Három év után végre biztonságban tudhatja magát és a gyermekeit.

Haya bint Hussein jordán hercegnő évek óta tartó huzavona után végre elnyerte két gyermeke kizárólagos felügyeleti jogát, miután egy londoni bíróság úgy döntött, hogy volt férje, Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejk, Dubaj uralkodója családon belüli erőszakot követett el ellene.

Sir Andrew McFarlane bíró Haya hercegnőt bízta meg a 14 és 10 éves gyermekeinek kizárólagos gondozásával, miután kimondta, hogy Haya „mérhetetlenül súlyos” családon belüli erőszak áldozata volt. A bíró nyilatkozata szó szerint így hangzott: „Bár az apa viselkedése a gyermekei anyjával szemben túlmutat a családjogi bíróság előtt tárgyalt ügyek szokásos körülményein, ezzel együtt kimeríti »a családon belüli erőszak« fogalmát. A döntéssel egy három éve húzódó bírósági küzdelem ért véget.

Rosszul választott

A 47 éves hercegnő Hussein jordán király és a helikopterbalesetben tragikusan fiatalon elhunyt Alia királynő lánya, a jelenleg regnáló II. Abdullah jordán király féltestvére. Oxfordban filozófiából, politika- és gazdaságtudományból szerzett diplomát, emellett kiváló lovas, olyannyira, hogy 2000-ben ő képviselte Jordániát az sydney-i olimpián. Haya igazi kozmopolita: Írországban és Németországban is élt sportkarrierje során, és számos prominens európai személyiséggel – köztük a brit királyi családdal is – jó barátságot ápol. A Nemzetközi Lovassport Szövetség (FEI) kétszeres elnöke és számos jótékonysági tevékenységet folytat.

Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejkkel 2004-ben kötött házasságot – ezzel ő lett a sejk második, junior felesége. A frigyből két gyerek született, ám sejk 2019-ben a sária törvények szerint elvált Hayától annak tudta nélkül, árulással vádolva a feleségét.

Haya hercegnő az életét féltve hagyta el Dubajt két gyermekével együtt 2019-ben.

A Shamsa és Latifa hercegnőkkel – a sejk egy másik feleségétől született lányai – kapcsolatos történetek kezdtek gyanússá válni az asszonynak, ám amikor 2019-ben hangot adott aggodalmainak, megkezdődött a megfélemlítési taktika. Kétszer is a párnájára tettek egy kibiztosított pisztolyt, és megfenyegették, hogy elrabolják és egy eldugott sivatagi börtönbe viszik. Sahmsa és Latifa hercegnőket apjuk akaratuk ellenére hozatta vissza katonáival Dubajba (Shamsát 200-ben, Latifát 2018-ban), ahol állítólag sokáig szabadságuktól megfosztva éltek.

A gyerekek sorsáról döntő londoni bíróság számos tanút hallgatott meg, és megállapította, hogy a sejk a felelős a két  fent említett hercegnő lányának elrablásáért és a kényszerített hazaszállításért.

Sir Andrew McFarlane szerint Mohammed sejk „következetesen kényszerítő és irányító magatartást tanúsított” azokkal a családtagokkal szemben, akik ellenszegültek az akaratának.

Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejknek vélhetően legalább hat felesége volt vagy van, akiktől harminc gyereke született.

2008, Ascot Derby, Anglia: a dubaji sejk és Haya hercegnő. (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Köszönetet mondott

A bírói határozat után hercegnő a közösségi médiában és a honlapján közzétett nyilatkozatában megosztotta reményét, hogy a bíró döntése egyszer és mindenkorra véget vetett a jogi eljárásnak. Először azonban együttérzését és aggodalmát fejezte ki az Ukrajnában élőkért, és elmondta, hogy nem akarja, hogy nyilatkozata elvonja a figyelmet „az óráról órára kibontakozó emberi tragédiákról.”

Elmagyarázta, hogy a bíróság iránti tiszteletből és családja védelme érdekében nem szólalt meg a jogi eljárás során. Most, hogy az lezárult, szeretne köszönetet mondani azoknak, akik támogatást nyújtottak neki és gyermekeinek.

Haya hercegnő először idősebb féltestvérének, Abdullah jordániai királynak, testvérének, Ali hercegnek és az egész jordániai királyi családnak mondott köszönetet.

 

Haya, ex-férje és gyermekeik az Adcot Derby-n (Fotó: Getty Images)

Majd háláját fejezte ki felé és dicsérte a Királyi Bíróság munkáját, köszönte, hogy mindvégig biztonságban érezte magát az eljárás során.Ezután a brit igazságszolgáltatási rendszert dicsérte: „A brit igazságszolgáltatás munkáját hosszan és intenzíven megfigyelhettem, és teljesen tisztán látom azokat az értékeket és alapokat, amelyek ezt a csodálatos országot felépítették”. köszönetet mondott ügyvédjének, Fiona Shackleton bárónőnek minden munkájáért, mielőtt arról beszélt volna, hogy az út során közelebb érezte magát édesanyjához, a néhai Alia királynőhöz, aki 1977-ben halt meg. Elmondta, hogy édesanyja hálás lenne Shackletonnak, és büszke lenne arra, ahogyan megvédte Hayát és a gyerekeket.

Kiemelt kép: Haya hercegnő ügyvédjável, Fiona Shackleton bárónővel. Fotó: Pete Summers/Getty Images