Milyen gyakran cseréled a fürdőlepedődet? Jó eséllyel sűrűbben kellene…

Mikrobiológusok ajánlásával.

A legtöbb embernek a fürdőlepedő heti cseréje a bevett szokás. Elvégre zuhanyzás vagy fürdés után tiszták vagyunk, szóval a törölközőnk is rendben van egy darabig, nem igaz? Nos, az igazság az, hogy bár a testünket tisztának és illatosnak érezzük, egy átlagos törölköző több tízmillió elhalt hámsejtet – és akár gombát és baktériumokat is – gyűjthet össze, mialatt szárazra töröljük magunkat. Mivel az intimterületek szintén érintkeznek a fürdőlepedővel, így különböző testnedvek (vizelet, hüvely- és végbélváladék) is kerülhet rá. És hogy még egy riasztó tényt említsünk: sok esetben a vécé nincs valami messze a törölközőtartótól vagy a törölközőszárítótól, így minden egyes öblítés során apró vízcseppek kerülhetnek a vécékagylóból a felakasztott törölközőkre.

Na igen, az sem mindegy, hogy a fürdőlepedőnket felakasztjuk, összehajtjuk vagy csak hanyagul félredobjuk zuhanyzás után,

a még nyirkos törölköző ugyanis kiváló közeget biztosít a baktériumok terjedésének – a fürdőszoba párás levegőjéről nem is beszélve.

De akkor mit tegyünk, hogy a tisztálkodás tényleg a tisztaságról szóljon? Legyünk egy kicsit körültekintőek!

Fotó: Getty Images

A mikrobiológusok azt ajánlják, hogy a törölközőt használat után úgy akasszuk fel, hogy teljesen meg tudjon száradni (vagyis ne hányjuk rá mosógép tetejére, vagy ne gyűrjük a törölközőszárítóra). Érdemes elősegíteni a fürdő szellőzését is: zuhanyzás után nyissuk ki pár percre az ablakot vagy legalább hagyjuk nyitva az ajtaját, hogy csökkenjen a helyiség páraszintje. És még ha becsületesen is betartjuk mindezt, akkor sem kellene három alkalomnál többször használnunk egy fürdőlepedőt. Ha megszagoljuk, és már nem a tiszta illatát érezzük, akkor jó eséllyel a penészgombák kezdtek el dolgozni rajta.

Forrás: How Stuff Works, Business Insider; Kiemelt kép: Getty Images