Segíts a háború elől menekülőknek! (x)

Március elején egy pár napos csecsemővel érkezett egy család a Katolikus Karitász ukrán-magyar határ melletti bázisára, Barabásra. Több napos vonatozás után jutottak el hozzánk, ahol orvosi segítséget, pelenkát, babaruhát, élelmiszercsomagot, meleg italt kaptak. Önkénteseink segítségével még aznap éjszaka eljutottak Budapestre, ahol sikerült elszállásolnunk őket.  – Ez egy a sok történet közül, amikkel önkénteseink mindennap találkoznak.

2022. február 27-e óta a barabási segítségponton már több mint 10 ezer főnek segített segélyszervezetünk: gondoskodunk a menekültek fogadásáról, ellátásáról, elszállásolásáról vagy segítünk nekik a továbbutazás szervezésében. Ezzel egyidőben a Keleti Pályaudvaron is megkezdtük működésünket, március 21-től pedig már a budapesti BOK-csarnokban kialakított tranzit váróban dolgozunk az érkezőkért. A győri és szombathelyi pályaudvarokon is Karitászosok fogadják az odaérkező menekülteket. Emellett az egész ország területén szervezzük a menekültek elszállásolását.

Az első időszakban elsősorban Kárpátaljáról jöttek a menekültek, többnyire magyarok, később azonban már egyre több csak ukránul beszélő érkezett, sokan egészen messziről, az ország keleti részeiből. Sok Ukrajnában dolgozó vagy tanuló külföldi fordult meg Barabáson.

„Tudod, egyik nap még sétálni mész a kutyával, a másik nap már bombák hullanak.” Liuba Kijevből menekült kutyájával Magyarországra, szülei, nagymamája, testvére nem jött vele, ők vidéken próbálják átvészelni a háborút. A kétségbeesés, szorongás ellenére mégis állandóan mosolyog, amíg a segítségpontunkon megpihen, mielőtt továbbutazna. Azt mondja, neki a remény maradt, hogy egyszer majd hazatérhet és újjáépítik a várost, de addig is kitart, nehogy kutyája észrevegye, hogy gazdája szomorú.

Tevékenységünk természetesen a határon túlra is irányul, az adományok egy részét Ukrajnába, Kárpátaljára juttatjuk el, segítve a belső menekülteket is. Munkács, Ungvár és Beregszász karitász csoportjai békeidőben is ingyen konyhát működtetnek, most őket is támogatjuk, eddig közel 100 tonna tartós élelmiszert juttattunk el részükre.

A Katolikus Karitász hosszútávon is szeretne segíteni a menekülteknek, egységes lakhatási programmal, albérlet támogatással, ideiglenes elhelyezéssel. Leendő, szakemberekből álló hálózatunk támogatja a menekültek traumáinak feldolgozását, pszicho-szociális segítségnyújtás keretein belül.

A hozzánk érkező menekültek hozzávetőleg 45%-a gyermek, a felnőttek 95%-a pedig nő: édesanyák, nagymamák és keresztanyák, akiknek a teljes bizonytalanságban és rettegésben kellett hátrahagyniuk a hadköteles apákat, férjeket, testvéreket. A fizikai segítségnyújtás mellett nagyon fontos feladatunknak érezzük, hogy abban a pár órában, amit a segítségponton töltenek, meghallgassuk őket, el tudják mesélni történeteiket, ki tudják beszélni magukból a fájdalmat, a félelmet.

Önkéntes tolmácsaink a nap 24 órájában segítenek, ezek a beszélgetések sokszor az ő segítségükkel jöhetnek csak létre, így az anyanyelvükön tudják elmondani a menekültek, hogy mi is történt velük, miközben sokszor ők maguk sem tudják még, hogy mire van szükségük.

Galéria | 6 kép

Segíts a háború elől menekülőknek! (x)

Segíts a háború elől menekülőknek! (x)

Fotó megosztása:

A Katolikus Karitász munkatársai folyamatosan fogadják és segítik a menekülteket. Segélyszervezetünk feladatainak ellátásához várjuk a felajánlásokat, támogatást az alábbi módokon:

  • A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent);
  • Online adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül;
  • A Katolikus Karitász központi bankszámláján „összefogás Ukrajnáért” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008
  • Tartós élelmiszert az alábbi pontokon lehet leadni
  • Önkéntesek jelentkezését is várjuk az alábbi űrlap kitöltésével