A divat jövője: ruha másodkézből avagy a vintage virágzása

Miért vásároljunk használtat, ha vehetünk újat is? A „turizás” nemcsak pénztárcánkat, hanem a környezetet is óvja – miközben csinosak vagyunk.

–––––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––––

Mivel egyre többen ébrednek rá a textilipar súlyos környezeti hatásaira, az emberek világszerte fenntarthatóbb vásárlási módokat keresnek. Ez a használt ruhák népszerűségének óriási (és nagyon is megérdemelt!) növekedéséhez vezetett.

A másodkézből származó holmik vásárlásának számos előnye van, amelyek messze túlmutatnak a ruhatárunkon. Nem csak arra ad lehetőséget, hogy egyedi darabokat találjunk, kísérletezzünk a személyes stílusunkkal pénztárcakímélő áron, hanem a divatipar fenntarthatóbb és körforgásos jövőjét is elősegíti. 

A divat árnyoldala

A divatipar hatalmas üzlet, évente nagyjából 3 billió dolláros bevétellel, a környezetre gyakorolt káros hatásában pedig csak az olajipar előzi meg. Nemcsak a ruhák előállítása terheli meg a természetet, de az elkészült holmik szállítása, vegyi kezelése, és végül a megsemmisítésük is hatalmas probléma; egyetlen farmer előállításához 7600 liter ivóvíz szükséges. Ennyi kell ugyanis az anyaghoz felhasznált gyapot termesztéséhez és felhasználásához, de a vásárlás utáni mosások számát is beleszámítva ez kb. 8000 literre nő. A divatos koptatott hatás érdekében pedig ötféle nehézfémet használnak, amelynek javarészt az élővizekbe kerül.

Fotó: Unsplash

Egy felmérés szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 14 millió tonna ruhadarabot dobnak ki évente, ami csaknem 40 kilót jelent lakosonként. A tanulmány rámutat, hogy az eladományozott ruhák mindössze 20%-át képesek a turkálók eladni, a többi hulladéktelepre kerül – gyakran a világ túlsó végébe. A mosásuk során pedig mikroszálnak válnak le a felületükről, amelyek – a mikroműanyaghoz hasonlóan – a talajvízbe, és végül az óceánba (és az ott élő halakba) kerülnek, míg végül a tápláléklánc végén mi el nem fogyasztjuk.

A lényeg, hogy becsüljük meg a ruhánkat

Azzal nincs semmi baj, ha párhavonta veszünk egy felsőt. Egy brit kampány szerint már akkor rengeteget tettünk a fenntarthatóságért, ha a megvásárolt ruhadarabot minimum harmincszor viseljük is – illetve csak akkor vesszük meg, ha látjuk a lehetőséget erre. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy honnan származik az adott darab, a lényeg, hogy viseljük. 

Először is, a használt ruhák vásárlásával azok sokkal tovább maradnak forgalomban. Ez azt jelenti, hogy nem csak nekünk tesz jót, hanem a bolygónak is. A divatipar rendkívül pazarló, és a brit WRAP (Hulladék- és erőforrás cselekvési program) szerint csak az Egyesült Királyságban évente mintegy 140 millió font értékű ruhát juttatnak a szeméttelepre, ráadásul sokan mindössze néhány viselés után.

Fotó: Unsplash

Mindannyian kivehetjük a részünket a fenntarthatóbb divatipar előmozdításában, és az egyik legjobb módja annak, hogy a ruhák ne kerüljenek a hulladéklerakókba, és csökkentsük hatásukat, ha tovább tartjuk őket forgalomban. Ha a ruhákat csak további 9 hónapig használjuk, 20-30%-kal csökkenthetjük a szén-dioxid-, víz- és hulladéklábnyomukat. A használt ruhák vásárlása szuper egyszerű és hatékony módja annak, hogy meghosszabbítsuk aktív élettartamukat, forgalomban tartsuk őket és elkerüljük a hulladéklerakókat. 

Ezért jó a másodkéz

Pénzt takarítunk meg

A használt dolgok vásárlás egyik legnyilvánvalóbb és legismertebb előnye a megtakarítás. Gyakran akár 50%-kal olcsóbban találhatunk használt árut, mintha újonnan vennénk azt, ruhaneműknél pedig ez még több is lehet. Sok kicsi pedig sokra megy.

Környezetkímélő

Már fentebb is részleteztük, hogy miért jó, ha valamilyen holmit többször viselünk, ez pedig különösen érvényes a használt ruhákra. Ha second hand holmikat veszünk, azzal jócskán meghosszabítjuk az élettartalmukat, ami azzal jár, hogy nem kell állandóan újabb és újabb ruhákat előállítani környezetkárosító módokon.

