Magyar középiskolások applikációja reformálhatja meg a járóbeteg-ellátást

A középiskolás startupverseny indulói a zsűritagokat is meglepték.

Első alkalommal rendezett kifejezetten középiskolásoknak szóló startup-vetélkedőt a CEU iLab – egyetemi akcelerátor és az ennek a korosztálynak iskola melletti kiegészítő képzést nyújtó Engame Akadémia. A március utolsó hétvégéjén lezajlott esemény egyik nagy tanulsága az volt, mennyire célorientáltan és hatékonyan alkalmazzák a vállalkozói gondolkodást a tinédzserek, akik együttműködésből és csapatmunkából is jelesre vizsgáztak. Az pedig, hogy milyen érett és összecsiszolt csapatmunkát láthattak a döntőbe jutott nyolc gárdától, a zsűrit és a versenyzők mentorait egyaránt meglepte.

„Lenyűgöző volt megtapasztalni, milyen összehangolt teljesítményre képesek az egészen fiatal versenyzőkből álló csapatok”

– mondta Kozma Andrea, a CEU Innovations Lab (iLab) igazgatója. A szakember, aki zsűritagként egészen közelről kapott képet a teljes mezőnyről, úgy vélte: rendkívül hasznos volt és jól hatott a versenyzők kreativitására az a különleges nemzetközi módszertan szerint felépített online ötletgeneráló workshop, amelyet a CEU iLab tartott a résztvevőknek.

A versenyzők

A tizenévesek alkotó energiáit emelte ki Pistyur Veronika, a Bridge Budapest Egyesület ügyvezetője, az Oktogon Ventures partnere, aki – Kozma Andrea, valamint Kákosy Csaba, a Day One Capital ügyvezető partnere társaságában – szintén a zsűri tagja volt.

„Olyan ötleteket és prezentációkat láttam, amelyek nem pusztán az ettől a korosztálytól jogosan elvárható felkészültségi szintet és üzleti érettséget haladták meg, hanem a hazai vállalkozói mezőny átlagát is”

– szögezte le Pistyur Veronika.

A Startup Challenge nem csupán a nyolc döntős csapat nyilvános prezentációja miatt tartogatott izgalmakat. Érdekfeszítő diskurzust hozott a Forbes magazin 30 sikeres magyar 30 alatt listáján szereplő vállalkozókkal (Munch, Photon, Salarify) megszervezett kerekasztalbeszélgetés is. Ezen nem csupán arról volt szó, mennyire fontos a stressz- és kudarctűrő képesség a sikeres vállalkozói léthez, hanem az is kiderült, miért az üzleti élet a legjobb választás azoknak, akik mindig valami újabbat szeretnének tanulni. Szintén tanulságosak voltak és jó útravalókkal szolgáltak azok az előadások, amelyeket szakértők és a startupszcéna aktív szereplői (PupilPay, Day One Capital) tartottak a versenyzőknek és a hallgatóságnak.

A fiatalok változtatják meg a világot

„Jellegénél fogva a Startup Challenge tökéletesen alkalmas arra, hogy valós körülmények között és versenyhelyzetben mérje le, mennyire értik a fiatalok a körülöttük lévő, állandó és gyors változásban lévő világot, és hogy milyen ötleteik vannak ennek jobbá tételére” – fogalmazott Lévai Balázs, az Engame Akadémia alapító-ügyvezetője. Hozzátette: az alkalom ideális volt azoknak a speciális fejlesztési területeknek az élesben történő teszteléséhez, amelyekre az akadémián is maximális hangsúlyt fektetnek, hogy a hagyományos iskolai keretek között meg nem szerezhető, a mai világban viszont elengedhetetlen tudáshoz juttassák a fiatalokat. „A vállalkozói szemlélet akkor is nagyon jól jön, ha történetesen nem akarunk vállalkozók lenni” – fogalmazott Lévai Balázs.

A Day One Capital és a Wolt által szponzorált Startup Challenge 2022-es díjazottjai a következők:

  • Első hely: MedBase –

    egy tünetek alapján gyors diagnózist felállító, a betegeket digitálisan útbaigazító, majd az egészségügyi rendelés helyére online helyfoglalást lebonyolító applikáció.

  • Második hely és közönségdíj: UniSearch – a személyre szabott felsőoktatási intézmény kiválasztását okos eszközökkel támogató alkalmazás.
  • Harmadik hely: The Trade Tent – különleges sportcipők másodpiaci forgalmazását megkönnyítő applikáció.

Kiemelt kép: az első helyezett csapat a díjukkal –Engame Akadémia