Bangó Margit: „A csillagok közé emeltek, és már ott is maradok!”

A magyar nóta királynője, a világot járt és ünnepelt nagyasszony, képes hangosan kacagni és szívszorítóan zokogni. Azt mondja, az ereje minden tekintetben a hitében rejlik. Örül közelgő születésnapjának, és az sem keseríti el, hogy a Bangó Margit 70 koncert a járvány miatt épp két évet csúszott.

Van még tennivaló a koncert előtt?
Ne is mondd! Beszélgetünk, utána rohanok próbálni, egy nagyszabású fellépés előtt ez elengedhetetlen. Egyeztetés, fellépők, zenészek táncosok, rengeteg a munka, pedig sokan segítenek.

Mondok néhány nótacímet, és kérlek, Margitka, fogalmazd meg, mi jut róluk eszedbe.
Ez jó, ugyanis minden nóta az emberekről, az emberekhez szól. A nóta olyan műfaj, ami a szívhez szól, amivel minden el lehet mondani. Arról énekelek, ami megtörtént, velem, veled, velük. Kezdjük hát.

„Benned láttam életemnek minden boldogságát.”
A fiatalság, a gyerekem, az unokák, a dédunokák jutnak eszembe, mert bennük látom a boldogságot. Nekem gyerekkoromban is nagy összetartó családom volt, ezt viszem tovább. A szeretetben és az egészségben is ott a boldogság! Ha az ember beteg lesz, elkeseredik, átmenetileg boldogtalan. Ki hosszabban, ki rövidebben, én tudom. Amikor 2003-ban kiderült, hogy melldaganatom van, odafordultam a Jóistenhez. Rábíztam magam, tegyen velem belátása szerint, és kértem az orvosok segítségét is, több mint tíz operáción vagyok túl. És meghallgatta az imáimat! Élek, dolgozom. Nemrégiben, vagyis tizennyolc év után kiújult a betegség, de hiszem, jó kezekben vagyok, bízok Istenben és orvosaimban.

Soha nem békétlenkedsz?
A boldogság, megelégedettség, adottság. A pályám elején, amikor Budapestre kerültem, és dohos, hideg pincelakásban éltem az újszülött kislányommal, én akkor is észrevettem a szépet, és ott is tudtam boldog lenni. És boldog voltam akkor is, amikor megadatott, hogy palotákban, rezidenciákon, államfők, világhírű művészek közt lehettem. Keménynek tűnök, de hidd el, borzasztóan érzékeny vagyok. Az igazamért vérig megyek, egy igazi kos vagyok, a jegy minden tulajdonságával. Jellemző rám a lobbanékonyság, az őszinteség és a kiszámíthatóság, de mindig a békés megoldás híve voltam és vagyok. Tizenhat éves korom óta énekelek, de kollégákkal, kiadókkal, tévékkel, rádiókkal soha nem volt vitám.

Fotó: Bangó Margit

„Halk zene szól az éjszakában.”
Csodadal! Nagyon szeretem! Épp a minap kérte a televízió, hogy énekeljem föl újra, mert az Önök kértékben igényli a hallgatóság, és a régi felvételek minőségével gond van. A halk zene – legyen az bármilyen műfajú – levezeti a feszültséget. Magányos éjszakákon a csillagos ég alatt pedig a halk zene gyógyít.

Erről jut eszembe a „Felnézek a nagy égre”.
Fölnéz az ember, érzi, mennyire kicsi, sóhajt és teszi a dolgát, megy az úton, amit a sors neki kijelölt. Az én utam különös!

Névjegy

Bangó Margit Vásárosnaményben született 1950. április 4-én 1967-től aktív előadóművész Számos hazai és külföldi elismerése van, 2000 Magyar Örökség- díjat kapott 2006. Kossuth-díjban részesült

Engem a mélységből, a mérhetetlen szegénységből a csillagok közé emelt, és én már ott is maradok. De tudod, soha nem felejtettem el, honnan indultam. Ma is emlékszem a pincelakás kis kályhájára, amin főztem, ami a meleget adta. Mindig elfogadtam, ami van, de bíztam abban, hogy jobb, szebb lesz, és bizony gyakran fölnéztem a nagy égre fohászkodva, és azt kérdezve: mondd, te Isten, miféle csoda az ami velem történik, hogy juthat a szegény cigánylány a csillagok közé? A fiatalok tisztelnek, sokszor mondják: Margitka vagy Margit néni te vagy a példaképünk! És példa, mama vagyok a népes családomnak – a lányomnak, a négy unokának, az öt dédinek, és ha az Isten megsegít, belátható időn belül lesz ükunokám is. 

Sokfelé jártál a világban!
Nehogy megkérdezd hány országban, mert fogalmam sincs! Többször körbejártam a Földet, az biztos. Az egyik legkülönlegesebb élmény az volt, mikor a világ államfői találkoztak 2000-ben Brüsszelben, és én is ott lehettem. De álltam egy színpadon Stinggel, Michael Jacksonnal, találkoztam Omar Shariffal, hogy csak néhány nevet említsek. Hihetetlen, hogy hova eljutottam a hangomnak köszönhetően. De hidd el, az ország, a hazai közönség szeretete a legfantasztikusabb. Nem tudok elég hálás lenni azért a rajongó szeretetért, amivel engem itthon mindenütt fogadnak. 

Bangó Margit ha nem áll a színpadon, milyen zenét hallgat?
Chopint imádom! Nagyon kedvelem Ella Fitzgeraldot, Barbra Streisandot, de minden zenét meghallgatok, zenei mindenevő vagyok, ahogy ételekben sem válogatok.

Az is énekled: „Mulatok, mert jól érzem magam!”. Ez jellemző rád?
A koncertjeimen, vagy ha mulatok, mindent kiadok magamból! Fölszabadít! De a járvány miatt nálunk jó ideje nem volt buli. De a hétvégén az Arénában lesz. Óriási bulit csapok!

Gondolom, a meglepetés se marad el.
Naná, hogy nem! A közönségem, akik szeretnek, ezt elvárja, és én nem akarok csalódást okozni. Mondok három nevet, Nicolas, Kökény Attila, Robi Lakatos. A többi titok. Örömmel jönnek ezek az előadók, mindegyiket kicsi gyerekkorától ismerem, barátok vagyunk. Duetteket is énekelünk, nagyon különleges dalok hangzanak majd el, és táncolnak a Tűzrózsák. Szépek, fiatalok, tehetségesek, a szeretet, a barátság és a kölcsönös tisztelet köt össze bennünket. Mondom is nekik gyakran: gyerekek, tehetségesek vagytok, de ez alázat nélkül nem sokat jelent! És bennük, akik velem tartanak, követnek, megvan ez az alázat.

 

Kiemelt kép: Bangó Margit