Mindenkinek jobb így – Öt dolog, amit nem érdemes túlzásba vinni az esküvőn

Mivel tehetjük a nagy napot mindenki számára kellemesebbé, kevésbé pazarlóvá és környezettudatosabbá?

Alapvetően nem sok minden kell egy esküvőhöz: egy szerelmespár, egy pap, két tanú. Mondhatnánk, hogy ezen felül minden pazarlásnak számít, de ne legyünk ennyire cinikusak. Van rá mód, hogy az ünnepély a giccses és a puritán, a sokkoló és az unalmas között az arany középút vonalán haladjon. Íme öt dolog, amivel kapcsolatban érdemes erre különösen odafigyelni!

Szertartás

Amennyiben lehetőségünk van rá, hogy megszabjuk a szertartás hosszát, tegyük meg! Maximum fél óra bőven elég a násznép számára, hogy átszellemüljön, és érezze a nap súlyát, elgondolkodjon a szeretet eszményéről és arról, hogy bizony, felnőttek a gyermekeink… Ennél hosszabb ceremónia esetén előfordulhat, hogy a jelenlévőket olyan gondolatok kezdik kínozni, mint hogy „ugye kikapcsoltam a hajvasalót?” vagy hogy „mit is kell megcsinálnom a főnökömnek keddre?”.

Adjunk esélyt a vendégeknek, hogy jól érezzék magukat – legyen a szertartás lényegretörő!

Zene

Akármennyire is „csak egy nagy buli” – mégis, alapvetően közösségi élmény a lagzi, ahol fontos szerep jut a vendégek egymással történő megismerkedésének, a rég nem látott rokonokkal történő hajnalig tartó beszélgetéseknek – és nem utolsó sorban újabb szerelmek születésének.

Hogy mindez létrejöhessen, érdemes a zene hangerejét egy olyan optimumon tartani, amely elég hangos az önfeledt táncoláshoz, ugyanakkor senkinek sem szükséges rekedtre kiabálnia magát mellette.

A diszkóhangulatot célravezetőbb meghagyni a kora hajnali órákra (Fotó: Andrii Olishevskyi/Unsplash)

Étel és ital

Nehéz annál rosszabbat elképzelni, hogy az esküvőnkön bárki éhen maradjon. Általában épp ennek elkerülésére sokan hajlamosak túlrendelni az ünnepi asztalt – esetleg torta után további két-három fogással kedveskedni a vendégeiknek.

Fontos!

Mindenképpen érdeklődjünk az esetleges ételallergiákról már az eseményt megelőző hónapokban, és ennek megfelelően készüljünk személyre szabott fogásokkal az érintettek számára.

Ez azonban a legtöbb esetben kontraproduktívnak bizonyul: a nagymértékű fogyasztás sokakat mély kajakómába taszít, így pedig az is megeshet, hogy vendégeink hamarabb távoznak, mint azt mindannyian szerettük volna.

Pazarlás helyett érdemes olyan kiegyensúlyozott menüsort kialakítani, amely lehetőséget ad a válogatásra, de nem hajszol a bőség zavarába. Bízzunk benne, hogy a legtöbb vendégünk három eltérő fogás közül is képes olyat választani, amit szívesen fogyaszt aznap.

Logisztika

Ha már az étellel kapcsolatos pazarlásnál tartunk, nemcsak az anyagiak miatt érdemes megfontoltan eljárni az esküvőszervezés során, hanem környezettudatosság szempontjából is. A kidobott ételnél csak az rosszabb, ha azon felül, hogy felesleges, még egy fél bolygót is át kellett utaznia, csak hogy tányérunkon keresztül a kukában landoljon. Igyekezzük előnyben részesíteni a helyi termelőket és szolgáltatókat, válasszunk a piacról friss, szezonális alapanyagokat – gyümölcstálakba például hazai bogyós gyümölcsöt, dinnyét, barackot!

Dekoráció

Tegyük a kezünket a szívünkre: hány olyan esküvőn vettünk részt vendégként, amelyen valóban kifejezetten emlékezetes volt a dekoráció?

Köszönőajándék, tényleg?

A felesleges dekorelemekről szólva érdemes kitérni a köszönőajándékok létjogosultságának kérdésére. Porfogó, pénzkidobás, vagy kedves emlék? Egyik legkedvesebb barátnőm, Villő (aki maga is esküvőszervezéssel foglalkozik) és kedvese, Hunor lagziján a vendégek távozásukkor magukkal vihettek egy tetszőleges elemet a dekorációból ajándék gyanánt. Egy különleges chilipaprika-csokorra esett a választásom, ami ma is minden főzés alkalmával őket juttatja eszembe.

Alapvetően felesleges olyan, fontosnak semmiképpen sem nevezhető kérdések miatt agyvérzést kapnunk már az előkészületek során, mint hogy milyen betűtípusú felirat legyen a névre szóló szalvétákon, pontosan hány szál rezgő kerüljön asztalonként a vázákba, vagy hogy milyen hosszúságú madzagja legyen a héliumos lufiknak.

Ugyanakkor az esemény atmoszférájára nagy hatással van a nagyon szépen – vagy éppen nem túl sikeresen megoldott dekoráció. Érdemes a kevesebb néha többet mutat elvét alkalmazni ebben az esetben is: az asztalokat minimális mennyiségű dísszel ellátni – akár a fentebb említett módszer iránymutatása alapján csupán néhány, éppen nyíló, mezei virágot helyezni az egyébként hamarosan úgyis túlzsúfolódó vacsoraasztalokra.

Komplett virágágyás, gyertyák, szalagok, gyöngyök, jégszobrok és hamis ékkövek helyett (Fotó: Photos by Lanty/Unsplash)

Ezekkel az apró döntésekkel hozzájárulhatunk, hogy az esküvőnkön vendégeink az előzetes várakozásaiknál is jobban szórakozzanak– magunkért pedig tegyünk meg legalább annyit, hogy kora reggel lenémítjuk telefonunkat, és egész nap együtt ünnepeljük boldogságunkat szeretteinkkel!

Kiemelt kép: Shardayyy Photography/Unsplash