Zöld szoba podcast: Dióhéjban a vegánságról

Zöld szoba podcast: Dióhéjban a vegánságról

Enni vagy nem enni (állati eredetűt), ez itt a kérdés. Nemes Takách Kata Magyarvári Szilvi dietetikussal beszélgetett a vegánságról.  

Már régóta akarok valakivel a vegánságról beszélgetni itt a zöld szobában, mert egyrészt statisztikákat olvasva olyan egyértelmű, hogy valóban sokat teszel a környezetért, ha áttérsz növényi táplálkozásra, viszont az ember fél a hiánybetegségektől. Ismerjük a fogainkból levezetett magyarázatokat az ember mindenevőségéről, itt a B12 vitamin kérdés, meg különben is a nagyi azt mondta, hogy húst márpedig enni kell….

Szóval az ember bizonytalankodik, mert tenni szeretne a nagy egészért de magának nem akar ártani. Pláne, ha még egy gyerek is van a képben. Itt a tavasz, ami remek lehetőség lenne a váltásra, ha a nyomasztó kérdések nem bizonytalanítanának el. Ezért meghívtam Magyarvári Szilvi dietetikust, táplálkozástudományi szakembert, aki a béke a tányéron háziasszonya, a V28 program megálmodója, a Las Vegan’s lánc egyik alapító tagja, és nem utolsó sorban anyuka, aki egy kisembert is etet, szóval rá tudom zúdítani az összes frusztráló kérdésemet a témával kapcsolatban. Enni vagy nem enni (állati eredetűt), ez itt a kérdés. Beszélgettünk alapvetésekről, kétségekről, pótlékokról és arról, hogy nehezebb-e, illetve mennyivel nehezebb a vegán konyhát beilleszteni az ember életébe. Én gazdagabb lettem egy szemlélettel, miszerint: „Próbálj olyan környezetet teremteni, ahol az egészségesebb választás a könnyebb választás.” Hmmm! 

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok a vegán konyháról, váltani készülőknek, kíváncsiaknak, és olyanoknak akik csak kicsit több zöldet ennének, kicsit fenntarthatóbban élnének, kicsit nyitnának a növényi alapú táplálkozás felé.   

Üdvözlettel: 

NTK