Arcok és lebilincselő élettörténetek egy idősotthonból (x)

Másnak egy idősotthon, nekünk közel 1500 izgalmas élet, színes egyéniség, egyedi igényekkel, vágyakkal. Megannyi lebilincselő történet, lenyűgöző életút.

Jászberény egyik iskolájának jól felszerelt tornaterme ösztönzött egy 15 éves lányt arra, hogy testnevelő tanár legyen. 1953-ban diplomázott, és egy tanyasi iskolában kezdett tanítani. Visky Éva néni keze közül sok-sok fiatal került ki az aktív pedagógus évek alatt. Megszerettette velük a testnevelést, a földrajzot, olyan útravalót adott a diákjainak, mely a mai napig összeköti őket. Tavaly volt az első osztályával a 60. éves osztálytalálkozó, a mai napig tartja többségükkel a kapcsolatot, és természetesen a később végzettekkel is. Amikor mesél a pályájáról, név szerint említi a tanulóit, tudja ki ment férjhez, ki nősült meg, kit hová vitt az életútja, milyen pályára helyezkedett el.

Találkoznak, beszélgetnek, most úgy adódott, hogy egyik első tanítványával a jövőben egy intézményben fognak élni. Éva néni csodálatosnak tartja, hogy megélhette ezt a különleges alkalmat. Elkötelezettségét, a pedagóguspálya iránti szeretetét a szoros kapcsolatok, a közös emlékek, egy-egy gyermek különleges személyisége, az együtt töltött idő táplálja a mai napig. Éva néni hiszi, hogy az oktatás nem ér véget az iskolapadban, a tiszteletet, a megbecsülést és a becsületet nagyon fontos értéknek tartja mind a tanár, mind a gyerekek részéről.

Galéria | 7 kép

Mit csinál most az örökmozgó Éva néni?

Méltón a sportpedagógusi hivatáshoz, tervez, szervez, ő az egyik fő mozgatórugója a lakói kezdeményezéseknek. Ő adta az inspirációt, hogy megalakítsuk és a mai napig működtessük a gyalogló klubjainkat, s mert Ő nagyot álmodik, mi pedig méltók akarunk erre lenni, csatlakoztunk a Monspart Sarolta által létrehozott Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatához.

Részt veszünk az országos kihívásokon, és a gyaloglás mellé a senior sport számtalan egyéb lehetőségét is bevezettük. Így lesz egy rendkívüli ember – egy kiváló sportpedagógus – álmából valóság, a valóságból sok-sok senior mozgását biztosító projekt. Éva néni nem csak a diákjaiban hagy mély nyomokat, hanem abban a közösségben is, melyet ma büszkén vall otthonának, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy Visky Éva néni és még sok nem mindennapi senior lakó él velünk!

Legyen a mi otthonunk az Ön otthona!