Sok finomat ettem már életemben, és ezek között vannak nagyon emlékezetes desszertek is. Menyhárt Attila desszertjei is a felejthetetlen kategóriába tartoznak. Ezért (is) voltam nagyon boldog február közepén, amikor megtudtam, hogy a magyar cukrász megnyerte a világ egyik legrangosabb cukrászversenyének közép-európai válogatóját, és ott lesz a döntőben Párizsban, 2022 októberében.
Attila a Four Seasons Hotel Budapest cukrász vezetője, de nemzetközileg is elismert szakember. A cukrászat tulajdonképpen a vérében van: dédapja már a századelő tájékán szakács-pék-cukrász volt, és nagyapja is folytatta ezt az utat. Egyedül édesapja törte meg ezt a vonalat, hogy aztán Attila újra felvehesse a fonalat. 15 évesen már fagylaltot készített egy kis cukrászdában, majd elkezdett a Gundelbe járni. Amikor a ’90-es évek végén elvégezte itthon a cukrásziskolát, elég hamar felismerte, hogy itthon nem fog tudni fejlődni. Akkoriban a cukrászatokban az igazi csokoládé még tulajdonképpen ismeretlen volt, senki nem tudta, mi az a créme brulée vagy a csokimousse, a gasztroforradalomnak se híre, se hamva nem volt. Attila végül úgy döntött, tengerre szál, és hajókon kezdett el dolgozni. A szamárlétra legaljáról indult, de már az elején azt tűzte ki célul, hogy a menükártya alján az ő neve szerepeljen mint pastry chef (desszert főszakács – a szerk.). Ezt három szezon alatt sikerült is elérnie. Összesen hat évet dolgozott hajón, majd 2005-ben Írországban folytatta karrierjét, ahol abban az időben komoly gasztronómiai felívelés zajlott. Ezután London egyik legnagyobb szállodájában, a Lanesborough-ban kapott munkát. Mielőtt véglegesen hazatért volna, három és fél évet még Zürich-ben is eltöltött.
Magyarként a nemzetközi elitben

Menyhárt Attila
Attilát mindig is foglalkoztatták a nemzetközi kihívások. Sokat töprengett azon, hogy ha Magyarország már több mint tíz éve jelen van a Bocuse d’oron, akkor hogyan lehet, hogy cukrászaink nincsenek ott a nagy világversenyeken. Végül is megoldotta a kérdés, úgy, ahogy tőle tellett, amikor megnyerte a World Chocolate Masters közép-európai döntőjét, és ennek köszönhetően októberben ott lesz Párizsban a világdöntőben.
„A World Chocolate Masters tulajdonképpen egy cukrászverseny, csak ennek a csokoládé az alapja. Ez az egyetlen olyan világméretű cukrászverseny, amely kimondottan a csokoládéra fókuszál. Egy csokoládégyár szervezi, de ez végeredményben nem jelent olyan nagy különbséget, csak annyit, hogy minden feladatban benne van a csokoládé.”
A verseny úgy néz ki, hogy a versenyzők 8 és fél órán keresztül egy boxban vannak, és ezalatt négy versenyfeladatot kell elkészíteniük: egy desszertet, egy úgynevezett csokoládéartisztikát, egy snacket és egy bonbont. „A csokoládé nagyon különleges anyag, igen sokféle dolgot lehet belőle csinálni. Ehhez magas technológia-ismeret kell” – mondja Menyhárt Attila. A mondatnak azzal a részével, hogy a csokoládé nagyon különleges anyag, nyilván az emberiség legnagyobb hányada nem szállna vitába. A mondat második felét talán nehezebb elképzelni a földi halandónak, aki leginkább a csokoládé megevésében jeleskedik. Ezért ha megnézzük Menyhárt Attila versenyételeit, vagyis fogalmazzunk inkább úgy, versenyműveit, bizonyára bennünk is felmerül a kérdés, hogy mindez vajon hogyan lehetséges.

Menyhárt Attila nyertes snack kreációja.
A jövő víziói – csokiba öntve
Mint minden szakács- vagy cukrászversenyen, ezúttal is rendkívül szigorú szabályok között kellett nagyot alkotnia a résztvevőknek. A fő téma a holnap volt, azaz hogy hogyan lehet a jövőt a jelenbe hozni. És hogy ne legyen ilyen „egyszerű” a feladat, olyan megkötéseket is tartalmazott a versenyszabályzat, hogy a desszertkészítésnél nem lehetett fagyasztást alkalmazni (ez a csokoládé esetében igencsak sok bonyodalmat jelent, hiszen jelentősen meglassítja a folyamatokat), volt súlyhatár is, azaz megszabták, hogy a végeredmény milyen súlyú lehet, és az is kikötés volt, hogy mindegyik feladatba kerüljön helyi jellegzetesség is.
Attila ennek megfelelően a desszertbe tihanyi levendulát, a snackbe magyar fűszerpaprikát, a bonbonba pedig őrségi tökmagot tett.
Attiláról azt kell tudni, hogy nagyon szereti az elsőre talán meghökkentőnek tűnő párosításokat. „Ez ugyanúgy működik, mint a szakácsoknál. Az ételpárosítás szinte tudomány. Minden alapanyag elemezhető kémiailag, és az eredmény alapján csodálatosan párosítható mindazzal, ami a képletek alapján illik hozzá. Nagyon szeretek kísérletezni a párosításokkal. Egyébként a snackben nemcsak fűszerpaprika, hanem kápiapaprika és málna is van” – mondja Attila.
A nagy szakácsversenyekhez hasonlóan itt is pontosan lehetett tudni, mi lesz a feladat, így Attila is percre pontosan megtervezte, hogyan tudja az összes versenyfeladatot kivitelezni élőben, 8 és fél óra alatt.

A nyertes csokoládéartisztika. A versenyfeladat témája a jövő volt.
A terv pedig a lehető legjobban sikerült, hiszen megnyerte a közép-európai selejtezőt. Ez magyar cukrásznak még soha nem sikerült. És ez csak a kezdet. Attila ugyanis nem kisebb ambícióval gondol az októberi világdöntőre, mint azzal, hogy szeretné megnyerni. Ebben erősen motiválják azok a visszajelzések is, amelyeket a közép-európai zsűritől kapott. Egy cseppet sem tart attól, hogy Párizsban a világ legnagyobb tradicionális csokinemzeteit is maga mögé kell utasítani. „Legutóbb Svájc nyert, előtte az olaszok, azelőtt a franciák, előttük pedig a hollandok. Én kitűztem magamnak az első helyet, nem fogom elaprózni, a győzelemre hajtok majd, annak ellenére, hogy mindegyik most felsorolt országból lesznek ellenfeleim” – hangsúlyozza Attila.
Jelenleg is zajlanak a regionális selejtezők, de március második felében már teljesen összeáll, kik alkotják majd a mezőnyt, és az is kiderül, mi lesz a versenyfeladat. Addig is egy jó hír, hogy a Four Seasons Hotel Kollázs éttermében hamarosan meg lehet majd kóstolni a versenyre megálmodott desszertet, és a bonbont is valahogy elérhetővé szeretnék tenni a nagyközönség számára is.
Nézd meg Menyhárt Attila korábbi desszertkollekcióinak mesés fotóit az alábbi galériában!


Magyar versenyző is lesz az egyik legkülönlegesebb világbajnokságon
Magyar versenyző is lesz az egyik legkülönlegesebb világbajnokságon












Fotók: Design Food / Fekete Antonio