Egészséges újszülöttnek adott életet egy ukrán kismama

Egy Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adott életet egészséges újszülöttjének március 1-jén este terhességének 40. hetében. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta. A baba és édesanyja is jól vannak – adta hírül a Semmelweis Egyetem.

A kisfiú születésének körülményeiről dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, hogy a szülőszobán és a csecsemőosztályon is dolgozott a szülés napján kárpátaljai származású és ukránul is beszélő kolléganő, így végig tudtak az édesanyával a saját anyanyelvén kommunikálni. Az igazgató hozzátette: a kismama és a baba is jól vannak, és hamarosan elhagyhatják a a klinikát.

Segítenek a kollégáknak is

Az elmúlt két napban a Semmelweis Egyetem klinikáin hat esetben láttak el ukrán állampolgárságú fekvő-, és tíz esetben járóbeteget. Az intézmény arra is ígéretet tett, hogy az Ukrajnából menekült az orvos- és egészségtudományi területen dolgozó oktatóknak, kutatóknak és orvostanhallgatóknak is lehetőséget biztosítanak munkájuk illetve tanulmányaik folytatására magyar, angol vagy német nyelven.

Szükség esetén az intézmény további egyetemistáknak, valamint az ukrajnai kötődésű hallgatók családjának is segítséget nyújt az elhelyezésben, ehhez most folyik annak felmérése, hogy milyen közösségi tereket lehet mobilizálni erre a célra.

Adománypontot hoztak létre

Az egyetem létrehozott egy adományátvételi pontot is a Műszaki Főigazgatóság Központi Raktárjában (1102, Budapest, Liget u. 22.), ahol 2022. február 28. (hétfő) és március 6. (vasárnap) között minden nap 14.00-től 20.00-ig várják a következő adományokat:

  • általános vény nélküli gyógyszerek, láz és fájdalomcsillapítók, kötszerek
  • gyermek vitaminok, bébiétel, pelenka, nedves törlőkendő, gyermek tisztálkodási és ápolószerek
  • maszkok, fertőtlenítő szerek
  • háztartási papíráru, WC-papír, papírtörlő
  • eldobható evőeszközök
  • tisztálkodási szerek, fogkefe, fogkrém, női higiénés termékek, egészségügyi betét
  • takarók, hálózsákok, polifoam matracok
  • elemek, elosztók, hosszabbítók, zseblámpák
  • konzervek, tartós élelmiszer, energiaszeletek, müzliszeletek, csokik
  • állateledel konzervek

Az ide érkező adományokat az országos adománygyűjtés keretében juttatják el az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére.

Mások is segítenek

A Semmelweis Egyetemen kívül eddig négy egészségügyi ellátóhely, köztük az ukrán tulajdonban lévő Duna Medical Center (tulajdonosa Igor Iankovszkyi, aki Ukrajna egyik legvagyonosabb családjának sarja) ajánlotta fel segítségét az ukrán menekülteknek. A Magyar Orvosi Kamara honlapján folyamatosan frissíti azoknak az intézményeknek a listáját, amelyek felajánlották segítségüket az Ukrajnából érkezőknek.

Forrás: semmelweis.hu; Kiemelt kép: Barta Bálint