Esküvőre vagy hivatalos? Meríts ötletet a királyi család szettjeiből!

Ha valakik, akkor a brit királyi család tagjai tudják, hogyan kell stílusosan és illendően felöltözni egy esküvői vendégnek.

Nyakunkon az esküvőszezon, és minden bizonnyal az idei évben a szokásosnál is több meghívó fog befutni minden családhoz, hiszen az elmúlt két évben – a járványügyi korlátozások következtében – rengeteg pár volt kénytelen elhalasztani az esküvői ceremóniát, későbbi időpontra tenni a hetedhét országra szóló lakodalmat. És bár a legtöbb meghívóban, a dress code megjelölésével, adnak támpontot arra, miben jelenjünk majd meg a nagy napon, így is sok fejtörést okozhat, mit viseljünk szeretett családtagjaink, kedvelt ismerőseink menyegzőjén: legyen alkalomhoz illő, de még véletlenül se öltözzük túl az eseményt, legyen stílusos, de ne túl hivalkodó.

Ha személyi stylistot nem is fogadhatunk minden jeles esemény előtt, van egy család, akikhez nyugodt szívvel fordulhatunk, ha sikkes öltözködésről van szó – naná, hogy a brit királyi családra gondolunk. II. Erzsébet királynő, Katalin hercegné és a többiek mindig minden esküvőn makulátlanul jelennek meg, elegáns szettjeik pedig tökéletes inspirációul szolgálhatnak számunkra is.

Minta a mintásra

Fotó: Indigo/Getty Images

Katalin hercegnét alapvetően monokróm öltözékekben láthatjuk, ezért volt üdítő kivétel ez az op-art ihletésű ruha, amelyet 2011-ben – két hónappal a saját menyegzője után – viselt jó barátja, Sam Waley-Cohen üzletember esküvőjén. Egy ilyen grafikus minta fekete-fehérben egyszerre kelt modern és elragadó hatást. Arról nem is beszélve, hogy a jól eltalált printek optikailag karcsúsíthatnak.

Kétrészes, Answear Lab, 12 990 Ft

Nem tabu a sötét

Fotó: Pool/Samir Hussein/WireImage

Betéve tudjuk a színek listáját, amelyeket esküvői vendégként nem ildomos felvennünk. Oké, hogy sem fehérbe, sem pirosba, sem pedig feketébe nem bújunk (bár ez utóbbi egyre inkább kezd kikopni a tiltólistáról), de mi a helyzet a többi sötét színnel? A tengerészkékkel vagy a bordóval? II. Erzsébet harmadik fiának, Eduárd wessexi grófnak a felesége, Zsófia grófné fantasztikusan mutatott sötétkék tweedhatású ruhájában Eugénia királyi hercegné 2018-as esküvőjén. A klasszikus eleganciát sugárzó sötét árnyalatokat tehát bátran viselhetjük – főleg, ha formális esküvőre vagyunk hivatalosak.

Strasszköves ruha, C&A, 89,90 euró

Fagyiszínek nyárra

Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

Ha a sötét színeket túl komornak tartjuk, körülnézhetünk a színskála másik végén is: a finom pasztellszínek is épp olyan ünnepélyesek tudnak lenni, és ha kánikulában lesz az esküvő, még komfortosabban is érezzük majd magunkat egy világosabb darabban. Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné lánya, Laura Parker Bowles 2006-os nagy napjára választotta ezt az egészen halvány mentazöld, pliszírozott kabátot, amelyet egy árnyalattal erőteljesebb fejdísszel tett teljessé.

Sifonruha, H&M, 11 995 Ft

Gyűrűparádé

Fotó: Pool/Max Mumby/Getty Images

Bár egy esküvőn mindenki a menyasszony gyűrűjére kíváncsi, ez nem jelenti azt, hogy kiegészítőinkben mi ne helyezhetnénk a hangsúlyt erre az ékszertípusra. Meghan Markle is így tett Eugénia királyi hercegné esküvőjén, betartva az aranyszabályt: ha ujjainkat telepakoljuk gyűrűkkel, akkor ne nagyon viseljünk már más ékszert. Harry herceg felesége is csak egy apró fülbevalót és egy vékony karkötőt vett fel a köves gyűrűszett mellé.

Gyűrűszett rózsaarany tónusú bevonattal, Swarovski, 49 500 Ft

Valami kék

Fotó: John Shelley Collection/Avalon/Getty Images

Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsön – tartja az angolszász tradíció, amely elsősorban a menyasszonyra vonatkozik, ám vendégként is jó kiindulási alap lehet. Gondolunk itt arra, hogy nem feltétlenül kell minden egyes esküvőre új ruhát vásárolnunk (ezt még Katalin cambridge-i hercegné is így gondolja!), illetve bátran megjelenhetünk kékben. II. Erzsébet királynő, akit a szivárvány összes árnyalatában láthattunk már, leginkább ezt a színt szereti viselni esküvőkön: kékbe bújt egyetlen lánya, Anna királyi hercegnő esküvőjén, első fia, Károly herceg és Lady Diana egybekelésekor (képünkön), második fia, András yorki herceg menyegzőjén, illetve unokája, Eugénia királyi hercegné nagy napján is.

Viszkózruha, Reserved, 9995 Ft

Egy gyönyörű gyöngysor

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

Nincs még egy olyan időtlen eleganciát kölcsönző ékszer, mint a gyöngysor. Ha szimplább kosztümünket szeretnénk kifinomultabbá tenni, a legegyszerűbb mód, ha gyöngyöt teszünk a nyakunkba vagy a fülünkbe. Lady Diana ezt a háromsoros gyöngy nyakéket és csepp alakú fülbevalót Linley algrófja, David Armstrong-Jones 1993-as esküvőjére választotta. Persze nemcsak a klasszikus gyöngysorok, a vagányabb gyöngyös ékszerek is szóba jöhetnek.

Gyöngyös nyaklánc, Weekend Max Mara, 42 290 Ft

Egyszínű, de nagyszerű

Fotó: Jeremy Selwyn – WPA Pool/Getty Images

Attól még, mert nem mi vagyunk a nagy nap főszereplői, nem kell szürke egérnek öltöznünk. Ha a brit királyi család tagjai nem mellőzik az élénk árnyalatokat, amikor esküvőre hivatalosak, akkor nekünk sem kell. Vegyünk csak példát a drágakőszínekbe bújt duóról: Sára yorki hercegné smaragdzöld, míg lánya, Beatrix királyi hercegné zafírkék egyszínű szettben vett részt Eugénia királyi hercegné templomi szertartásán.

Csipkeoverall, Mango, 15 995 Ft

Kiemelt kép: Getty Images