4+1 örökzöld sövény (x)

A kora tavasz tökéletes időpont az örökzöld sövények ültetésére, ha egész évben zöld, ,,élő” kerítést szeretnénk a kertben. De az örökzöld dísznövények a kert bizonyos részeinek elválasztására, falak, építmények eltakarására is alkalmasak.

Mi alapján válasszunk örökzöld dísznövényeket?

Az örökzöld sövény-növény kiválasztásakor vegyük figyelembe a növény növekedési paramétereit, hogy milyen magasra nő, mennyi metszést igényel, könnyen formára alakítható-e, milyen gyorsan nő. Ha a takarás a cél, válasszunk minél sűrűbb ágrendszerű, dús lombozatú növényt. Árnyékos vagy félárnyékos kertekbe a babérmeggy, a törpelonc, a kerti mahónia a japán babérsom, a japán kecskerágó és a közönséges tűztövis telepítése ajánlott. Szárazságtűrő, napfénykedvelő a sóskaborbolya, az ezüstfa, a fagyal, a boróka, a júlia borbolya és a puszpáng.

Hogyan ültessük el a sövényt?

A sövények telepítésére a kora tavaszi és őszi, fagymentes időszak a legmegfelelőbb. A nyírott sövényt csak egy növényfajtából ültessük, mert így sokkal könnyebb lesz a gondozása, metszése. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a sövény telepítésekor a növényeket egymáshoz közel ültetjük, így a dísznövény csemetéket 30-40 cm sortávolságra ültessük egymástól. Az ültetéskor ássunk legalább 60 cm mély ültetőgödröket, amelyekbe tegyünk érett, átrostált komposztot és baromfitrágya granulátumot vagy szarvasmarhatrágyagranulátumot. Az ültetőgödrökbe öntsünk egy-egy vödör vizet, majd ültessük el a növényeket. Az ültetés utáni hónapokban öntözzük a növényeket minden nap, ha nem esik természetes csapadék.

A sövény szakszerű nyírása

A több éves sövényt áprilisban érdemes formára nyírni, megfiatalítani. A metszést száraz, de felhős időjárás esetén a legjobb elvégezni. A nyírást alulról fölfelé végezzük, hogy a levágott hajtások ne a növényre, hanem a földre essenek. Érdemes a sövényt enyhén trapéz alakúra nyírni, úgy, hogy a sövény alul legyen szélesebb, felül pedig keskenyebb, mert a növény így sűrű marad, alul sem fog felkopaszodni.

A sövény nyírása sövényvágó ollóval rendkívül időigényes és megterhelő munka. Rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg egy profi, akkumulátoros sövénynyíróval a munka elvégzésekor. A STIHL HSA akkumulátoros sövénynyírói között mindenki megtalálja a számára megfelelőt, ráadásul az akkumulátoros sövénynyírók működése minimális zajjal jár, így a nap bármelyik részében, sőt hétvégén is gond nélkül dolgozhatunk velük.

Galéria | 6 kép

4+1 örökzöld sövény (x)

4+1 örökzöld sövény (x)

Fotó megosztása:
 1. Japán kecskerágó
  Feltűnő, tarka leveleivel hívja fel magára a figyelmet a japán kecskerágó (Euonymus fortunei ‘Emerald Gold’). Az erősebb fagyokat rosszul tűri, ezért déli fekvésű, napos vagy félárnyékos kertrészbe vagy védettebb helyre ültessük. Alacsony sövénynek alkalmas, mert legfeljebb 100-110 cm magasra nő. Egész évben díszítő, tojásdad alakú, fényes levelei a közepükön zöld, a szélükön aranysárga színűek.
 2. Tűztövis
  A közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea) 2-3 magasra nő, ágai fénylő barnák, szúrós tövisben végződnek. Az örökzöld cserje könnyen alakítható sövénynek, jól tűri a metszést. Lándzsás vagy tojásdad alakú leveleinek felülete fényes, szélük finoman csipkés. Halványsárga virágai májusban-júniusban nyílnak. Narancssárga vagy vörös színű termései nyár végén érnek, a madarak körében igen kedvelt csemegének számítanak. A kert árnyékos területeit kedveli, jól tűri a szárazságot.
 3. Tiszafa
  Sokak kedvence az örökzöld tiszafa (Taxus baccata), mely kifejezetten jól tűri az árnyékot, így a kevésbé napfényes kertrészekben is jól érzi magát. Hajlékony hajtásain a vékony, hosszúkás tűlevelek felül fényesek, fonákjuk matt. Augusztusban-szeptemberben érő magköpenyes magja tojásdad alakú, élénkpiros magköpenye igen látványos. Fontos tudni, hogy a magköpenyt kivéve a tiszafa minden része mérgező.
 4. Korallberkenye
  Könnyen formára alakítható örökzöld dísznövény a kerti korallberkenye (Photonia x fraseri), amely akár 2,5-3 m magasra is megnő. Lángvörös vesszőivel és tavasszal vöröses színű leveleivel díszít. Minden része mérgező, így ültetése olyan kertekbe, ahol a kisgyerekek szabadon játszanak, kevésbé ajánlott.
 5. Babérmeggy
  Nagyméretű, fényes, sötétzöld leveleivel egész évben kellemes látványt nyújt a babérmeggy (Prunus laurocerasus), amely könnyen nyírható, örökzöld cserje. Nem túl jellegzetes, májusban nyíló, apró virágai fehér, halványsárga színűek. Gömb alakú termése éretten sötétlila színű, a madarak szívesen fogyasztják. Fagytűrő, így kevésbé védett területekre is bátran ültethetjük. A kert félárnyékos területeit kedveli.