Koncert, kiállítás és cseresznyevirágzás: izgalmas programok várnak

Legyen bármilyen az időjárás, ezekkel a programokkal nem lősz mellé.

Tavaszköszöntés japán módra a Füvészkertben

Tokióból, Kiotóból online közvetítéseken is figyelhetjük a sakura időszakot, de szerencsére itthon, a fővárosi ELTE Füvészkertben is lehetőségünk nyílik a japán virágnézésre, azaz a hanamira. Április 9-én és 10-én különleges programokkal várják mindazokat, akik bolondulnak a flóráért és a japán kultúrával is szívesen ismerkednek. Ha te is „shinnichi”, vagyis szerelmese vagy a Távol-Kelet csodálatos szigetországának és mindennek, ami vele kapcsolatos, tarts velük!

A népszerű Kálvin téri matcha szentély, a Matcha Tsuki pop-up teázójában ingyenesen kortyolhatsz a legzöldebb porral készülő teából, de matchás és sakura fantázianevű lágyfagyit is kóstolhatsz a kávézó-süteményező standjánál.

Szombaton és vasárnap 11:00 órától és 13:30-tól a matcha íztől és a gyönyörű tavaszi látványtól ihletve ismeretterjesztő előadásokon is részt vehetsz. Mitsuki Március Vida japán kultúraszakértő mesél majd a japán teakultúráról, a minden egyéb teafélénél intenzívebb ízű, színű matcha természetéről, hatásairól, „varázserejéről”, popkulturális szerepéről, és arról is, hogy miként ölelkezik össze a matcha és a cseresznyefa virágzása. Szó esik majd a sakura cha-ról is, ami egy cseresznyevirágból készített tea.

Időpontok:

Teakóstolás: április 9-10. 09:00-17:00

Előadások a japán teakultúráról: április 9-én 11:00-kor és 13:30-kor kezdődnek

Helyszín: ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés utca 25.), a Kastély előtti részen

Belépő: a Füvészkert belépője: felnőtt: 1200 forint, diák: 600 forint, nyugdíjas: 900 forint

Gone Viral vándorkiállítás a Képezőben

Egész civilizációnk mindinkább és feltartóztathatatlanul technológia-függővé válik, nemcsak a termékek és szolgáltatások szédítő ütemű fejlődéséhez és szétterjedéséhez kell hozzászoknunk, hanem a hírek és álhírek, divatok és ellendivatok, vallási őrületek és új törzsi mítoszok, politikai víziók, világmegváltó utópiák és világvége-fantazmagóriák járványszerű terjedéséhez is. Mi a teendő a GONE VIRAL világában? Védekezzünk ellene, adjuk meg magunkat vagy használjuk ki? Mi a dolga, és van-e még esélye e poszthumán világban a művészetnek? Mi a  művészet: karantén? Oltás? Távolságtartás? Fohász? 

Az egyik kiállított mű. Bács Emese: Virtuális lét, 80 x 110 cm, olaj-kollázs-farost, 2014

Ezeket a kérdéseket veti fel, és válaszolja meg a művészet eszközével a Gone Viral kiállítás, amely április 1-13. között megtekinthető Budapesten a Képezőben, ezt követően pedig április 20. – május 25. között a bécsi Collegium Hungaricum épületében. A kiállítás során lehetőség van a műalkotások megvásárlására is. A kurátor által válogatott kollekció olyan műveket mutat be, amelyek a kortárs művészet eszközeivel reagálnak a korunkat sújtó, váratlan, gyorsan terjedő és globális tüneményeire: legyen az akár áldás, akár veszedelem. A viral hívószó metaforaként értelmezhető, utal egyrészt a Covid-19 kiváltotta sokkra és utóhatásokra, de ennél többről is van szó.

„Legfontosabb célunk, hogy még professzionálisabb alapokra tudjuk helyezni fiatal kortárs művészeket támogató és már eddig is sikeresnek mondható kezdeményezésünket – nemcsak a műkereskedelmi tevékenység, hanem a kortárs művészeti élet vérkeringésébe való bekapcsolódás és a nemzetközi színtérre való kilépés szempontjából is” – vázolja fel terveiket Dr. Hatházi Vera, a youngart.hu alapítója. 

Helyszín: Képező – Művészeti közösségi tér, 1024 Budapest, Keleti Károly u. 13/a

Időpont: 2022. ápr. 1. – ápr. 13. 

Nyitvatartás:

Hétfő és szerda: 11:00-16:00 óra között 

Kedd, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap: 11.00-17.00 óra között  

További információ: https://youngart.hu/blog/youngart-gone-viral-kiallitas

Ricsárdgír és Heatlie országjáró koncertturné

Csaknem két évig kellett nélkülöznünk az igazi, táncolós koncerteket, de szerencsére a zenekarok a Covid okozta kényszerpihenő után útra kel a magyar trash zene megújítója, az ArtFartPop feltalálója, a Ricsárdgír zenekar, ami a fennállásuk tíz éve alatt megkerülhetetlen alakja lett a hauai könnyűzenei életnek. A gödöllői koncerten élőben is bemutatják a legújabb Gír dalokat, tehát garantált lesz a jó hangulat és a ropnivaló slágerek.

Előzenekarként segítségük lesz régi jó barátjuk, a Heatlie zenekar is, akiket többek között A Dalból ismerhetnek a nézők, amibe Hideg fény című szerzeményükkel jutottak be. Az együttes énekese és alapítója Dávid, aki maga is zenészcsaládból származik: édesanyja nem más, mint a Neoton Família tagja, Csepregi Éva, és ő maga is 15 éve dobosként erősíti a formációt. A Heatlie saját projektje, amit 2019-ben alapított, és egyre nagyobb sikereket érnek el. 

Időpont: április 8.  kapunyitás: 19:00

Helyszín: Trafo Club, Gödöllő, Palotakert, 2100

Jegyek: elővételben 2500 Ft a tixa.hu oldalán

Kiemelt kép: PR/nőklapja.hu