Sorozatos randiappos átverés miatt ítéltek el egy ghánai házaspárt

Az egyik legfrissebb randiappos csalás ügyét pénteken tárgyalták Virginiában.

Az áldozat egy 78 éves magányos férfi, aki társaságot keresett az iFlirts nevű társkereső alkalmazáson. Linda Mbimadong özvegynek hazudta magát, és férjével, Richard Broni bűnrészességével 580.000 dollárt csaltak ki az idős úrtól. A Washington Post jelentése szerint a bűnösöket 36 ​​hónap, illetve 19 hónap börtönbüntetésre ítélték. Mbimadong és Broni a pénteki tárgyalás előtt elnézést kértek a tetteikért.

„Ki kell mondanom a súlyos igazságot: önző, pénzéhes és sikerhajhász voltam” – mondta Mbimadong.

Mbimadong és Broni második áldozata egy 74 éves nő volt, akitől 80.000 dollárt csaltak ki a megtakarítási számlájáról. „A vádlottak befolyásos özvegyeknek, diplomatáknak hazudták magukat, hogy idős áldozataikat könnyebben manipulálhassák” – mondta Raj Parekh, Virginia keleti körzetének ügyésze.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyek szerint a romantikus csalások 2021-ben minden eddiginél magasabb szintet értek el, mintegy 80%-kal megugrottak 2020-hoz képest. Az FTC szerint csak az elmúlt öt évben 1,3 milliárd dollárt (408,5 milliárd forintot) veszítettek az átverések áldozatai.

Fotó: Getty Images

Jessica Aber amerikai ügyész szerint a csalók tisztában vannak az áldozatok gyenge pontjaival, és tudják, hogy hogyan kell hatni az érzelmeikre. „Ezek a bűnözők világszerte jelen vannak” – mondta. Aber arra bátorítja a potenciális áldozatokat, hogy ne féljenek kapcsolatba lépni a bűnüldöző szervekkel. „A feljelentés a legjobb, amit tehetünk. Csak így lehet visszaszorítani ezt a mostanában igen nagy népszerűségnek örvendő csalási trendet.”

Az FTC felmérései a Netflix új bűnügyi dokumentumfilmje, A Tinder-csaló (The Tinder Swindler) népszerűségének növekedésével egy időben látott napvilágot. A kétórás film, amelynek premierje február 2-án volt, Simon Leviev valós eseményeit mutatja be, akit azzal vádolnak, hogy becslések szerint több mint 10 millió dollárt csalt ki olyan nőktől, akiket a népszerű társkereső alkalmazáson ismert meg. A dokumentumfilm három nő – Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm és Ayleen Charlotte – megrázó történetét meséli el.

A film megjelenése után készült első interjújában Leviev tagadta a vádakat:

„Én csak egy egyedülálló srác voltam, aki a Tinderen szeretett volna ismerkedni. Nem vagyok csaló.”

Forrás: people.com, abcnews.go.com, justice.gov Kiemelt kép: Getty Images