Az etióp kormányzati irodák és üzletek párhuzamosan két naptárat vezetnek: a külföldi kapcsolatokban kizárólag a Gergely-naptárat, a mindennapok során viszont az ő saját, etióp naptárukat – amely számunkra igen szokatlan módon az évet 13 hónapra osztja.

Hajlamosak vagyunk meglepődni, ha az általunk megszokott helyett más időszámítási rendszerekkel találkozunk, pedig ezek nem is olyan ritkák, mint gondolnánk.

Az egyiptomi naptáron alapuló Julianus-naptárról a mostanra legelterjedtebb Gergely-naptárra többnyire a tizenhatodik század során tértek át az országok – Nagy-Britannia és a protestáns országok kivételével, ők a 18. században fogadták el hivatalosan, az ortodox hagyományú országok pedig még később, csak a 20. század elejétől tértek át rá. Ellentétben az orosz ortodox egyházzal, ami viszont egyáltalán nem tért át a Gergely-naptár használatára, így az egyházi naptár ahhoz képest kéthetes eltolódással számol – emiatt bizonyos orosz családok duplán (de nem egyformán) ünneplik a karácsonyt és az újévet is: a Gergely-naptár szerinti karácsonyt december 25-én, majd január elsején az Új Újévet, ezután a régi ortodox naptár szerinti karácsonyt január 7-én, 14-én pedig a Régi Újévet. Ha pedig mindez nem lenne elég, a zsidó naptárat még nem is említettük, de ott van a thai naptár is, amely tekintve, hogy nem Krisztus, hanem Buddha születését tartja mérvadónak, 2565-öt ír ezekben a pillanatokban. 

Ezen eltérő időszámítások sorát gazdagítja az etióp naptár, amely nem csak az ünnepnapokat, hanem alapvető szerkezetét tekintve is máshogy számol: az évet 12 darab 28-31 napos hónap helyett 13 olyan hónapra osztja, amelyek közül tizenkettő egyformán 30 napos – a tizenharmadik, paguemainnak nevezett hónap viszont 5 (szökőév esetén 6) napot fed le. Ennek eredményeképp az etióp naptár a Gergely-naptártól folyamatosan 7-8 év „lemaradásban van” – jelenleg például 2014-et írunk az etióp naptár szerint. 

A természet számára Etiópiában sem telik másképp az idő, a lakosok viszont másképp számolják – Etiópiai táj, fotózta: Yohannes Minas/Unsplash

Az etióp naptár a már említett orosz ortodox egyházihoz hasonlóan január 7-én tartja a karácsonyt, az újévet (melyet enkutatash néven ünnepelnek) viszont egy három hónapon át tartó, csapadékos évszak után, szeptember 11-ével kezdi – amikor is beköszönt a napsütés, és a növények virágba borulnak (valamint megkezdődik az iskolai év is). 

Etióp hagyományok szerint négyéves körforgásban „ismétlődnek” az évek – ezeket pedig a négy apostol után Máté, Lukács, Márk és János évének nevezik. 

Forrás: Wikipedia, BBC , Upworthy, Kiemelt kép: II. Menelik etióp császár szobra az általa alapított főváros, Addis Ababa terén– Fotó:Gift Habeshaw/Unsplash