, ami a gyártási folyamatot is fenntarthatóbbá teszi.

Az Auchan Magyarország 2019 óta, amikor elsőként jelent meg a piacon a mára már ikonikusnak számító újrahasznosított karton bevásárlódobozával, folyamatosan hozott be alternatív csomagolóeszközöket a zöldség-gyümölcsosztályra, a pékáru részlegre, legutóbb pedig a húsoknál és sajtoknál is lecserélték a műanyagot tartalmazó csomagolást 100%-ban növényi alapanyagokból készülő, lebomló és komposztálható változatokra. Legújabb lépéseként pedig teljesen kivonja az egyszer használatos műanyagzacskókat az üzletekből.

Kiemelt kép: Unsplash/Markus Spiske