5 ok, amiért érdemes lokálisan fogyasztani

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb diétája a lokális, azaz a helyi élelmiszerek fogyasztása. De miért jó ez nekünk és a környezetnek?

–––––––––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––––––––

A helyben fogyasztás először is azt jelenti, hogy olyan élelmiszereket választunk, amelyeket lakóhelyünkhöz közel termesztenek és takarítanak be, majd a szokásosnál rövidebb távolságra szállítják el őket.

Jelenleg nincs hivatalosan elfogadott távolság arra vonatkozóan, hogy mi számít „helyi” táplálkozásnak, így a fogyasztóknak kell eldönteniük, hogy mit jelent számukra a lokális élelmiszer. Egyesek számára a helyi élelmiszer minden, amit 100 kilométeres körzetben termelnek, míg mások számára csak a megyén belülről származó élelmiszer jöhet szóba. A fő szabály igazából az, hogy minél kevesebbet utazzon az a termék, vagyis ne a világ túloldaláról származó dolgot vegyünk és együnk, hanem olyasmit, ami a közelünkben is megtalálható.

Ez persze nem mindig egyszerű: az, hogy helyben tudunk-e enni, a területünk termelési képességétől függ. A magas mezőgazdasági termelékenységgel rendelkező régiókban élők gyakran széles választékot kínálnak a helyi élelmiszerekből, míg a hidegebb, ritkább területeken élők valószínűleg szűkebbnek találják a választási lehetőségeket. Szerencsére hazánk előnyös helyzetben van ahhoz, hogy egyre többen kipróbálhassák ezt a fajta táplálkozási módszert.

Lehet, hogy nem mindig a legkényelmesebb a helyi termékek fogyasztása mellett dönteni, de íme hat ok, amiért hosszú távon megéri helyi termékeket fogyasztani:

Az élelmiszerek minősége magasabb

Nem titok, hogy a helyben termesztett ételeknek jobb az ízük. De miért van ez? Egyszerű: a szüretelés után oxidálódni kezd, ami nedvességveszteséget és romlást eredményezhet. A frissen szedett termékek zamatát és ropogását nem lehet felülmúlni. Ezeket az élelmiszereket nem vonják be vegyszerekkel, hogy kibírják a hosszú ingázást.

Fotó: unsplash

A termelői piacokon általában helyi termék kapható, melyek nagy részét 24 órán belül szedték le, de ha nincs a közeledben ilyen, akkor az Auchan üzleteiben is egyre több ilyen terméket találsz. A frissesség előnye mellett a helyi vásárlókat kiszolgáló termelőket nem korlátozzák a betakarítási, csomagolási, szállítási és eltarthatósági minőségi problémák. Ehelyett szabadon választhatják ki, termeszthetik és szüretelhetik be a termékeiket. Így a legmagasabb szintű frissességet, tápértéket és ízt tudják biztosítani.

Táplálóbb

A helyi fogyasztás nem csak finomabb, de egészségesebb is! Az érett gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, hiszen abban a pillanatban, ahogy leszedik őket, a növényi sejtjeik zsugorodni kezdenek, és tápanyagtartalmuk csökken.

A messziről származó termékeket az eltarthatósági időt szem előtt tartva termesztik és dolgozzák fel, nem feltétlenül a tápanyagtartalmukat szem előtt tartva. Hosszú utakon szállítják, és gyakran az elosztóközpontokban pihennek, mielőtt megérkeznek a boltba, és végül a polcokra kerülnek.

A helyben termelt, teljesen beérett élelmiszerek fogyasztása nem csak azt jelenti, hogy színben és ízben gazdag ételeket kapunk, hanem azt is, hogy szervezetünk a lehető legmagasabb tápértéket kapja.

Fotó: unsplash

Szezonális élelem

A gazdák csak azt tudják termeszteni, amit az évszak megkíván. Mielőtt a nagy távolságokra történő áruszállítás általánossá vált, nem volt más lehetőségünk, mint szezonálisan étkezni, ennek eredményeképpen az ételválasztásainkat a rendelkezésre álló alapanyagok alapján alakítottuk ki.

