Béres József: A legenda nyomában – Podcast-sorozatot indított a Béres (x)

Béres József a magyar tudománytörténet kimagasló alakja, akinek fordulatokban gazdag életéről ma már könyvek, színdarabok, filmek mesélnek. Életútja nem véletlenül ihlette meg az alkotókat, hiszen különleges egyénisége, a nehéz helyzetekre adott válaszai, a mai kor emberének is jó útravalóul szolgálnak.

De milyen volt ő, mint hétköznapi ember? Mint édesapa? Mint nagyszülő? Többek között erre is választ ad a Béres Gyógyszergyár A legenda nyomában című podcast-sorozata, melyben családtagok, barátok személyes, olykor szívbe markoló történetei hallhatók.

A visszaemlékezések nemcsak a kutató idén 50 éves találmányának történetét elevenítik fel, hanem tovább éltetik azt a tiszta értékrendet, melyet ránk hagyott.

Megható történetek egy kivételes kutatóról, egy nem mindennapi emberről

„Egy olyan életutat, mint az övé, egy olyan példát, mint az övé, egy olyan életszemléletet, mint az övé, nekünk kutya kötelességünk megőrizni és továbbadni.” – hangzik el Béres Klárától, a Béres József életútjáról szóló könyvek írójától A legenda nyomában podcast sorozat második részében a mondat. A beszélgetés során azt is megtudhatjuk, hogy apósára, az unikális cseppek feltalálójára ő maga egy sorsajándékként tekint. De milyen volt a feltalálónak a fiával való kapcsolata? Hogyan emlékszik ma vissza a Béres Gyógyszergyár elnöke, dr. Béres József a küzdelmes hetvenes évekre, amikor édesapját kuruzslással vádolták? A visszaemlékezésekben sok örömteli pillanatról is szó esik, melyeket többek között a feltaláló unokái idéznek fel.

A jubileumi sorozatban a családtagokon kívül jóbarátja, Hegedűs Géza is megszólal. Ő azokat az időket eleveníti fel, amikor még csak a kutató és ő ismerte a cseppek összetételét. Az utolsó epizódban pedig Fazekas István Jókai-díjas író osztja meg a hallgatókkal az id. dr. Béres Józseffel kapcsolatos gondolatait, és elárulja azt is, hogy mikor érett meg benne A megvádolt című dráma megírásának ötlete, amely id. dr. Béres József 70-es évekbeli küzdelmeit dolgozza fel.

A legenda nyomában podcast-sorozat egyes epizódjai az alábbi linkekre kattintva meghallgathatók:

„Én, mint a fia, féltettem”

„Nekem az apósom egy sorsajándék”

„Ő nagypapának is egy tudós ember volt”

„Barátság első látásra”

„Rájöttem, hogy Béres József sorsát nekem meg kell írnom drámában”