Menedékre lelni a Krisna-völgyben (x)

Teljes ellátással és menedékhellyel, a határon, befogadó szállásokon és Kárpátalján pedig ételosztással segítik a Krisna-hívők a menekülteket.

Egyre több család érkezik súlyos traumákkal

A Krisna-hívők somogyvámosi ökofaluja, Krisna-völgy az utóbbi hetekben a menekültellátás fontos központjává vált. Eddig több mint 120 menekült fordult meg itt és több százan érkezhetnek még a következő hetekben.

Anastasia gyógyszerész, 3 gyermek édesanyja, így bankár férje is elhagyhatta vele Ukrajnát. Barátaik, rokonaik már nem voltak ilyen szerencsések. Kijevtől a határig több mint 24 órás utat tettek meg, amelyet félelem és stressz kísért.

Fotó: Török Zoltán

Anyósom a gázellátás hiányában épp egy barátnőjénél főzte az ebédjét, amikor lebombázták a házát. Isteni elrendezés, hogy életben van. Kértem, hogy azonnal induljon el, jelenleg minden nélkül, úton van hozzánk Magyarországra” – meséli Irina.

Háborúból érkezőket befogadni komoly felelősség. Rasza és Késaví, a két krisnás anyuka már a nyugalom szigeteként ismert Krisna-völgyben vendégeskednek, de a bombázások után egy ablakbecsapódás, egy baltacsattanás, vagy a gázláng roppanásának hangjára minden alkalommal összerezzennek. A fegyverek hangja elkíséri a menekülteket.

Galéria | 9 kép

Szállás, ellátás, orvos és oktatás

A családok gyakran mentálisan és fizikailag is leromlott állapotban érkeznek, szinte minden gyermek betegséggel küzd. A teljes ellátás mellett orvosi és pszichológiai segítségre szorulnak. A mantra-meditáció és a lelki gyakorlatok biztos alapot jelentenek a traumák feldolgozásában, de a közösségi tevékenységekben való foglalatosság is terápiás hatású. A tétlenségben való idegőrlő várakozás csak növelné a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzését. Sokan úgy vélik, talán terhet jelentenek vendéglátóiknak, így ha segíthetnek valamit a Krisna-völgy éttermében, az óvodában, a templomban, a közösség hasznos, érdemes tagjának érzik magukat. Fontos lépés ez a rehabilitáció és integráció útján.

Fotó: Balogh Tas

Egyes felsős gyerekeknek biztosított az ukrán online oktatás, az alsósok pedig a nyelvi korlátok ellenére hamar elvegyülnek a Krisna-völgyi gyerekekkel, a készségtárgyaknál az oktatásba is könnyen bekapcsolódnak. Ám ahol édesapa a fronton van, vagy a behívót várja, ott állandó szorongás kíséri a család életét. Vajon milyen békét tud sugározni egy édesanya, aki bármelyik pillanatban özveggyé válhat?

Ételadományok országszerte

A Krisna-hívők Ételt az Életért humanitárius programja már a konfliktus első hetében több mint tízezer tál meleg étellel segítette a menekülteket. A több ezer indiai egyetemista Magyarországon keresztül történő evakuálásában nyújtott teljesítményéhez Narendra Modi miniszterelnök és Soltész Miklós államtitkár is gratulált a szervezetnek. Hostelekbe, önkormányzati menekültközpontokba, plébániára, jógastúdiókban és civil szervezetek befogadópontjaira szállított és szállít ételt azóta is.

Az első naptól kezdve pályaudvarokon, határmenti településeken szolgált fel meleg ebédet, pékárut, gyümölcsöt – el is kapkodták az érkezők, akik napok, hetek óta nem fogyasztottak tápláló főtt ételt. Eközben napi további 2000 adag étel kiosztásával fenntartja mindennapos ételosztásait is, hisz hazánkban is rengeteg a rászoruló.

Fotó: Balogh Tas

Kárpátaljára 6 tonna száraz élelmiszert juttatott el, és újabb akciókat tervez. Az ukrán társszervezet ebből főz és oszt ételt aluljárókban, kórházakban, bunkerekben.

Fotó: Premaniketana Das

A krisnások békemeditációkat is szerveznek

A világszerte ismert Haré Krisna mozgalom két legnépesebb tábora – Indián túl – épp Ukrajnában és Oroszországban található. A Krisna-tudat életfilozófiáját követők úgy gondolják, a nemzetiség csak egy testi megjelölés – Krisna-völgyben orosz és ukrán két jóbarát. Egy, a szentírások örök értékei mentén szerveződő közösségben hovatartozástól függetlenül mindenki békében megfér egymással, hiszen mindannyian a Legfelsőbb gyermekei vagyunk.

Adód 1%-ával sokat segíthetsz:
Krisna Egyház technikai szám: 0389
Ételt az Életért Alapítvány adószám: 18095575-1-41
eteltazeletert.hu