Legyen úgy! – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Nagy erőkkel állsz szemben. Észrevétlenül átveszed a szókapcsolataikat, az ingerültségüket, a ziháló mondataikat. Rád fröccsen egy kis nyál, miközben bőröd alá fúródnak a nickneveik. Virológusok, nemzetbiztonsági elemzők, spirituális látnokok.

A krízismátrix elemzői.”

Csak forgolódnak, és nem értik, morognak és hozzászólnak, vagy elhallgatnak, mert “nem érdemes”. Aztán váratlanul felüvöltenek. Háború, Covid, egyik oldali, másik oldali megmondóemberek bejegyzései, amiket nem lehet szó nélkül hagyni…

Miért sietsz, miért lihegsz, miért írsz kézzel és lábbal? Pihenj meg és lélegezz.

Ha lejjebb ment a pulzus, az ember már nem akarja megmagyarázni a világot. Több okból. Először is mert nem érti. Másrészt mert elkezdi figyelni.

Ehhez ajánlanék egy mágikus formulát. Egy varázsszót. Így hangzik: abrakadabra.

Nem is akartam elárulni, meg akartam tartani magamnak, annyira bevált. Komolyan. Mintha szupererővel ajándékozott volna meg valaki.

Az „abrakadabra” ősi kifejezés. Etimológusok szerint a világ egyik legrégebbi nyelvén, a bibliai arámi nyelven, azt jelenti, úgy legyen!

Pontosabban: az én szavaim szerint fog megteremtetni.

Mindannyian tudjuk, hogy a szavak elindítanak valamit. Lelkesítenek, megsebeznek, földbe döngölnek, hitet adnak, felemelnek. Abrakadabra…

Ehhez képest ijesztő, hogy az azonnali közlések, az sms-ek, hozzászólások, tweetek, e-mailek korában milyen kevés gondot fordítunk a szavakra.

A kommunikáció mesterei azt tanácsolják: sokkal többet hallgass.

Megfigyeltem, hogy azok az interjúim, amelyeket elszúrtam, nem a szavak minőségén múltak. Hanem a mennyiségén. Amikor visszahallgattam a magnóra rögzített beszélgetést, döbbentem tapasztaltam, hogy fontos mondatokat szakítottam félbe.

Csöndben kellett volna maradnom.

Mindig az irányítja a diskurzust, aki hallgat. A csend az információ átadására ösztökél.

A jó interjúim során a beszélgetés legalább nyolcvan százalékában az alanyomnál volt a szó.

Amíg én beszélek, nem tudok meg semmit.

Ez a lapszám a szavak erejéről és súlyáról szól. Arra biztat, hogy mielőtt az ember megszólal, csináljon egy abrakadabrát. Legyen tudatában, hogy teremt. Éppen varázsol.