4 tipp, amivel legyőzhető a tavaszi fáradtság

A tavasz nemcsak a hosszabb nappalok és az ébredező természet időszaka, hanem a az ilyenkor jelentkező fáradtságé is. Szerencsére tippjeinkkel tehetünk ellene, és könnyedén visszanyerhetjünk az energiánkat.

–––––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––––

Tényleg nem igazságos: süt a nap, hosszabbodnak a nappalok, a levegő megtelik illattal és madárcsicsergéssel, és végre már nem kell nagykabátban lennünk folyamatosan, sőt, néha akár a teraszra is kimerészkedhetünk egy vékonyabb dzsekiben vagy esetleg egy kardigánba burkolódva.

Mégis: hiába köszöntött be a tavasz, de nem mindenki érzi magát energikusnak. Egyesek számára ez nem a megújulás, hanem sokkal inkább az ólmos végtagok és ásítási rohamok évszaka. Miközben a világ ébredezik, ők másra sem vágynak, mint aludni. Hiába örül a lelkünk, miközben figyeljük a természet teljes megújulását a téli pihenő után, mégis mintha húzna az ágyunk vissza a puha paplanok közé. De miért érezzük álmosabbnak magunkat ilyenkor, mint télen, és mit lehet tenni ez ellen a kellemetlen és frusztráló érzet ellen?

Hormonok játéka

Ha úgy tűnik, hogy csak nehezebben gurulunk ki az ágyból minden reggel, akkor nem képzeljük a dolgokat – és nem vagyunk egyedül. Lehet, hogy most ez nem nagy vigasz, de a tavaszi fáradtság a világ minden tájáról sok ember közös problémája. A legfontosabb azonban, hogy – bár élettani eredete is van – nem betegségről van szó.

Fotó: unsplash

Télen a rövidebb nappalok miatt a szervezetünkben kevés az olyan hormon, mint a szerotonin (ami stresszoldó és boldogságfokozó hatású), és a szervezetünk több melatonin nevű alváshormont termel. Amikor eljön a tavasz, amely hosszabb és erősebb napsütéses órákat hoz, a szervezetnek alkalmazkodnia kell. A testhőmérsékletünk emelkedik, az erek kitágulnak, a vérnyomásunk ezáltal csökken. A fény hatására a szervezet több „aktivitási hormont” (azaz szerotonint) szabadít fel, miközben a melatonin mennyisége még mindig nagyon magas. A szervezet azonban nem tudja egyik napról a másikra kezelni az alkalmazkodási folyamatokat. Ennek eredményeként néhányan letargikusnak, kevésbé motiváltnak, életerőhiányosnak és fáradtnak érezzük magunkat a téli szezon vége felé. Más szóval, tudományos oka van annak, hogy miért nem érezzük magunkon a tavaszi bizsergést.

De nincs minden veszve! Ilyenkor is segíthetnek az alábbi tippek, hogy visszanyerjük az energiánkat, és hamarabb leküzdjük a tavaszi fáradtságot.

Pihenés mindenek felett

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás nem más, mint a sok pihenés és alvás. Hiszen ha a szervezetünk ennyire vágyik az ágy és a lazulás után, akkor a legegyszerűbb, ha ezt meg is adjuk neki. Az elmúlt időben felgyűlt stresszt a legegyszerűbben egy romantikus, csodás környezetben fekvő wellness szállodában engedhetjük ki, ahol minden karnyújtásnyira van ahhoz, hogy feltöltődjünk.

Fotó: Caramell Premium Resort****superior

A bükfürdői Caramell Premium Resort****superior Magyarország egyik legkülönlegesebb spa szállodája, amelyben zavartalan pihenést és nyugalmat lelhetünk. A resort a napjaink egyik legmeghatározóbb trendje, a slow turizmus egyik hazai fellegvára, ahol valóban minden a vendégről, és a pihenéséről szól. Ehhez pedig mindent biztosítanak: 142 szobát, 2000 m2-es wellness világot, családbarát szolgáltatások sorát. Egészség- és konferenciaközpontot, 100-féle szépészeti-, wellness-, és gyógykezelést, bowling- és focipályát. Halastavat, távol-keleti holisztikus hangulatot, meditációs japán kertet… Vagyis: minden eddiginél nagyobb választékot, prémium minőségben. Ráadásul a megújult tavaszi csomaguk még ellenállhatatlanabbá teszi az üdülést.

