Helyzetjelentés: „Elcsendesedtem, újraértékeltem dolgokat” – interjú Miller Dáviddal

A fiatal tehetséggel négy évvel ezelőtt találkoztunk először, és már akkor lenyűgözött érett gondolkodása, érzelmi intelligenciája. Azóta már nem csak színészként, hanem műsorvezetőként és énekesként is rendszeresen láthatjuk a képernyőn.

Gondolkodtál valaha azon, hogy indulj nemzetközi énekversenyen?
Megmondom őszintén, ez még nem jutott eszembe, az én célom a zenéléssel az, hogy saját magamban megtaláljam azokat a dalokat, amivel másoknak is örömöt tudok szerezni. Természetesen nem vetem el, de most még egyelőre nem nagyon tervezek akár egy Eurovíziós vagy bármilyen nemzetközi megmérettetéssel. A Csend most a legutóbbi dalom, ami eddig nagyon magas nézettséget/hallgatottságot produkált, csak a YouTube-on, több mint félmillióan látták. Nem titok, hogy tavaly véget ért egy hosszú párkapcsolatom, a dal szövegét és hangulatát nagyban ez inspirálta… Utána egy kicsit én is elcsendesedtem, újraértékeltem dolgokat. 

Pár hétre te is kicsit visszavonultál… Az amerikai utazás mennyiben inspirált, hoztál magaddal onnan valamilyen hangulatot?
Év végén úgy éreztem egy kicsit, hogy lemerültek az akkumulátorok és már nagyon ideje van feltölteni. Igazából nekem az otthoni lét és a nyugalom elég szokott lenni, de most azon a szinten voltam, hogy valami olyan helyre akarok menni, ahol még a telefonomat is „legálisan” ki lehet kapcsolni… Los Angelesbe utaztam, mert arra gondoltam, hogy összekötöm a kellemeset a hasznossal, és egy kicsit csak a zenével foglalkozom, miközben azért pihenek is. Bár Los Angelesben és Kaliforniában elég szigorúan veszik a szabályokat – az utcán még sokan hordanak maszkot és minden zárt helyiségben kötelező –, de például Floridában már bent sem kötelező a maszkhasználat. Azt láttam, hogy az emberek alapjáraton jó állapotban vannak. Nincs az a tipikusan negatív, nyomasztó érzés, hanem inkább mindenki megpróbál odafigyelni és a maga módján megtenni a maximumot, vigyázni magára és másokra. Persze mindenkinek megvan az egyéni problémája, de ez valahogy a többiekkel való kommunikációra illetve arra, hogy milyen kedvvel dolgoznak, kevésbé van hatással. Igyekeznek pozitívan tenni a dolgukat, ezért nagyon szerettem a kintiek hozzáállását, esküszöm feltöltött minden egyes kis gyorséttermi vagy akár benzinkúti jelenet is! Az ott élők annyira kedvesek és közvetlenek, hogy minden találkozás kész energiabomba. Ha nagy ritkán végre kiszabadulok az emberek közé – ami mostanában sajnos nem sokszor történt meg – akkor nyitottan fordulok mindenki felé, és néha eléggé el tudja venni a kedvemet, ha más mentalitással találkozom, de szerencsére ezt az amerikaiaknál egyáltalán nem tapasztaltam, ezért igazán pihentető volt ez a kiruccanás. Gerendás Danival (zenész, dobos, Gerendás Péter fia – a szerk.) dolgoztunk pár dalon, de ez még „a jövő zenéje”, legyen meglepetés! 

Most, hogy újra Magyarországon vagy, visszatértél a rendes kerékvágásba?
Az előző időszak valóban egy kicsit a pihenéssel telt, mert az elmúlt év és az X-Faktor elég hosszú és pörgős volt. A három hetes amerikai kiruccanásom alatt sikerül teljesen feltöltődnöm – bár egy picit küzdöttem a jetlaggel –, de már visszatértem a Reggeli csapatába, nagyon hiányoztak. Készülnek a dalok, ezek a hónapok most az alkotásról szólnak. Hamarosan kijön egy új dal, itt a tavasz, nincs megállás. Nincs egyetlen konkrét irányvonal, mert nagyon szeretek új emberekkel dolgozni, kísérletezgetni, és így nem szűkíteném, kategorizálnám be a zenémet, de évszaknak megfelelően most egy kicsit vidámabb hangulatra számíthatnak tőlem.

Igyekszem megragadni éppen azt az érzést, ami bennem van (vagy lesz).

