Olívafa a kertben, modern dzsungel a lakásban – Megjelent a Nők Lapja Kert és Virág 2022-es különszáma

Áfonya, paradicsom és szilvafa ültetése lépésről lépésre, az olíva hazai termesztése, valamint a tökéletes gyep titka mellett számtalan más érdekesség is vár rátok idei lapszámunkban. A mostani tél után nagyon vártuk már a tavaszt, igazi felüdülés volt összeállítani a magazin anyagait a szürke hidegben. Napsütésre fel, tartsatok velünk idén is!

Kattintsatok a képre, és „lapozzatok” bele a magazinba egy kis ízelítőért!

Galéria | 12 kép

Vadvirág és méhlegelő

Az elmúlt két évben még népszerűbbé vált a kertészkedés, legyen szó kiskertről vagy balkonról, de a szobanövények ápolása is sokaknál szinte zöldmániába csapott át. A járványhelyzet közrejátszott abban, hogy a közvetlen környezetünket szebbé, „termővé” akartuk tenni, és egyre több időnk is maradt erre. Tavaly először saját koktélparadicsomot szüreteltem az ágyásban, az egyik barátnőm hozott néhány palántát, amik szépen megerősödtek, növögetni kezdtek, és megajándékoztak terméssel. Minden nap feladatom volt locsolni, nehogy tönkremenjen az addig befektetett munkám. Örömmel töltött el, hogy az édesanyám konyhakertjéből hozott zsálya, rozmaring, menta is állta a sarat, és úgy tűnik, átvészelték a telet. Nemrégiben ajándékba virághagymákat kaptam egy barátnőmtől, ez egy lila színű válogatás: van benne kardvirág, írisz, füzéres díszcsorba és csillaghagyma. Már alig várom, hogy egy kevésbé szeles napon beássam a gumókat a földbe, hogy aztán izgalommal figyelhessem, mikor bújik ki az első hajtás. Ilyen és ehhez hasonló apró örömök várnak a kiskert tulajdonosokra, amint kitavaszodik. Idén talán még népszerűbb lesz a magaságyás építése, már több ismerősöm is dolgozik ezen a kerti „projekten”. És új szó került a szótárunkba: a méhlegelő. Ez az a terület, amit a saját kertünkben kicsit vadabbra hagyunk, például a százszorszépek nyílhatnak, egy-egy helyen nem vágjuk le a füvet szabályosan rövidre, ezzel máris kedvezünk a méheknek és a különböző rovaroknak, akik elvégezhetik szorgos munkájukat. Hamarosan lesz „Budapest vadvirágkeverék” is, így helyi virágfajokkal tarkított pázsitot gondozhatunk. Mindenkit biztatok, hogy ültessen gyümölcsfát vagy epret, áfonyacserjét. Vonja be a gyerekeket a kertészkedésbe, vagy a lakásában teremtsen oázist. A sikerélmény garantált.

Jó kertészkedést, jó olvasást kívánok!
Eszes Andrea, felelős szerkesztő

A magazint március 2-től keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitálisan a https://digitalstand.hu/noklapjakert oldalon!