A régi fényében tündöklő, de a legkorszerűbb technikával felszerelt Operaházban régen látott produkciók mellett az elmúlt évek sikeres előadásai is repertoárra kerülnek.

A mostani felújítást megelőzően Ybl Miklós reneszánsz palotája több, mint harminc évet húzott ki renoválás nélkül, így sok szempontból ráfért a ráncfelvarrás. A munkálatok öt főbb területet érintettek: a színpadgépezetet, a nézőtéri akusztikát, a fővezetékeket, a helyiségek funkcióváltását és a történelmi díszítések helyreállítását. A technikailag és esztétikailag is újjávarázsolt épületbe március 12-én visszatér a zene.

Fotó: Berecz Valter

Erős kezdés márciusban

Az Operaház ünnepi hangversennyel köszönti a megújult épületet, Plácido Domingo, Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely és Kocsár Balázs főigazgató vezényletével 2022. március 12-én. Másnap a Hunyadi László ősváltozatából készülő produkcióval – rendezői debütálásában – Ókovács Szilveszter az Operaház megújult művészi és technikai lehetőségeit mutatja be. Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett is visszatér az épületbe Sir Kenneth MacMillan pazar kiállítású Mayerling című darabjában.

A Wagner-rajongók naptára két új bemutatóval gazdagodik: Almási-Tóth András színre viszi a Parsifalt, és végre M. Tóth Géza, az animáció műfajából érkezett, Oscar-díjra jelölt filmrendező 2015-ben útjára indított Ring-ciklusra is felkerül a pont, hiszen Wagner tetralógiájának befejező, negyedik darabja, Az istenek alkonya is színpadra kerül. A darab alapvető vizuális alkotóeleme – mint a Tetralógia korábbi három részében is – a zenével folyamatosan szinkronban mozgó, azzal párbeszédet folytató, a színpad egész terét betöltő, vetített és különleges térélményt adó látvány.

Fotó: Berecz Valter

Az Operaház idén március és június között a következő operákat tűzi műsorra: Az árnyék nélküli asszony, Mefistofele, Simon Boccanegra, Porgy és Bess, Don Carlos, Figaro lakodalma, Andrea Chénier, A Nyugat lánya, Az álarcosbál és A varázsfuvola. A balett szerelmesei pedig a Rómeó és Júlia, valamint az Anyegin című produkciókra válthatnak jegyet.

Nemzetközi nagyágyúk

Megszokhattuk, hogy az Opera a világszínvonalú magyar énekesek mellett időről időre a nemzetközi operaélet legnagyobb sztárjait is elhozza Budapestre. Köztük többen már visszatérő vendégek, akik hol operaszerepben, hol gálaesteken örvendeztetik meg rajongóikat. Erwin Schrott Mefistofele bőrébe bújik, Plácido Domingo a Simon Boccanegra, Matthew Polenzani a Don Carlos címszerepében lép színpadra, Sir Willard White pedig két előadásban is látható lesz: Porgyt és a Kékszakállút alakítja. A világhírű karmesterek közül a magyarországi születésű osztrák dirigens, Stefan Soltész Az árnyék nélküli asszonyt vezényli, míg az egyik legelismertebb balettkarmester, Paul Connelly az Anyegin-produkcióban dolgozik együtt a társulattal.

Márciustól a vezetett épületlátogató túrák is újra elérhetők lesznek.

Kiemelt kép: Berecz Valter