És természetesen ott van nekem a szinkron is, amit nagyon szeretek. Szerencsére bőven van felkérés, sok filmhez és sorozathoz adom a hangom a Netflixen. Néha kicsit összefolynak a dolgok, stúdióból ki és be… Azokra a munkákra emlékszem jobban, amik hosszabb ideig tartanak – például egy több évadon átívelő sorozat főszerepe –, olyankor könnyebb tervezni és felkészülni, mert tudom, hogy két hónapon át, mondjuk heti egyszer dolgozom a sorozaton. Az egyik ilyen az Outer Banks, amiről kiraktam egy rövid szinkronos videót a TikTokra, és ott döbbentem rá, hogy ez a fiatalok körében most mennyire népszerű, mennyire ismerik a karaktereket.

@fakemillair Szinkron kalandok! J.J. az Outer Banksből?! Ki tudja?🤷🏼‍♂️ #szinkron #kalandjaim #millair #hungary #voiceover #jj #outerbanks #outerbanksnetflix ♬ eredeti hang - David Miller

Szinkronizálás közben volt már veled olyan, hogy megragadt egy poén, és azt megjegyezted?
Azért azt tudni kell a szinkronról, hogy nagyon ki van ott számolva az idő, és ma már sokszor egyedül vagyunk bent a hangfelmondás alatt, míg régen az egy-egy jelenetben szereplők inkább egyszerre, együtt dolgoztak. Általában gyorsan felmondom a szövegem, de azért akadnak vicces helyzetek, vagy a fordításból eredő humoros szófordulatok. Mindig jó hangulatban telnek a szinkronok, de hirtelen most egyet sem tudnék konkrétan kiemelni…

A tévés karriered az RTL-klubon rekord sebességgel ívelt felfelé A Tanár című sorozat óta. Hogy bírod ezt a tempót? 
Sok minden változott az elmúlt két évben, egy kicsit feje tetejére állt az életem, de jó értelemben. Az X-Faktorban szakmailag sok minden újdonság volt, mert attól függetlenül, hogy a Reggeliben vezetek műsort, ami egy jó iskola, közben mégis összehasonlíthatatlan a két műfaj és a műsorvezetői kihívások.

Olyan típus vagyok, aki hajlamos rágörcsölni dolgokra, és ezt a maximalizmust nehezen tudtam elengedni.

Igyekeztem minél mélyebben megismerni ennek a showműsornak a háttérmunkálatait is, hogy minél jobban belelássalak a folyamatokba. Először furcsa volt belecsöppenni egy olyan tévéműsorba, amit alkalmanként több millió ember néz. A megítélés persze szubjektív, de sok pozitív visszajelzést kaptam, és ha valakinek voltak is ellenérzései, a második-harmadik adás után elfogadott műsorvezetőnek. Részemről igyekszem fejlődni, és ha lehet, a jövőben még lazábbnak lenni.

Van olyan tévés műfaj, amiben még szívesen kipróbálnád magad?
Azt gondolom, hogy most egy időre kimaxoltam a lehetőségeket, ezek a feladatok, amik most vannak (vagy még előttem állnak), egy jó időre kitöltik az életemet. Külön nem keresem, de természetesen mindig nyitott vagyok az új lehetőségekre. 

Abban a kevés időben, amikor éppen nem dolgozol, hogyan lazítasz?
Kevés ilyen van… A családommal, barátaimmal és a kutyámmal töltött idő szokott legjobban feltölteni. Jön a jó idő, hamarosan lehet menni horgászni, ami szintén nagyon ki tud kapcsolni. Meg a vezetés! Van egy gyönyörű szép, zöld, autóm, és hihetetlenül élvezem, hogy ezt vezethetem, nem is gondoltam volna, hogy ennyire meg fogom szeretni! Egyébként is kvázi a fél életemet az autóban töltöm, de most már úgyis szívesen vezetek, hogy csak úgy beülök az autóba éjszaka és egy kicsit elmegyek valahova autókázni.

Mit szeretnél legjobban megvalósítani 2022-ben? 
Az idei évem központi terve az lett, hogy egy kicsit nagyobb fókuszt helyezzek a zenélésre, mint eddig, mert azt látom, hogy a közönség szereti és én is nagyon élvezem, ahogy ezek a dalok megszületnek, – kikívánkoznak belőlem. Szeretnék összeállítani egy olyan anyagot, amivel már lehet járni aktívan koncertezni, vagy később akár, ha lehetőséget kapok, fesztiválokon fellépni. Tudom, hogy sokat kell még ezen dolgoznom, és azon vagyok, hogy ez az álmom megvalósulhasson. 

A képekért köszönet Miller Dávidnak.