Tartsd kézben a szabadidődet! – Tippek a felhőtlen kikapcsolódásért

Érezted már úgy, hogy nem tudsz lépést tartani a napi feladatokkal és határidőkkel? Ennek egyik oka a mai digitális világban keresendő, hiszen számtalan információ zúdul ránk, ami a koncentrációzavar és teljesítménycsökkenés mellett a mentális kikapcsolódást is akadályozza.

–––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––

Az információáramlat, a feszített, gyors tempó szinte észrevétlenül és életvitelszerűen vált az életünk részéve. A munka, a család és egyéb kötelezettségeink mellett nem egyszerű időt szakítanunk a tudatos pihenésre, pedig a mindennapos pörgésből történő kiszakadás, valamint egy kis digitális stop testnek és léleknek egyaránt elengedhetetlen, ha hosszútávon szeretnénk megőrizni az egészségünket. 

A pihenés a testi-lelki kiegyensúlyozottság elengedhetetlen része, a stressz pedig legyengíthet minket, ha nem hagyunk elég időt a regenerálódásra.

Szakértők szerint a hosszan tartó és kezeletlen stressz mellkasi fájdalmat, fejfájást, emésztési problémákat, szorongást, depressziót, a szexuális vágy csökkenését, valamint koncentrációs zavarokat is okozhat, így kiemelten fontos, hogy a tudatos pihenést akárcsak a telefonunk nyomkodását a mindennapi rutinunk részéve formáljuk. Természetes és magától értetődő, hogy időt szakítunk az étkezésre, a családi teendőkre, valamint a munkára. Miért ne lehetne ugyanígy igényünk a minőségi és a tartalmas kikapcsolódásra?

Engedjük meg magunknak, hogy bizonyos időközönként lelassuljunk!  Semmittenni és láblógatni egyáltalán nem bűn, sőt, kifejezetten előnyös néha parkolópályára helyezni a céges e-mailek nézegetését és a közösségi média hírfolyamainak fürkészését. Egy wellness-hétvége például tökéletes alkalom lehet arra, hogy magunk mögött hagyjuk a szürke hétköznapok kihívásait, hogy aztán újult erővel térhessünk vissza a mindennapi kerékvágásba.

Hogyan hozzuk ki a legtöbbet egy pihentető üdülésből?

A masszázs serkenti a vérkeringést, energetizáló hatásának köszönhetően oldja az izomfeszültséget, segíti az ellazulást, valamint a minőségi, ténylegesen pihentető alvást, így nem érdemes kihagyni a wellness-hétvégénk repertoárjából. Az emberi érintés értéke semmihez sem hasonlítható, ami nem csak a testünkre, de a lelkünkre is pozitív hatással bír. A wellness-üdülések során ma már számos masszázstípus közül válogathatunk, válasszuk ki tehát a számunkra legmegfelelőbb típust:

 1. Aromamasszázs: az aromaterápiában alkalmazott finom illóolajok ellazítanak, frissítenek, relaxálnak, valamint kifejezetten jó hatással vannak az általános közérzetre.
 2. Manager masszázs: a hát, a nyak és a vállöv megdolgozására irányul, lazítja az igénybe vett, görcsös izomzatot, csökkenti a fájdalmat.
 3. Talpmasszázs: növeli a test ellenálló képességét, javítja az anyagcserét.
 4. Méregtelenítő Vasi-virágméz masszázs: a méz pozitív hatásai közé tartozik a méregtelenítés, salakanyag eltávolítás, ápolja és védi a bőrt.
 5. Kismama masszázs: nagy lágy masszázs a terhelt gerinc és a hát lazítására, közérzet javítására
 6. Nyirokmasszázs: a nyirokkeringés aktiválásával beindul a szervezet öntisztító méregtelenítő folyamata. Hatékonyan csökkenti a nyirokpangás által okozott tüneteket.

Masszázsok a világ minden tájáról:

 1. Talpreflexzóna masszázs: a talp a testünk térképe, a reflexzóna-masszázs az idegvégződések nyomással való kezelése a talpon, mely által jótékonyan tudjuk befolyásolni a szervek nem megfelelő működését.
 2. Lávaköves masszázs: a lávaköves masszázs során felmelegített, különböző méretű vulkáni eredetű, simára csiszolt köveket használnak, majd a test különböző pontjaira helyezik, melyek a bőrrel történő érintkezés útján fejtik ki lazító, nyugtató hatásukat, javítva a test vérkeringését.
 3. Lomi-lomi Hawaii szigeteki masszázs: az egyedülálló hawaii masszázstechnika során a masszőr alkarjával végzi a kezelést lassú, folytonos mozdulatokkal átmasszírozva az egész testet. Célja a fizikai fájdalom megszüntetése mellett a testi-lelki-szellemi megtisztulás és gyógyulás. 
 4. Abhyanga masszázs: A test energiájának harmonizálására és méregtelenítésére szolgál. A lágy egésztest-masszázs a kéz, az olaj és test harmóniáját kihasználva nyugtató és stresszcsökkentő hatású. A masszázs, egyénre szabott, meleg ajurvédikus olajjal történik. Javítja az izmok tónusát és kedvező hatással van az ízületi problémákra.
 5. Kínai masszázs: a szervezet harmóniáját kívánja fenntartani, segíti a vénás- és nyirokkeringést, aktiválja a szöveteket. A kínai masszázs teljes testmasszázzsal, akupresszúrás pontok masszírozásával, passzív mozgatásokkal és az ízületek mozgékonyságát elősegítő technikákkal dolgozik.
 6. Kenbiki masszázs: A lazító, nyugtató, elcsendesítő kezelés által javítja a testünkben áramló energia minőségét. Mivel dinamikusabb ringatásokat is tartalmaz, ezért segít az ízületek helyreállításában.   
 7. Yumeihio masszázs: a yumeiho masszázs lényege a testszimmetria helyreállítása, az izmok lazítása, a meridiánenergia zavartalan áramlásának elősegítése, az optimális helyzetéből kimozdult keresztcsonti ízület normalizálása és megtartása.