Csobbanás a nyugalomba

A háborítatlan wellness élményt a nagy alapterület, különleges illatok, vízfüggönyök és egzotikus fényhatások teszik elemi erejűvé. A belépés pillanatától, a legapróbb részletek is a teljesség ígéretét sugallják, ráadásul az idei évtől el sem kell hagynunk a szállodát, hogy élvezhessük a bükfürdői termálvíz jótékony hatását. A Silent Zone felnőttbarát wellness részleg termálvizes medencével bővült, mely egy új, modern környezetben mutatja be a holisztikus világ egyedi vonulatait.

Fotó: Caramell Premium Resort****superior

A prevenció, valamint egészségünk megőrzése kiemelt fontosságú az év minden egyes időszakában. A Caramell Premium Resort****superior termálvizének jótékony hatása és a tradicionális gyógykezelések mellett, magán járóbeteg ellátást biztosító Medical Centerben is igénybe vehetjük a gyógyulást elősegítő szolgáltatásokat.

A spa központ 2 különálló wellness- és szauna részlegben biztosítja a különböző igényű vendégek zavartalan pihenését. A csendes ellazulás és páros relaxálás a VIP pihenőterekben garantált, valamint a frissítő strandolás és a családi pancsolás az ideérkezők igényeinek legmegfelelőbb wellness-élményben és harmonikus zavartalanságban biztosított. A Resort az ország első holisztikus szállodájaként, a klasszikus frissítő, lazító masszázsokon és tradicionális gyógykezeléseken túl, a lélek és szellem kényeztetésére és harmonizálására irányuló holisztikus és ayurvedikus testkezelések egész sorát, páros kezeléseket, valamint fürdő-, és szauna szeánszokat kínál a belső harmóniát kereső vendégeknek.

Rázzuk le a fáradtságot!

Akárhogy is nézzük, a testmozgás a legjobb orvosság, hiszen amellett, hogy formálja az izmainkat, boldogsághormont is  felszabadít a szervezetünkben, ami frissít, és természetes módon csillapítja a fájdalmat is. Nem kell hatalmas edzésekre gondolnunk, már egy nagy séta a friss levegőn is aranyat ér. A Caramell Premium Resort****superiort területén pedig mindent megtalálunk, ami az aktív, szórakoztató pihenéshez csak szükséges. Óriáshinta, falmászás és biciklizés a magasban: ilyen és ehhez hasonló izgalmak várnak a Resort saját kalandparkjában.

Fotó: Caramell Premium Resort****superior

A Magyarországon egyedülálló 90 elemből álló Kristály Torony 17 méter magas mászópálya – amely több mint egy kilométer hosszan kanyarog a levegőben – szerves eleme a szabadság és határaink megismerése. A kalandpark lábánál elhelyezkedő Mini Kristály Torony már 3 éves kortól várja a gyerekeket, akik önállóan, százszázalékos biztonság mellett tudják próbára tenni képességeiket. A háromszintes mászópálya élménye mellett kipróbálhatjuk még az íjászatot, sportolhatunk a műfüves focipályán és felfedezhetjük a környéket nordic walkinggal vagy akár kerékpárral is.

Belülről is töltekezzünk

Ilyenkor a tél során kimerült vitaminkészletünket is érdemes pótolnunk, hiszen ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél hamarabb visszanyerjük energikus énünket. A testi-lelki feltöltődést a reggeli és vacsora során kínált ínyenc fogások teszik teljessé, melyek kizárólag egészséges és jó minőségű alapanyagokból kerülnek az asztalra. A Caramell Premium Resort****superiort a’la carte éttermében minden nap, a szezonalitást szem előtt tartó különleges és kulináris gasztronómiai élmények várják a vendégeket. A barátságos és kötetlen hangulatú, exkluzív vonalat képviselő éttermekben a hangulatos és részletgazdag enteriőr, eltereli figyelmünket a hétköznapok gondjairól.

Az étkezések során kínált süteményeket és házi készítésű desszerteket a szálloda saját kézműves cukrászatában, a Villa Rosatoban készítik a cukrászmesterek, ahol minden esetben válogatott, kiemelten magas minőségű alapanyagokkal dolgoznak.

A szállodában a gasztronómiai élmények a nyári hónapokban kiemelt előtérbe kerülnek. Mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen jó lenne minden héten más, szebbnél szebb országba látogatni, kipróbálni új ízeket, megismerni a helyi szokásokat – de sajnos nem lehet egy hónap alatt ennyi országot bejárni. A Caramell különleges lehetőséget kínál minden év augusztusában. A nyári hétvégéken elrepíti vendégeit négy különböző nemzet varázslatos életérzésébe. 4 hétvége alkalmával 4 különleges ország hangulataiból, szokásaiból kaphatnak ízelítőt az utazni vágyók és az ínyenc konyha szerelmesei.

Kiemelt kép: unsplash