Ismét meghirdetik az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám díjakat (x)

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával kívánnak a gyógyszerészeknek kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) elmondta, hogy a szervezők célja változatlan, szeretnék a gyógyszerellátás különböző területein dolgozó olyan többnyire fiatalokat megszólítani, akik nagyon elkötelezettek a betegellátás területén, de nem kapnak pódiumot.

Bővültek az idei témakörök, nagyon nagy aktualitást ad a pályázati témáknak a pandémiás időszak, hiszen ez bebizonyította azt, hogy milyen nagy szűkség van a gyógyszerészeti ellátásra. „Gyógyszerészi szolgáltatások bővítési lehetőségei” téma azért merült fel, mert ez folyamatosan foglalkoztatja a gyógyszerészi közösséget. 

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmesélte, hogy ez a pályázat a szívügye, hisz abban, hogy akkor tesszük a legjobbat a betegeknek, ha személyre szabottá tesszük a gyógyítást. Ezért a Roche Magyarország már régóta kiáll emellett a pályázat mellett. Tisztában van vele, hogy ez egy szemléletmód váltást igényel, és hogy ezt csak kampányokkal nem lehet megváltoztatni, ezért eldöntötték, hogy ezt a pályázatot fogják hosszú évekig támogatni. A Roche Magyarországnak ez a vízió már régóta a szeme előtt van, és ezt nem szokás váltogatni naponta vagy akár évente, hanem kiállnak mellette.

Dr. Szökő Éva (Magyar Gyógyszerész Tudományi Társaság elnöke) úgy gondolja a lakosság értékelte a gyógyszerészek munkáját a pandémia alatt, mert folyamatosan elérhetőek voltak az orvosokkal ellentétben. Hiteles tájékoztatást tudtak nyújtani, ehhez megpróbáltak a lehető legtöbb szakmai háttér anyagot megadni nekik. Az az időszak következik, amikor a tanulságokat le lehet vonni a pandémia után, de az összes kolléga azt emeli ki leginkább, hogy az együttműködés fontossága rendkívül felértékelődött. Ehhez kapcsolódik szorosan az egyik idei Év Gyógyszerésze pályázati témakör a „Lakossági gyógyszerellátás –mire tanított a COVID?”.

Bemutatkozott a szakmai zsűri új tagja is Prof. Dr. Csóka Ildikó, aki a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető oktatója, mellette kutató munkát végez. Az általa felvetett témakör a „Hétcsillagos gyógyszerész” címet viseli, meggyőződése, hogy az emberi kapcsolatok fontossága, az egészségügyi intézmények betegrelációban illetve egészségügyben együtt dolgozó emberek kommunikációja meghatározó abban, hogy a beteg számára legjobban egyénre szabott terápiát adhassuk meg. A „Hétcsillagos gyógyszerész” koncepciót 25 éve hozta létre a WHO 1997-ben. A hét csillag  megmutatja a gyógyszerészi hivatásnak azt a sokoldalúságát, ami miatt a gyógyszerészi hivatás olyan gyönyörű, és egyben nagyon sok kihívással is szembenéz, ezek a képességek: a gondoskodó/gondozó, vezető/véleményformáló, oktató, élethosszig tanuló, döntéshozó, kommunikátor, és menedzser. Szeretné, ha a pályázattal megmutathatnánk a gyógyszerészeket, akik ezekben a funkciókban egyszerre működnek.

Torjai Gábor (Nero Solution Kft. ügyvezetője): Az akkreditált Év Gyógyszerésze szemináriumi továbbképzés mellett a szervezők szerettek volna további pódiumot is adni a díjazott gyógyszerészeknek, sokszor felmerült a kérdés, mi lesz a további sorsa a pályamunkáknak. A Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy önálló, gyűjteményes kiadvány formájában is meg kívánja jelentetni a díjazásban részesített gyógyszerészek szakmai tevékenységét. A zsűri tagjai az eddigi évek pályamunkái alapján felkérték a korábban díjazott gyógyszerészeket a részvételre.

Már a kezdetekkor felmerült az igény, hogy a díjnak legyen egy lakossági ága is, így jött létre a Kedvenc Patikám díj, amely a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló, azt kiszolgáló kollektíva munkáját ismeri el.

Szavazni az evgyogyszeresze.hu  és a kedvencpatikam.hu oldalakon lehet!