Próbanyaralás: a család legjobb tavaszi programja (x)

Aki búvárkodott már életében, tudja, hogy nem jó ötlet hirtelen nagyon mélyre merülni, ahogyan onnan gyorsan a felszínre jönni sem az. Hasonlóan van ez a családi nyaralásokkal is: kell egy kis rákészülés, ha úgy tetszik főpróba azelőtt, hogy a Nagy Közös Vakáció kedvéért akár az országhatárt is átlépve, hosszabb időre elmerülnénk a pihenésben.

A most következő hetek remek alkalmat nyújthatnak egy családi próbanyaralásnak, hiszen megérkezett a tavasz, amikor is nem csak a gyerekünk, de mi magunk is szívesen hagyjuk el megszokott otthonunkat néhány napra, vagy egy-egy hosszú hétvégére.

Ahogyan a legjobb zenészeknek is szükségük van a gyakorlásra, úgy a legnagyobb harmóniában élő családnak is kell a nyaraláspróba. Ilyenkor kiderülhet sok minden: hogy hosszútávon is kényelmes-e a gyerekülés, hogy utódaink mennyire bírják az autós utazást, hogy mit vigyünk feltétlenül magunkkal és mik azok, amik otthon a bőrönd kötelező tartozékainak tűnnek, a terepen viszont semmi szükség rájuk. A nyaraláspróba persze cseppet sem egy kötelező rossz, épp ellenkezőleg: a sötét és hideg téli hónapok után igazi felüdülés nem otthon lenni és kicsit másképp élni néhány napig, mint ahogyan az elmúlt időszakban tettük. Mégsem ajánlanánk, hogy egy nomád kenutúrával indítsátok a szezont, helyette inkább egy kényelmes, biztonságos és nem utolsósorban gyerekbarát szállodát javasolnánk, ahol nem csak a családi nyaralás neuralgikus pontjait találjátok meg, de kikapcsolódni is tudtok.

Galéria | 8 kép

A Balatont és környékét sokan még mindig a nyári szezonhoz kötik, pedig az elmúlt években rengeteg egész éves programot kínál. Az egyik ilyen az alsópáhoki Kolping Hotel, vagy ahogyan a gyerekek emlegetik, Bobóország, ami több mint 25 éve a családi pihenés megkerülhetetlen intézménye – és ez nem túlzás. Itt minden a családi élet körül forog, vagyis nem kizárólag az a cél, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, de az is ugyanolyan fontos, hogy közben a szülők is levegőhöz jussanak. Ennek érdekében a Kolping Hotelnek van saját óvodája, medencéi, játszóterei és játéktermei, de emiatt lehet csúszdával megérkezni az étkezőbe, ahol gombnyomásra működő palacsintasütő-gép várja a gyerekeket, csak hogy néhány dolgot említsünk a több tucat kisebb-nagyobb figyelmesség közül.

A június végétől augusztus 20-ig tartó vakáció-időszakon túli belföldi pihenésre hagyományosan az időjárás jelenti a legnagyobb fenyegetést, hiszen szakadó esőben és orkánerejű szélben még a legszebb magyar táj is kevésbé tűnik vonzónak. Bobóország ellenben egy valódi négyévszakos hely, ahol egy többnapos esőzést is nagy vidámság közepette lehet átvészelni változatos beltéri programokkal. A nagyobb gyerekeket persze legendásan nehéz olyan tevékenységgel lekötni, amiben ne lenne legalább egy képernyő, ám Bobóországnak erre is van megoldása. A tavaly nyáron, a Kolping Hotel tőszomszédságában megnyílt Bobo Fun Park egy olyan hatalmas, 3000 négyzetméteres szabadidőközpont, ahol a gyerekek falat, vagy akár felhőkarcolót mászhatnak, kötél- és nindzsapályákon tehetik próbára bátorságukat, vagy a lézerlabirintusban bizonyíthatják be, hogy még Tom Cruise-nál is ügyesebbek. A Bobo Fun Park tényleg minden korosztálynak izgalmas szórakozás, ahonnan a családok általában kimerülten, leizzadva és széles mosollyal az arcukon távoznak.

A nyaraláspróba ilyen környezetben az igazi. Meglátod benne, hogyan viselkedik a gyereked egy számára új helyen, például oda mer-e menni kérni valamit a szakács nénitől, könnyen összebarátkozik-e más gyerekekkel, alszik-e gond nélkül emeletes ágyon, vagy mennyire bátran vállal be elsőre veszélyesnek tűnő új helyzeteket. Bobóország erre is egy tökéletes hely, de előre szólunk: könnyen lehet, hogy gyermeked a próbanyaralás után az igazit is itt akarja majd tölteni.