Kevesebb csomagolószer

A használt áruk vásárlásának egyik előnye, hogy nem keletkezik hulladék, mert nem jár velük felesleges csomagolás, amelyet általában csak kidobunk a szemétbe, ezzel növelve a hulladékhegyeket.

Igazán stílusosak lehetünk

A környezetvédelmi okok mellett nem mehetünk el amellett sem, hogy a használt és vintage ruhák általában jóval egyediek, mint az új tucatáruk, így igazán magunk stílusára szabhatjuk a gardróbunkat, ha second hand vásárolunk.

Kincsekre bukkanhatunk

Ki ne szeretne olcsón jó minőségű és különleges darabokat venni? A second hand ruhák kétségkívül nagy vonzereje az, amikor igazán márkás vagy egyedi holmikra bukkanhatunk, ráadásul az eredeti ár töredékéért. Ez fokozza a vadászösztönt, az izgalom boldogsághormont termel, és nem mellesleg jól is nézünk ki a csinos ruhákban.

Hol lehet használt ruhákat vásárolni?

Bizományi boltokban

Ha csúcskategóriás márkákat vagy antik darabokat szeretnénk olcsóbban vásárolni, akkor látogassunk el egy bizományi áruházba a közelünkben. Sok antikvárium és luxusterméket árusító üzlet is ilyen alapon működik, azaz tárolják az eladó dolgait, és annak eladása után jutalékot kap. Jellemzően kedvező áron tudunk igen magas minőségű holmikat lehet kifogni (nem csak ruhaneműket).

Jótékonysági üzletekben

Nálunk is már kezdenek országszerte elterjedni az ún. Charity Shopok (mint például a Cseriti). Mivel az itt árult tárgyak többsége adományból származik, a vásárlás olyan, mintha egy jó ügy érdekében adományoznánk. Ráaadásul a legtöbb helyre magunk is beadhatjuk a megunt ruháinkat, vagy akár háztartási eszközeinket is (de mindig érdeklődjünk előtte, mire van szükségük). 

Second hand boltok

A legkézenfekvőbb, ha egy használtruha üzletbe térünk be, de ebből is több fajta létezik. A „kilós” boltokban súly alapján lehet megvenni a ruhákat és kiegészítőket, és általában olcsóbban, mint a másik fajtában, a „vállfásban”, ahol darabáras termékeket árulnak. Érdemes megérdeklődni, hogy mikor van a bálabontás, azaz érkeznek új termékek, és aznapra időzíteni a kincsvadászatot.

Online piacterek

Rengeteg online bolt/platform létezik, ahol minőségi használt árucikkeket szerezhetsz be, mint amilyen az eBay, Vatera és a Facebook Marketplace. Sokan teszik fel a megunt, de jó minőségű, tiszta holmijaikat, amiket gyakran töredék áron szerezhetünk be, így megéri néha átböngészni ezeket is.

Fotó: Unsplash

Akár bevásárlás közben is

Mostantól pedig még egyszerűbben, akár bevásárlás közben oldhatjuk meg a környezetkímélő divatozást, ugyanis az Auchan – ami eddig is tudatos lépéseket tett a környezetvédelem érdekében – ruhakínálatában mostantól second hand kollekció is lesz Új Élet by Auchan.

A használt ruhák értékesítése március 16-án indult hét Auchan áruházban : Budaörsön, Debrecenben, Dunakeszin, Székesfehérváron, Miskolcon, Csepelen és Maglódon. A second hand darabokat – akárcsak az újakat – ízlésesen elrendezve találhatjuk meg a ruhaosztályon.

A választék széles és minőségi, a baba- és gyerekruháktól kezdve a női és férfi ruházatig minden megtalálható lesz, összesen 160 márka minőségi termékei közül lehet majd válogatni.

A gondosan ellenőrzött, átválogatott, jó állapotú ruhák alapos fertőtlenítés után egyenként csomagolva, címkézve érkeznek és felakasztva kerülnek majd ki az áruházakba. Az  kollekció darabjainak árai 600 forinttól kezdődnek és 3300 forintig terjednek.

Egy ruha új élete

„A textilipar óriási terhelést jelent a környezetünkre. Az Auchan elkötelezett a fenntartható működés iránt, folyamatosan azon dolgozunk, hogy lépésről lépésre haladjunk ebbe az irányba, miközben vásárlóinkat is hasonló gondolkodásra ösztönözzük – mondta el Varga-Futó Ildikó, az Auchan kommunikációs és CSR igazgatója, hogy miért döntöttek amellett, hogy létrehozzák az Új Élet by Auchan kollekciót. – Egy újabb állomáshoz érkeztünk most, és bízunk benne, hogy a vásárlóink közül is egyre többen döntenek amellett, hogy új esélyt adnak egy jó állapotú, és nem utolsó sorban kedvező árú, használt ruhadarabnak.” 

Kiemelt kép: Unsplash