A thai hercegnőnek a divathoz, a művészetekhez és a sporthoz is van érzéke.

Ha modern hercegnőkről és hercegnékről, beszélünk, hajlamosak vagyunk leragadni a brit királyi családnál, vagy legalábbis az európai királyi dinasztiák női tagjainál. Ki a legkedveltebb? Naná, hogy Katalin cambridge-i hercegné. Ki a legvagányabb? Persze, hogy az olimpiát is megjárt Anna brit királyi hercegnő. Ki a legstílusosabb? Jó eséllyel a fast fashion márkákban is fenségesen festő Letícia spanyol királyné. Ha azonban a legizgalmasabb életet élő hercegnőt keressük, el kell hagynunk Európát. Egyetlen királyi sarjnak sincs ugyanis olyan érdekes önéletrajza, mint a 35 éves Sirivannavari thai hercegnőnek.

Sirivannavari hercegnő a Chanel 2020-as tavaszi–nyári show-ján. Fotó: Julien Hekimian/Getty Images

Teljes nevén Sirivannavari Nariratana Rajakanya hercegnő a jelenlegi thai uralkodó, Vajiralongkorn király legfiatalabb lánya, akinek névjegykártyájára megannyi más titulus – és több civil foglalkozás – is kerülhetne. Sirivannavari ugyanis amellett, hogy lelkiismeretesen ellátja a királyi rangjával járó feladatokat, sikeres divattervező, tehetséges műlovas és korábban professzionális szinten tollaslabdázott – csapatával 2005-ben aranyérmet nyert a Délkelet-Ázsiai Játékokon. 2018-ban az amerikai Tatler magazin fel is vetette a kérdést: „Sirivannavari Nariratana hercegnő lenne a legtehetségesebb királyi sarj a világon?” Könnyen meglehet!

A thai királyi család. Fotó: Chaiwat Subprasom/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Sirivannavari hercegnő első ránézésre úgy fest, mint aki most lépett ki egy Disney-rajzfilmből: hosszú, fénylő tincsei tökéletesen keretezik arcát, bőre makulátlan és ragyogó, vonásai pedig épp olyan tökéletesek, mint az öltözéke. Gyerekkora azonban nem volt tündérmesébe illő: szülei elváltak, így édesanyjával és testvéreivel az Egyesült Királyságba költözött, majd az apja elrendelte hazatérését, és visszahurcolták Thaiföldre. (Édesanyja és fiútestvérei azóta az Egyesült Államokba költöztek.) Sirivannavari a Chulalongkorn Egyetemen művészetek alapszakra járt, mesterdiplomáját pedig a párizsi École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l’Institut Français de la Mode-ban szerezte dizján szakon.

Sirivannavari hercegnő a Louis Vuitton 2020-as tavaszi–nyári show-ján. Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

A divatvilágban 2007-ben figyeltek fel rá, amikor a Pierre Balmain divatház meghívta a párizsi divathétre, hogy ott mutassa be névadó kollekcióját, a Sirivannavarit. A debütáló darabok romantikus stílusúak voltak – rengeteg fodorral és tollapplikációval –, és a hercegnő egyik saját költeménye inspirálta őket. „Néhány évvel ezelőtt kezdtem el verseket írni – mondta akkor a Tatler magazinnak. – Ez a költemény egy fiatal katonatiszt és egy tanyasi lány vágyakozásának a történetét meséli el, és fontos szerep jut benne egy lónak, amely a sebesült katonát a lány karjába viszi.”

Sirivannavari hercegnő a 2021-es tavaszi– nyári divatbemutatóján, kollekciója a Nefreretta nevet viselte. Fotó: Amphol Thongmueangluang/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Sirivannavari hercegnő a ruhák iránti szenvedélyét a szintén elképesztően divatos nagyanyjától, Sirikit királynétől örökölte, akire az unoka „valódi ikonként” hivatkozik. Bár minden bizonnyal édesapjától, Vajiralongkorn királytól is volt alkalma ellesni néhány stílustrükköt, a thaiföldi uralkodó ugyanis nagyon ügyel az öltözetére. Vajiralongkorn egyszer még a kutyájára, a Foo Foo névre hallgató miniatűr fehér uszkárra is lila katonai egyenruhát húzott, csak hogy tökéletesen passzoljon a megjelenése az övéhez – az eb persze mindegyik mancsára fehér bakancsot is kapott.

Sirivannavari hercegnő a párizsi divathéten 2019-ben. Fotó: Jacopo Raule/Getty Images

Az ifjú hölgy kutyák iránti szeretete is az apjától ered. A legutóbbi információk szerint nyolc yorkshire-i terrierje („ők az ágyamba is bejöhetnek” – árulta el), egy golden retrieverje, egy labradorja és egy szibériai huskyja van. Mellettük pedig hét lónak is a gazdája, az egyiküket stílusosan Daliás hercegnek hívják. Lovai nem csak hobbicélokat szolgálnak, Sirivannavari hercegnő ugyanis versenyszerűen űzi a műlovaglást. „Heti hatszor edzem, három lovat lovagolok, mindegyiket egy órán át. Voltak már sérüléseim, eltörött a lábam, csavar van a bal lábfejemben, de sosem adtam fel. Mindent megteszek azért, hogy elérjem a céljaimat.”

 Sirivannavari hercegnő a Chloé 2017-es tavaszi–nyári divatbemutatóján. Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

A Bangkokban élő hercegnő napjai tehát lovaglással, a dizájnstúdiójában való tervezéssel, illetve a királyi rangjával járó feladatok ellátásával telnek. „És ha rosszkedvű vagyok, elmegyek imádkozni a templomba vagy a tengerhez.” Sirivannavari imád búvárkodni, néhány évvel ezelőtt pedig valóra vált egy régi álma, és cetcápákkal úszhatott a Fülöp-szigeteknél. Ugyanis utazni is nagyon szeret, mint mondja, odáig van a kalandokért. A párizsi nőket idéző stílusát látva nem meglepő, hogy kedvenc európai városaként a francia fővárost említi, de kedveli az olasz városokat is, mivel „művészetek, kultúra és történelem szempontjából is gazdagok”. Ha Londonban jár, egy ideális napjából nem maradhat ki a shoppingolás és a Victoria & Albert vagy a Tudományos Múzeum meglátogatása.

Sirivannavari hercegnő a Chanel 2020-as őszi–téli show-ján. Fotó: Julien M. Hekimian/Getty Images for Chanel

Mivel a zene is fontos szerepet játszik Sirivannavari hercegnő életében, lelkes patronálója a Bangkoki Királyi Szimfonikus Zenekarnak, sőt 2016 óta ők szolgáltatják a zenei aláfestést a Sirivannavari márka divatbemutatóin. Persze a zenekar nem akármilyen műveket ad ilyenkor elő: a thai hercegnőnek a zeneszerzéshez is van affinitása, így saját darabjai csendülnek fel a show-kon. De nemcsak a thai selymet népszerűsítő kollekciói inspirálják új zenék komponálására, hanem jeles események is: apja megkoronázásának 2019-es ünnepségére négy szerzeménnyel is készült, amelyet szintén a Bangkoki Királyi Szimfonikus Zenekar adott elő. Tényleg sokoldalú, ugye?

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: Bangkok Post, Tatler, Town&Country, Wikipédia