Iparági összefogást kezdeményez a Central Médiacsoport a Magyar Lapkiadók Egyesülete támogatásával. A médiavállalat szeretné az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán a független és hiteles tájékoztatást nyújtó Independent Regional Press Publishers of Ukraine-re irányítani a hazai tartalomszolgáltatók és lapkiadók figyelmét. A nemzetközi CSR projekt első lépéseként a Central pénzadománnyal segítette a szervezetet, és erre buzdítja a hazai iparág többi szereplőjét is.

A független sajtó támogatása és a hiteles tájékoztatás lehetővé tétele kiemelt fontosságú alapelv a Central Médicsoportnál. Éppen ezért döntött úgy a vállalat, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktusban – a civil rászorulók támogatása mellett – az ukrán független sajtó munkáját is segíti. A kiadócsoport ennek érdekében, a Magyar Lapkiadók Egyesülete támogatásával olyan felhívást tett közzé, amelyben a hazai iparág többi szereplőjét is arra kéri, hogy ha tehetik, ők is támogassák az Independent Regional Press Publishers of Ukraine elnevezésű szervezetet.

A Central Médiacsoport támogatja a független ukrán sajtót

„Az orosz-ukrán háborús konfliktusban nemcsak emberéletek százezrei, hanem a helyi független sajtó léte is komoly veszélynek van kitéve. A hiteles tájékoztatás szellemét alapvető értékeinek tekintő kiadóként úgy érezzük, kötelességünk az ukrán független sajtó munkáját is segíteni, ezért juttattuk el pénzadományunkat az Independent Regional Press Publishers of Ukraine elnevezésű szervezetnek, és a Magyar Lapkiadók Egyesületéhez eljuttatott felhívásunkban erre buzdítjuk a hazai tartalomszolgáltatókat, illetve lapkiadókat is” – nyilatkozta Vági Róbert, a Central Médiacsoport vezérigazgató-helyettese.

Újságírók a Kijevhez közeli Vaszilkivben 2022. március 1-én. (Fotó: UKRINFORM/Ukrinform/NurPhoto via Getty Images)

Az Ukrajnában maradt újságírók életveszélyben végzik a munkájukat

Az Independent Regional Press Publishers of Ukraine szervezet újságírói jelenleg is testközelből élik át a háború borzalmait, miközben azon dolgoznak, hogy hitelesen tájékoztassák nemzetüket és az egész világot az ukrajnai történésekről, a független sajtó erősítésére így most nagyobb szükség van, mint valaha. Az egyesület vezetője, Oksana Brovko megrázó tartalmú videós üzenetet tett közzé, amelyben beszámolt arról, hogy

az oroszok elraboltak egy újságírót annak feleségével együtt a házukból. Nem tudni, mit történt velük, és hogyan lehetne megmenteni őket.

Oksana Brovko szerint a legfontosabb, hogy az újságírók el tudják látni a munkájukat és megmutassák az embereknek az igazságot: videókkal és fotókkal bizonyítsák a borzalmakat, ami az országukban történik. Számukra a legnagyobb segítséget az információs kampányok jelentik, amelyek által minél többen tudomást szereznek a tevékenységükről és a helyzetükről, valamint a pénzadományok, hogy folytatni tudják a munkájukat. A Central Médiacsoport adománya már célba ért és szétosztották a helyi, független sajtó képviselőinek. 

A szervezet elérhetősége:

Oksana Brovko
Association of Independent Regional Publishers
CEO
www.airpu.org
Tel: +380676177742
brovko.oksana@gmail.com

Kiemelt kép: Újságíró készít interjút egy idős nővel Kijev Szvjatosinszkij kerületének egyik lakónegyedében – Oleksandra Butova/Ukrinform/NurPhoto via Getty Images