Bomlottak a tinilányok (és az anyukák is) érte a 90-es években, mindenki kívülről fújta az It's my life (azaz „ez az én életem”) című slágerét. Lehet, hogy már nem játsszák annyit a róla elnevezett zenekar slágereit, de az biztos: a ma 60 éves Jon BonJovi még mindig szívdöglesztő!

John Francis Bongiovi néven született a New Jersey-ben fekvő Perth Amboy városkában. Szülei mindketten az amerikai haditengerészetnél szolgáltak korábban. Tinédzser korától zenélt és gyakran megfordult a The Power Station stúdióban – igaz, akkoriban még mindenesként. Időnként megengedték neki, hogy munkaidőn túl a mikrofon elé állhasson, amit azért annyira nem volt nehéz elérnie, lévén a tulaj a másod-unokatestvére volt. Hamarosan egy együttest is összehozott, amely gyorsan a közönség kedvence lett, igaz ebben a fülbemászó zene mellett jelentős szerepe volt John megnyerő kinézetének és kisfiús mosolyának is.

A Bon Jovi 1984-ben: David Bryan billentyűs, Tico Torres dobos és ütőhangszeres, John Bon Jovi zenész, dalszerző, énekes és alapító, Alec John Such basszusgitáros és Richie Sambora szólógitáros. (Fotó: Paul Natkin/Getty Images)

Gyorsan a csúcsra ért

A Bon Jovi debütáló albuma 1984-ben jelent meg, de igazán harmadik lemezükkel robbantottak, megteremtve a pop-metál stílust. Az 1986-ban a boltokba került Slippery When Wet (csúszós, amikor nedves) egyedül az Egyesült Államokban kilencmillió példányban kelt el, és szupersztárrá tette a csapatot. A sikerért azonban keményen megdolgoztak: harminc daluk közül a koncerteken a közönséget tesztelve választották ki azt a tízet, amely végül a korongra került. Ezek közül a You Give Love a Bad Name (miattad van rossz híre a szerelemnek), a Livin’ on a Prayer (imádságon élni) és a Wanted Dead or Alive (élve vagy halva körözve) a slágerlistát is vezette. Az 1988-as New Jersey című albumuk már az eladási lista élén nyitott, erről két dal lett listavezető.

Jon Bon Jovi együttesével a londoni Hyde Parkban, a Bounce World Tour utolsó napján. (Fotó: Chris Young – PA Images/PA Images via Getty Images)

A lemez megjelenését másfél éves világkörüli turné, majd hosszú pihenő követte. Jon Bon Jovi ezalatt sem tétlenkedett: a cowboy-romantika iránti vonzódását kiélve elkészítette A vadnyugat fiai című film második részének zenéjét, ebből nőtt ki Blaze of Glory (A dicsőség lángja) című szólóalbuma. A dalt Oscar-díjra is jelölték, de végül nem nyert, viszont a Golden Globe-ot sikerült besöpörnie. A filmben rövid időre Jon is feltűnt, ezen felbuzdulva belevágott a filmezésbe és jó néhány moziban szerepelt, 1997-ben pedig egy újabb szólólemezt is kiadott.

A stílusváltás is bejött neki

Együttese 1992-ben tért vissza: a Keep the Faith (tartsd meg a hited) című album már eltávolodott az aréna-rocktól, de így is akadt rajta egy nagy sláger, a Bed of Roses (rózsaágyás). A következő lemez 1995-ben These Days (manapság), majd 2000-ben Crush (zúzás) címmel jelent meg, de aztán az új évezred elején a tagok jobbára saját vállalkozásaikkal voltak elfoglalva. A közönség néha lankadó figyelmét a 2002-es Bounce (visszapattanás) mellett egy koncertlemezzel, régi slágereik akusztikus feldolgozásával, illetve a bombasztikus című, 100.000.000 Bon Jovi Fans Can’t Be Wrong (Százmillió Bon Jovi rajongó nem tévedhet) négylemezes válogatással tartották ébren.

P!nk átveszi Jon Bon Jovitól veszi át az Icon-díjat a 2021-es Billboard Music Awards színpadán. (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for dcp)

Új lemezeik sokak meglepetésére countrys beütésűek voltak, és 2006-ban a Bon Jovi el is nyerte a Grammy-díjat a „Legjobb country duett” kategóriában a Jennifer Nettles country-énekesnővel közösen előadott Who Says You Can’t Go Home (ki mondja, hogy nem mehetsz haza?) dallal. A Lost Highway (elveszett autópálya) 2007-ben harmadik listavezető albumuk lett, 2009-ben pedig a Circle (kör) már a rockos gyökerekhez való visszatérést jelentette.

A Bon Jovi 2013-ban indult ismét világkörüli turnéra, amelynek végén nemcsak 205 millió dolláros bevételt könyvelhettek el, hanem arra is büszkék lehettek, hogy 2008 és 2010 után ismét ők bizonyultak a legnépszerűbb koncertzenekarnak.

Az azóta eltelt évtizedet gitárosuk, Richie Sambora nélkül csinálták végig, de így is erősen teljesítettek, a 2016-os This House Is Not For Sale (ez a ház nem eladó) listavezető lett, eddigi utolsó lemezük 2020-ban stílszerűen 2020 címmel jelent meg.

Az együttes eddig 130 millió albumot adott el, 2700 koncerten léptek fel több mint félszáz országban (így Magyarországon is), 34 millió rajongó előtt, a Rock Dicsőségcsarnokába 2018-ban kerültek be.

Magánéletében is sikeres

Jon Bon Jovi számtalan jótékonysági ügyet támogat, amelyek javára bőkezűen adakozik, alapítványa a hajléktalanság és a szegénység ellen küzd. Saját bevallása szerint a zene és a film mellett érdekli a száguldás, a motorozás is, emellett a Princeton Egyetem díszdoktora is.

Feleségével több mint 30 éve alkotnak egy párt. (Fotó: Bennett Raglin/Getty Images for Jackie Robinson Foundation)

A hölgyek számára azonban rossz hír, hogy a jóképű rockzenész, akit megválasztottak már a legszexibb rocksztárnak, és a világ legszebb embereinek listájára is felkerült, 1989 óta boldog házasságban él diákkori szerelmével, a karateoktató Dorothea Hurley-vel, akivel négy gyermekük született. Harmadik gyereke, a 19 éves Jason a Stranger Thingsből ismert, most 18 éves Millie Bobby Brownnal jár tavaly nyár óta, és nemrég hivatalosan is felvállalták kapcsolatukat.

Forrás: MTI Sajtóarchívum