Sosem gondoltuk volna, hogy a „mesterséges intelligencia” és a „népdal” kifejezések egy mondatban fognak szerepelni. Egy magyar fejlesztés azonban bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen.

A Zeneszöveg.hu saját fejlesztésben, a Stratis technikai céggel karöltve létrehozott egy mesterséges intelligencia alapú dalszövegíró chatbotot. (A chatbot egy előre programozott, adott kérdésekre megadott választ küldő chat alkalmazás.) A szoftver a KukoricAIános nevet kapta, amiben az ‚AI’ az angol artificial intelligence, azaz mesterséges intelligencia szó rövidítésére utal, így az angol kiejtést a magyar névbe csempészve Kukorica Jánosnak kell ejtenünk a chatbot nevét.

Saját „népdalunk” lehet

A https://chatbot.refren.hu/ vagy a zeneszoveg.hu oldalára kattintva érhetjük el a programot, amely messengeren keresztül működik.

A „dal” szócskát kell elküldenünk üzenetben, majd háromféle kategóriából választhatunk – fájdalmas, szerelmes, meglepetés –, attól függően, hogy milyen hangulatú szerzeményt szeretnénk kapni.

A mesterséges intelligencia mindenkinek egy másokétól eltérő, egyedi négysoros népdalt generál. Az eredményt pontozni is lehet 1-től 5-ig, illetve címet is adhatunk a szerzeménynek.

Készüljünk fel rá, hogy csak egy négysoros szöveget kapunk, dallam nélkül. A játék kedvéért mi is kipróbáltuk a programot, és érdekes tapasztalás, hogy a szöveget automatikusan „énekelve” olvassa az ember, annyira belénk ivódott a magyar népdalok jellegzetes dallamvilága. A szerelem kategóriában legenerált szöveg egyébként egy kicsit biceg, de ezt tudjuk be a chatbot tapasztalatlanságának. KukoricAIános a honlapon be is vallja, hogy egyelőre még csak tanulja a magyar nyelvet és még gyakorolnia kell a dalszövegírást.

A frissen generált szöveg mellett a szoftver azt is megírja nekünk üzenetben, hogy szerinte melyik a hozzá legközelebb álló valódi népdal, amelynek szövegét egy kattintással el is érhetjük. Így egy kicsit kalandozhatunk az igazi magyar népdalok világában is.

Mi a cél?

Senki ne gondolja, hogy a néphagyományok sutba dobásával a „mesterséges népdalok” új korszaka köszönt ránk, hiszen a KukoricAIános csak egy kis szórakozást kínál. „A kreatív ipar manapság rengeteget kísérletezik a mesterséges intelligenciával, mi is ezt tesszük. Részünkről egy játék, a dalszövegírás nem pótolható semmivel, de a szerzőknek ihletet adhat” – mondta Koczka Bori, a Zeneszöveg.hu operatív vezetője.

A fejlesztés elsődleges célja, hogy játékos formában közelebb hozza a hétköznapi felhasználókhoz a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket.

A fejlesztők hosszú távon szeretnének egy olyan, mesterséges intelligencia alapú eszközt létrehozni, amely segíti a szerzőket a magyar dalszövegek írásában. Egy ilyen szoftver segíthet például a prozódiailag helyes rímpárok megtalálásában. A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a gép soha nem veheti át az ember szerepét a kreativitásban, de nagy távlatokat nyithat benne számára. 

A felhasználók által lekért népdalok közül a szervezők kiválasztanak majd egyet, amit ismert zenészekkel megzenésítenek. Hogy kik ők, és mi lesz az elkészült dal sorsa, egyelőre meglepetés. A chatbot április elsején startolt el és 3 hétig elérhető a nagyközönség számára. Húsvétkor is aktív lesz, így aki locsolóvershez szeretne ihletet kapni, kipróbálhatja ezt a módszert is.

Kiemelt kép: Getty Images