Csendes zóna, felnőttbarát termálvizes fürdő

Az ásványi anyagokban gazdag termálvizet évezredek óta használják a gyógyításban. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések, reumás panaszok, kopások és nőgyógyászati problémák kezelésére, gyógyítására, izomlazításra, valamint baleseti és műtéti utókezelésre. A stresszel szemben hosszútávon sokkal ellenállóbbá válhat az immunrendszerünk, ha rendszeresen látogatunk termálfürdőket, különösen a leghidegebb hónapokban.

Kezelések, amelyekkel a termálvizes fürdőkúra még hatékonyabbá tehető:

 • Iszappakolás
 • Gyógyszeres pakolás
 • Tangentor (víz alatti sugár masszázs)
 • Gyógy-talp-aroma nyirokmasszázs
 • Lézer terápia
 • Ultrahang terápia
 • Külön hidroterápia
 • Elektroterápia

Szaunázás

A szaunázás enyhíti az ízületi fájdalmakat, méregtelenít, izomlazító hatással bír, és amellett, hogy felgyorsítja a szervezet gyógyulási folyamatait, még a stroke és szívinfarktus kockázatát is csökkenti. A rendszeres szaunahasználat leszámol a stresszel, ezáltal pedig az általános közérzetet is javítja. Nézzük meg, hogy milyen szaunatípusok közül válogathatunk, és melyik mire jó:

 1. Finn szauna: a finn szauna egészségmegőrző hatásai a stresszmentesítés, az immunrendszer erősítése, a jó anyagcsere elősegítése, a bőrfeszesség megóvása. A szauna rendszeres használata az életöröm és életminőség új távlatait nyitja meg előttünk.
 2. Gőzkabin: a gőzkabin az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően enyhíti a légzőszervi  betegségek  tüneteit, bársonyossá és hidratálttá teszi  bőrünket, fokozottan serkenti a méregtelenítést.
 3. Bioszauna: az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően a bioszauna célja a kellemes ellazulás és jóleső kikapcsolódás biztosítása.
 4. Physiotherm Infrakabin: a Physiotherm infrakabinok használata javíthatja a keringést és a vér áramlását az egyes szervekbe, izmokba, kötőszövetekbe és a bőrbe, stimulálja az anyagcserét, nyugtató hírvivő anyagokat generál és erősíti az immunrendszert.
 5. Aroma szauna: az aromaszauna egy úgynevezett bioszauna, kellemes hőmérséklet és magas páratartalom kombinációja. A különböző illatanyagok, meditációs zene és a fényterápia váltakozó színei a szaunában különösen kellemes tartózkodást tesznek lehetővé.
 6. Hang-, fény,- és aromaterápiás, gyógynövényes szaunák: A fény gyógyító ereje abban rejlik, hogy általa a szervezet képes saját öngyógyító erőit aktivizálni. Minden színnek megvan a maga biológiai hatása, a különböző színek más és más hatást gyakorolnak szervezetünkre, hangulatunkra.

Kapcsoljuk ki a telefont és hagyjuk otthon a laptopot!

Éreztél már valaha erős késztetést arra, hogy az első adandó szabad percedben ránézz az okostelefonodra? A legtöbb ember számára a közösségi oldalak pörgetése már-már reflexszerű cselekvésnek nevezhető, mely a legtöbb esetben nem alapul valós és életbevágó szükségleten. Számos kutatás szerint a közösségi média használatának napi 30 percre történő csökkentése javíthatja az általános jólétet. Méregtelenítésre nem csak a testnek, de a léleknek is szüksége van. Ha bizonyos időközönként kiiktatjuk a digitális kütyüket, valamint a közösségi platformok kényszeres pörgetését, nemcsak a magunkra fordítható minőségi időt növeljük, de mentálisan is sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

Milyen tünetek esetén érdemes digitális szünetet tartanunk?  

 • depressziós hangulat, negatív gondolatok
 • fokozott ingerlékenység, frusztráció, harag
 • bizonytalanság érzése
 • alvászavarok, insomnia
 • kényszeres social média használat
 • kötelességérzés az üzenetek azonnali megválaszolását illetően

A digitális méregtelenítés segít ráébredni, hogy mi az, amire nagyobb fókuszt és több energiát érdemes szentelnünk. Így felhagyhatunk a felesleges és kicsit sem hasznos megszokásainkkal, ezzel növelve a pihenés, és nem utolsó sorban az önismeret hatékonyságát is.