Szerencsére a termékek természetes körforgása tökéletesen alkalmas arra, hogy támogassa egészségünket; a szezonális ételekre épülő életmód pedig támogatja a szervezet természetes gyógyulási folyamatait.

A tavasszal bőségesen rendelkezésre álló leveles zöldek segítenek a szervezetünknek lúgosítani és méregteleníteni a nehezebb ételekből álló tél után. Nyáron pedig a vízben gazdag termények, mint a bogyós gyümölcsök, a görögdinnye és az uborka hidratálnak minket. A természet ellát minket azzal, amire a testünknek szüksége van.

A helyi közösség támogatása

Minden alkalommal, amikor nem helyi termelőtől vásárolsz terméket, a pénzed elhagyja a helyi gazdaságot. De ha helyben vásárolsz, a pénz a környékeden marad, ami segít fenntartani a termelőket és munkahelyeket teremteni a lokációdban.

Azzal, hogy ma támogatod a helyi termelőt, segítesz abban, hogy holnap is legyenek gazdaságok a közösségedben. Ez létfontosságú a hosszú távú élelmiszerbiztonságunk szempontjából, különösen a bizonytalan energetikai jövő és az élelmiszerek előállításához, csomagolásához, szállításához és tárolásához jelenleg a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk miatt.

Fotó: unsplash

Gondoskodik a környezetről

A Leopold Center for Sustainable Agriculture (Leopold Központ a Fenntartható Mezőgazdaságért) munkatársa szerint egy átlagos friss élelmiszer csaknem 2000 kilométert utazik, mire az asztalunkra kerül. Ez elég nagy szénlábnyom ahhoz képest, hogy mekkora is mondjuk egy fokhagymagerezd, ami ennyit utazott a vacsoránk miatt…

Ha úgy döntünk, hogy helyi forrásból vásároljuk az élelmiszert, akkor nincs szükség üzemanyagigényes szállításra. Ha lehetséges, válasszunk olyan lokális termelőket, akik biogazdálkodást és fenntartható gazdálkodási gyakorlatot folytatnak, hogy minimalizálják az élelmiszer környezetre gyakorolt hatását.

Ha nem mindig van lehetőséged biotermékeket vásárolni, akkor tartsuk magunkat naprakészen a „Mocskos tucat” (Dirty Dozen) témában. Ez egy évente összeállított lista, amely azokat a termékeket tartalmazza, amelyekről ismert, hogy a legnagyobb peszticidterheléssel (növényvédőszer tartalommal) rendelkeznek, és ezeknél a termékeknél válasszuk inkább a bio változatot. Idén az eper, spenót, fodros kel, nektarin, alma, szőlő, kaliforniai paprika, cseresznye, őszibarack, körte, zeller, paradicsom vezeti a listát.

A Gazdától az asztalig

Az Auchan stratégiájának központi eleme a helyi termékek és termelők támogatása, éppen ezért az elmúlt években jelentősen megnövekedett az áruházakban kapható magyar termékek aránya.

Tudd, honnan jön

A „Gazdától az asztalig” jelölés nem csak arra biztosíték, hogy kiváló minőségű termékekről van szó, de arra is, hogy a teljes gyártási folyamaton át szigorúan nyomon követhető az élelmiszerek előállítása a csomagoláson lévő QR kód segítségével.

Ennek a része a „Gazdától az asztalig” elnevezésű aktivitásuk, mely ma már egyre több területet fed le, és a helyi gazdaságok működését támogatva kívánja könnyen elérhetővé tenni az egészséges alapanyagok beszerzését. A program jelenleg négy területet osztható fel: termelői zöldség-gyümölcs, háztáji húsok, termelői tejtermékek és egy egyéb kategória, amelyben elsősorban borok, édességek és külföldről importált termékek találhatók meg. Az áruház a kiválasztás során a 4 fő alappillér elvét követi, azaz a fogyasztói elégedettséget, a társadalmi felelősségvállalást, a fenntarthatóságot és hazai gazdaságok előnyben részesítését.

Kiemelt kép: Unsplash.com