Miért fontos a digitális detox, és hogyan lehet megvalósítani?

Egészségünk szempontjából létfontosságú néha le- és kikapcsolódni!

                                                         –––––SZPONZORÁLT TARTALOM–––––

Testi, lelki és mentális egyensúlyunk megőrzése érdekében is különösen fontos manapság, hogy rendszeres időközönként eltávolodjunk az okostelefonunktól és az egyéb kezünkhöz nőtt kütyüktől, amelyek nap mint nap észrevétlenül merítik az energiakészleteinket. Erre remek alkalommal szolgálhat egy wellnessüdüléssel töltött hosszú hétvége, aminek kifejezetten azzal az elgondolással indulunk neki, hogy megpróbálunk lekapcsolódni a világhálóról, amennyire csak sikerül.

A digitális detox előnyei

Több témába vágó kísérlet is megállapította, hogy a tudatosan megtervezett digitális szünet csökkentheti a stressz-szintet. Segíthet abban is, hogy a jelenre összpontosítsunk, és jobban figyeljünk a körülöttünk lévő dolgokra, emberekre. Emellett abban is segíthet a távolságtartás, hogy jobban érezzük magunkat a saját bőrünkben. A közösségi médiaalkalmazások arra késztetnek, hogy folyamatosan másokkal hasonlítgassuk magunkat. Ha visszaveszünk a telefon nyomogatásából, azzal saját önképünkön és önbecsülésünkön is javíthatunk.
Természetesen az egészség is fontos szempont: ha több órán keresztül a képernyőre tapadunk, megerőltetjük a szemünket, ami szemszárazsághoz, homályos látáshoz, könnyezéshez és fejfájáshoz vezethet. A képernyőről sugárzó kék fény az alvásunk minőségét is. Ha közvetlenül lefekvés előtt bámuljuk a telefont, az agyunk éber és aktív marad, és késlelteti a melatonin felszabadulását. A hosszú ideig tartó alváshiány hatással lehet a hangulatunkra és az egészségünkre. A digitális méregtelenítés segíthet a szervezetnek jobban szabályozni az alvási ciklusokat is.

Hogyan lássunk hozzá?

A közösségi média, a hírfolyam pörgetése, az internetes oldalak böngészése könnyen függőséget okozhat, de szerencsére némi tudatossággal, odafigyeléssel szabadulni lehet a rossz és káros beidegződésektől. Érdemes időről időre egy-egy teljes lekapcsolódást engedélyezni saját magunknak. Két-három nap okostelefon nélkül már elég idő ahhoz, hogy feltöltsük energiaraktárainkat, lelazuljunk, és befele figyeljünk. Amikor egy kissé hosszabb időre elszakadunk a digitális világtól, rájövünk, hogy nem is maradtunk le sok mindenről, amíg távol voltunk. Megtanuljuk, hogy minden várhat, és meg is vár, és a dolgok akkor is haladnak a maguk útján, ha nem válaszolunk perceken belül egy Facebook-üzenetre.


A digitális detoxot nagyban megkönnyítik az alábbiak:

  • rendszeres sportolás,
  • sok természetben eltöltött idő,
  • tudatos öngondoskodás,
  • egy jó könyv, ami mindig kéznél van,
  • a mindfulness gyakorlása étkezések közben.

Ha elszántuk magunkat a változtatásra, érdemes összekötni a digitális detoxot egy feltöltő wellness-hétvégével. A bükfürdői termálvíz például kifejezetten hatásos kimerültség ellen, ezért Bükfürdő és a Caramell Premium Resort Superior hotel kedvelt célpontja azoknak, akik a stresszes, fárasztó hétköznapokból szeretnének kikapcsolni hosszabb-rövidebb időre.

Csöndes pihenő

A Caramell Premium Resort Superior főépületében található teljesen megújult Silent Zone wellness részleg az újjászületés ideje alatt is a holisztikus stílusjegy vonalait követte végig: ez garantáltan a zavartalan, nyugodt ellazulás oázisa, kizárólag 16 éven felüliek részére. A távol-keleti – elsősorban thai és indonéz – stílusjegyek egyedi hangulatát idéző termálrészlegben luxus körülmények között élvezhetjük a bükfürdői termálvíz jótékony hatását. A medence közvetlen közelében megvalósított pihenőtér, a kényelmes pihenőágyak, az ablakparavánokon látható lótusz motívum nyílásain beszűrődő természetes napfény garantálják a csendes ellazulást és a különleges közérzet élményét, mindezt fokozza a török gőz, az infraszauna és a tepidárium nyugtató hatása.

Az aprólékosan kidolgozott oszlopelemek, a keleti stílusú lámpák, a rejtett világítások, arany fémes strukturált felületek egzotikummal fűszerezett atmoszférával járulnak hozzá a testet, lelket és szellemet felfrissítő tökéletes kikapcsolódáshoz. Ebbe a környezetbe vétek lenne okostelefonnal érkezni, maradjon nyugodtan a bőrönd alján. A környezet segítségünkre lesz, hogy pillanatok alatt elfeledkezzünk arról a félelmünkről, hogy lemaradunk valamiről.

Képek forrása: Caramell Premium Resort Superior Hotel