A Kijevben élő TikTokker nyíltan beszél a háború mentális hatásairól is.

A Kijevben élő 32 éves édesanya, Kristina Korban azt hitte, hogy tűzijátékot hall azon az éjszakán, amikor Oroszország először megtámadta a várost. Ahogy realizálta, hogy mi is történt valójában (hogy az orosz erők légicsapásokkal és rakétákkal támadtak), megosztotta a hírt 626 000 követőjével a TikTokon. Az invázióról szóló első videójában, amelyet február 24-én tett közzé, azt mondta, hogy ez „valami komoly dolog kezdete lehet”.

Korban online jelenléte természetesen drasztikusan megváltozott az elmúlt hetekben. Korábban arra használta a platformját, hogy pénzügyi és befektetési tanácsokat osszon meg, illetve TikTok csatornáján bőven volt táncos videó is, amelyeken tökéletes sminkben, gondtalanul bolondozott, a háború kitörése óta viszont azt mutatja meg, hogy milyen az egyébként még nyugodtnak mondható kerületében az élet. A házban, ahol kétéves kislányával él, most tizenheten laknak, hiszen a város veszélyesebb részein élő családtagjait odahívta magához, mert ott nagyobb biztonságban vannak.

Menni vagy maradni

Kristina, sokakhoz hasonlóan az invázió kezdete óta alig hagyta el otthonát. Legutóbbi útja a szupermarketbe és a gyógyszertárba hat órát vett igénybe a hosszú sorok miatt, egy másik videóban eddig azt mutatta meg, hogy ugyan rengeteg az üres polc, az alapvető élelmiszereket továbbra is meg tudja venni, és hogy szerencsés napjának tartja, amikor a boltban üdítő kapható. „A leginkább az változott meg, hogy nem igazán tudok elmenni sehova, mert nem érzem magam biztonságban. Hiszen

ha elhagyod a házat, elmész a boltba, gyakorlatilag az életedet kockáztatod”

– mesélte az Insidernek.

Az ENSZ statisztikái szerint kb. 3,5 millió ukrán menekült el az országból, akiknek 90 százaléka nő és gyerek. De sokakhoz hasonlóan Korban azt mondja, nem tervezi, hogy elhagyja Ukrajnát. A statisztikák szerint országon belül már több mint hat millió ukrán állampolgár hagyta el otthonát és keresett Ukrajnán belül máshol menedéket. 

@moneykristina God bless the farmers! #ukrainianfarmers #ukraine #kyiv #warupdate #warfood #invasion ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Korban azért is döntött így, mert biztonságosabbnak érzi a maradást, mint a bizonytalan ideig tartó utat kifelé az országból. Illetve mert nem hajlandó elfogadni, hogy el kell hagynia hazáját. „És eléggé hazafias ukránnak tartom magam, ezért nem érzem úgy, hogy el kellene mennünk, és nem is akarok elmenni. Nem akarom, hogy arra kényszerítsenek, hogy elmenjek az országból. Ez a mi otthonunk.” 

Trauma és fizikai tünetek

Kristina a helyzet egyéb kihívásairól is nyíltan beszél, arról, hogy a háború hogyan hatott rá fizikailag és mentálisan.Március 7-én azt mutatta meg követőinek, hogy csomókban hullik a haja, amit utoljára szülés után tapasztalt. „Mostanra elvesztettem szinte a hajam felét” – mondta az Insidernek a minap.

„Mindannyian nagyon kimerültek vagyunk. Nem sokat alszunk, főleg, hogy a legtöbb akció a hajnali órákban zajlik. Három-négy naponta van egy mentális összeomlásom. Próbálom tartani magam, de aztán mindig jön egy olyan nap, ami egy érzelmi hullámvasút.”

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tünetei is jelentkeztek nála: például a hétköznapi zajokra, (mint egy szekrényajtó csapódása) is azt hiszi, hogy kintről jövő robbanás zaja.

@moneykristina Still here.. #ukraine #kyiv #war #invasion #hairloss #negotiation ♬ Forever - Labrinth

A nő azt is elmesélte, hogy bár sok helyi terapeuta ingyenesen kínálja szolgáltatásait, ő nem érzi úgy, hogy megfelelő lelkiállapotban lenne ahhoz, hogy ezt kihasználja. Mint mondja, erre majd a háború után kerít sort. És hogy mivel foglalatoskodott az elmúlt hetekben? Adománygyűjtő kampányt indított az ukrán emberek számára a Chuffed nevű nonprofit adománygyűjtő weboldalon. A honlap szerint már több mint 30 000 dollár gyűlt össze a harcban fiaikat elvesztett családok, a fizetés nélkül maradtak és az idősek számára. Adományozni az adománygyűjtő oldalon lehet.

Forrás: Insider, TikTok, kiemelt kép: A kijevi Retroville pláza, miután március 22-én lebombázták Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images