Zöld szoba podcast: Ültess fát!

Zöld szoba podcast: Ültess fát!

Nemes Takách Kata Aszalós Réka erdőökológussal, az Ökológiai Kutatócsoport tudományos munkatársával beszélgetett a fák, erdők csodájáról és arról, hogyan ültessünk fát.
Bár a környezetbarát termékeket gyakran egy fát ábrázoló logóval hirdetjük, a valóságban egyre csak pusztítjuk a fákat. Micsoda ellentmondás! Ha szélsőséges akarnék lenni, azt mondhatnám, lassan több lesz a  matrica fa mint a valódi. De nem akarok szélsőséges lenni. Már csak azért sem, mert egyre több az „ültess fát” akció. Ami nagyon lelkesítő!
 
Persze felmerül a kérdés, hogy hova, mit, mikor, hogyan? Szóval gondoltam megkérdezem egy szakértőtől, hogyan kell ezt csinálni. Ezért meghívtam a Zöld szobába Aszalós Rékát, aki erdőökológus és az Ökológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa, ráadásul a 10 millió fa önkéntese. Gondoltam majd beszélgetünk az ültetésről, de ennél sokkal többről volt szó. Beszélt a fák funkciójáról, hogy nélkülük már sehol se lennénk, fenntartható rendszerekről, biodiverzitásról, személyes felelősségről és azt is megtudtam, hogy egy szóló fához képest mennyivel nagyobb az erdő ereje. Mert egy erdő nem egyszerűen sok fa. Hanem egy komplex, egymást támogató  közösség. Hmm. Nekünk is erdővé kellene válnunk. És most nem arra gondolok, hogy tanuljuk meg lekötni a szén dioxidot… (bár az sem lenne rossz. )
 

Hallgassátok szeretettel és ha legközelebb elmentek kirándulni jusson eszetekbe mi mindent köszönhetünk nekik. Kezdem érteni egyesek miért ölelgetik őket.

Üdvözlettel:
NTK

Ui.: Nyugalom, azt is megkérdeztem, hogy mű vagy vágott fenyő legyen a karácsonyfa!