Kerekesszékes fiatalember álmodta meg A Mi Kultúránk rövidfilmfesztivált

Oláh Sándor ötletgazdával beszélgettünk a fesztiválról és annak üzenetéről. 

Hogyan született meg a rövidfilmfesztivál ötlete? 
Régóta terveztünk itt, a Budapesti Művelődési Központban indítani egy filmfesztivált, ami megmozgatja a mai fiatal alkotókat, közösségeket. Szándékunkban állt felpezsdíteni a művelődési házak iránti érdeklődést, mert azt vettük észre, hogy jellemzően az idősebbek, illetve a családosok keresik itt a programokat. Az ezredforduló óta a 30 év alattiak kevésbé látogatják az ilyen típusú kulturális intézményeket, ezért szerettük volna ösztönözni őket arra, hogy újra felfedezhessék maguknak ezt a lehetőséget. Filmes szakirányon végeztem a főiskolát, így a művelődési központ munkatársaként

2015-ben elindíthattam az Életrevalók Filmklubot, ami eredetileg azért jött létre, hogy egyfajta hidat képezzen az épek és fogyatékkal élők között, a mozizás élménye és a filmek utáni közös beszélgetések által.

Később sikerült ezt továbbfejleszteni, és a filmekhez kapcsolódóan lettek meghívott vendégeink a vetítések utáni diskurzusra (jellemzően színészek, alkotók), illetve pályázati költségvetésből készült néhány speciális, audio narrált film is, ami a látássérült mozizóknak segített teljesebbé tenni a filmélményt. Az AMIK rövidfilmfesztivál ötlete egyébként onnan is jött, hogy anno régen én is barátkoztam a filmkészítéssel, és volt egy olyan ötletem, milyen jó lenne azt megmutatni, hogy mai fiatalként, mit jelent számukra a szórakozás, kikapcsolódás: romkocsma, mozi esetleg színház? Mit érez a mai fiatal magáénak, mit jelent számára a kultúra fogalma, milyen értékek fontosak a hétköznapjaiban? Suli, buli, hobbi, haverok, jövőtervezés, vagy talán a magasabb kultúra, esetleg az alkotás, valami új dolog teremtése? Így lett a fesztivál szlogenje: A Te kultúrád – a mi kultúránk!? 

Oláh Sándor

Ha neveznél egy ilyen rövidfilmfesztiválra, miről szólna a kisfilmed?
A pályázás feltétele, hogy legalább az egyik alkotó 30 év alatti legyen, nevezni lehet (idén még április 10-ig) animációs, illetve élőszereplős, profi és amatőr (akár mobiltelefonnal felvett) alkotásokkal is. A pályázókat arra biztatjuk, hogy mondják el és filmes eszközökkel mutassák meg, hogy mi számukra az érték. A 2020-ban történt váratlan események kapcsán a témakör bővült, és szívesen látjuk azokat a filmeket is, amik az elmúlt 2-3 év történéseire reflektálnak. Ha magamból indulok ki, és valaha neveztem volna, néhány évvel ezelőtt még valószínűleg egy romkocsmai estet jelenítek meg, ahol egy nagyobb baráti társasággal együtt mulatunk, és én ugye, mint kerekesszékes, teljesen egyenrangúan ülök az asztalnál többiekkel. Igaz ebben még nem kifejezetten a kultúra kerül középpontba, hanem inkább az esélyegyelőségnek egy olyan vizuális megjelenítése, miszerint tök mindegy, hogy valaki ép vagy fogyatékkal élő, egyformák vagyunk, és ugyanúgy élvezzük az életet.

A látogatók milyen eseményeken vehetnek részt a fesztivál hetében? 
A pénteki díjátadó gála előtti napokon a versenyfilmek vetítése mellett izgalmas eseményekkel is készülünk. A korábbi években a kísérőprogramok előadójaként vendégünk volt például Deák Kristóf, Oscar-díjas filmrendező, Szabó Gábor operatőr, a YouTuber Broadtest csapat, akik a rövidfilmkészítés apró trükkjeire, szinkronizálásra, világításra, plánozásra, kamera használatra oktatták az érdeklődőket. Több éven keresztül tartott nálunk workshopot a BABtér animációs játszóház, ők az általános iskolás korosztálynak tanították meg a stop-motion technikát. Állandó kísérőprogram továbbá egy alternatív filmplakát kiállítás, ami a Kiscsoportos Játékok csapatának műveiből áll. Bognár Éva Katinka, a MOME oktatója is rendszeresen tart beszélgetéseket az animáció készítés rejtelmeiről, idén ő lesz az egyik zsűritag.

Kik értékelik a beérkezett műveket?
A zsűri évente változik, olyan elismert szakemberek döntöttek már a nyertesekről, mint Réz András filmesztéta, Merza Gábor rendező, Sergő Z. András, a Filmtekercs.hu felelős szerkesztője vagy Domonyi Rita író-dramaturg. Idén Bognár Éva Katinka mellett – hagyományteremtő szándékkal – csatlakozik többek közt a tavalyi nyertes rövidfilm, a Katalinka 16 rendezője, Farkas András Attila és jómagam. 

Az eddigi években volt kedvenc rövidfilmed? 
Az első fesztivál nyertese, Bunda Tamás Lájk című filmje, ami arról szól, hogy egy biciklis súlyos közúti balesetet szenved, de amikor sérülten végre eléri a mobilját, az első dolga nem az, hogy mentőt hívjon, hanem, hogy szelfit készítsen, megossza a képet a közösségi médiában, és elégedetten nyugtázza az első lájkot… Azt gondolom, ez egy ütős társadalomkritika volt 2018-ban. Egy másik animációs filmben egy iskolás ikerpár mutatta be gyurmatechnikával, milyen sok munka van egy bábanimációval és a képkockánként beállított rögzítési eljárással. Rendszeresen érkeznek kreatív kisfilmek a Mozgásjavító Általános Iskolából is, ahol a diákoknak nagyon támogató témavezető tanáruk van, ők legutóbb a covid-témát dolgozták fel, Vírusírtók címen. Az a szép egy ilyen fesztiválban, hogy igazán változatos és egyedi, 1-20 perces minisztorik vagy akár egész univerzumok láthatóak. Megunhatatlan!

Fotó: Auróra Kecskeméti Filmműhely

Milyen visszajelzések érkeznek a fesztiválra és a filmekre?
Több alkotó nyilvánossá teszi a saját műveit például a YouTube csatornáján, mi azért nem, mert sokan még más fesztiválokra is nevezik a filmjeiket, és addig nyilván nem lehet publikusan elérhető az interneten, ugyanakkor a gálán természetesen levetítjük a nyertes rövidfilmeket. Az alkotók jellemzően nagyon büszkék az egyedileg gravírozott díjra, a tavalyi nyertes például hazafelé, a napfényes Dunaparton fotózta le és tette ki az Instagramra, így tudatta a követőivel a győzelmet. Ami a fesztivált illeti, vannak visszatérő pályázóink és érkeznek alkotások külföldről, például Dániából és Indiából is, elmondhatjuk, hogy nemzetközileg hírnévnek örvend. Ahogy az Életrevalók Filmklub, úgy az AMIK esetében is törekszünk az integritásra, a kísérőprogramok és a gálahelyszín kiválasztása is akadálymentes szempontok alapján történik, amire sok pozitív visszajelzést kapunk.

A fesztivál időpontja és helyszíne: 2022. április 25–29., Budapesti Művelődési Központ. A pályázati felhívás és a fesztivál program itt olvasható

A cikkben szereplő fotókat Oláh Sándor biztosította számunkra, kiemelt kép: Getty Images