Magyar fiatalok változtathatják meg a világot!

Az EdisonKids és a Samsung idén február és június között ismét az ország leginnovatívabb diákjait, tanárait és iskoláit keresi. Olyan min. 2-max. 6 fős, 12-18 éves diákokból és egy pedagógusból álló csapatokat keresnek, akik olyan ötleteken gondolkoznak, amiktől a világ egy jobb hely lehet. A kihívás alatt mentorok, szakértők és képzések segítségével közösen megoldást találhatnak erre felvetésre, a folyamat végén komolyan nyereményeket közül válogathatnak.

–––––SZPONZORÁLT TARTALOM–––––

Felnőttként a mi feladatunk a gyerekeket arra buzdítani, hogy használják kreativitásukat és fantáziájukat – hiszen lehet, hogy az, ami most egy apró ötletnek tűnik, később emberek millióinak életét teszi könnyebbé! A tavalyi év után idén is elindul az EdisonKids és a Samsung közös kihívása, a Megoldások a holnapért, amely pontosan erre buzdítja a 18 év alatti diákokat, akik egy izgalmas jövőtervezői munkafolyamatban kidolgozhatják ötleteiket, amikkel a világ jobb lehet.

Tétje is van a közös munkának, a kihívás legjobbjai összesen 4.5 millió forint értékben válogathatnak majd új Samsung eszközökből.

A kihívás a diákcsapatok mellett a tanároknak is lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre és a kreatív közös munkára.

A szervezők március 2-ig várják a csapatok jelentkezését, egy-egy olyan kérdéssel vagy problémafelvetéssel, melyek megoldása a helyi közösség vagy akár a világ javát szolgálná.

A program világszerte fut, ezen a linken néhány megvalósult projektről is olvashatnak az érdeklődők.

Jó a diákoknak, jó a világnak

Az első év tapasztalatai alapján a szervezők továbbfejlesztették a képzési folyamatot, melynek fókuszában a jövőtervezői gondolkodás, a kreativitás fejlesztése áll. A diákok ezúttal is megismerkedhetnek a Design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak majd.

Emellett a csapatokat kísérő tanároknak, munkájuk megkönnyítésére, lehetőségük lesz mentorációs és facilitációs képzéseken is részt venni a verseny ideje alatt. A jelentkezők ezekkel az új készségekkel, tudással felvértezve és a már meglévő lelkesedéssel kezdhetik keresni a megoldásokat. Legyen szó a fenntarthatóság továbbfejlesztéséről, új gondolatokról a digitális oktatásban vagy közösségépítésről, a jövőtervezés során bármelyik elképzelésből valódi megoldás születhet. A tanároknak szóló egyedi fogadóórák és mentorálási alkalmak mellett a diákok felkészülését a szakmai zsűri is támogatja. A zsűri elnöke és a kezdeményezés fővédnöke idén is Dr. Meskó Bertalan, Orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. 

Az idei zsűri összeállítása tükrözi a pályázatban kiírt kategóriákat is, a szervezők minden témához elismert szakértőket hívtak meg. Fenntarthatósági kategóriában Tomaj Zsófi, a Future Potato alapítója és Madaras Liz a Pollipop ügyvezetője, a digitális oktatás területén Greskovits György, a Milestone Intézet alapítója és oktatási igazgatója, valamint Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója csatlakozott a kihíváshoz, míg a közösségi területet Stumpf Kata, a Konnekt egyesület társalapítója képviseli. A kihívás képzéseit jegyző Frankó Csuba Dea, innovációs coach és jövőkutató is csatlakozik a zsűri munkájához, csakúgy, mint Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője, Balogh Petya, startupper, befektető és Dóczi Attila, a Tanulom Magam alapítója. A pályázat szervezői részéről Veres Rita, az Edisonplatform vezetője, és Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke vesz részt a zsűrizésben.

Hogy működik ez az egész?

1. Jelentkezés

A szervezők 2022. március 2-ig várják a jelentkezést, ami egy max. 2 perces videó kell, hogy legyen, amelyben a jelentkezők bemutatják a csapatotokat és elmesélik, milyen problémára keresnek majd megoldást. 

Jelentkezni itt lehet: www.edisonkids.org/jelentkezes

2. A legjobb ötletek megtalálása 

2022. március 19. és április 21. között a kihívásra bejutó 50 csapat 3 jövőtervező workshopokon vesz részt. Az EdisonTanároknak mentorációs eszköztárat és támpontokat mutatnak, amikkel a csapataikat tudják remekül támogatni.

3. A megoldás kidolgozása 

2022. május 4. és június 18. között a továbbjutó 8 csapat újabb 2 jövőtervező workshopon vesz részt. Prezentációs tréninggel is támogatják a munkájukat, és minden csapat kap egy Samsung szakembert és egy szakértői mentort, akik visszajelzéseikkel és iránymutatásaikkal segítik a terv kialakítását, a döntőre való felkészülést.

4. A döntő

2022. június 18-án egy személyes prezentáció zárja a kihívást – amennyiben az aktuális járványhelyzet ezt lehetővé teszi – , ahol a csapatok bemutatják a végső ötleteket és annak lehetséges megvalósítását a zsűrinek.