A világ legegészségesebb embere – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Képzeljék el, hogy megkapnak minden életmód-változtatással kapcsolatos információt. Rendelkezésükre bocsátják az ajánlott étrendhez és edzéstervhez szükséges összeget. És időt. Nincs más dolguk, mint betartani azokat a “mindössze tíz perc naponta” kezdetű életvezetési tanácsokat, amelyeket ha valóban követni szeretnénk, akkor fel kellene adni az állásunkat.

Nos, Arnold Stephen Jacobsnak, az Esquire magazin újságírójának éppen ez volt a munkája. A kiadója megfelelő apanázst biztosított a kísérlethez. A cél nem volt szerényebb, mint hogy ő legyen a világ legegészségesebb embere!

Jacobs egy éven át helyesen táplálkozott, meditált, kutyákat simogatott (csökkenti a vérnyomást), tesztelte a divatos étrendeket és sportokat (igen, a rúdtáncot és a “használd a gyereket súlyzóként” nevű kismamatornát is). Cikkeit egy munkaállomássá alakított futópadon írta.

Megpróbált nemcsak a világ legegészségesebb, hanem a legóvatosabb embereként is élni (a kettő állítólag összefügg). Ipari mennyiségű naptejet kent magára, mindent fertőtlenített, a Dán Biztonsági Tanács javaslatait követve nemcsak biciklizéshez, motorozáshoz hordott sisakot, hanem egy másik veszélyes sporthoz: a nagyvárosi gyalogláshoz is. (Több ember hal meg a világon ittas gyaloglás, mint ittas vezetés következtében.)

Jacobs kísérlete sikeresnek bizonyult, minden egészségügyi markere javult.

Mégis azt állítja, hogy az egészséges életmód kis híján megölte.

Több időt töltött sporttal, mint a szeretteivel, holott az erős kapcsolati háló egészségügyi szempontból alapvető fontosságú. A felesége be akarta adni a válópert, a fiai pedig kezdtek zavarba ejtő, bűnös tevékenységként tekinteni az evésre.

A világ legegészségesebb emberének tapasztalataiból okulva, új életmódváltó  programunkban (16. oldal) legalább annyi figyelmet szentelünk az étrendnek, mint az életrendnek. Igen, a táplálkozás, a cigaretta, mindenfajta toxikus anyag, amellyel élünk, a stressz, a kor eszelős tempója, az ülő életmód idő előtt koptatja az embert. Tízezer lépés, mediterrán táplálkozás… illetve bizonyos gyógyítók azt is javasolják: Reggel és este, éhgyomorra, egy adag önuralom, kevés vízzel, nem hígítva. Önzetlenség, a nyugodt éjszakai alvás érdekében.

Naponta háromszor.