Érdekességek a Nők Lapja archívumából.

Eddig? Csodálatos szőrmekucsmát hordtunk, természetesen a legsikkesebb és legdivatosabb módon: úgy, hogy lágyan hullámozzék a fejünk tetején és két fülünk cimpája teljes egészében kilátsszék alóla… Halvány-rózsaszín rúzst használtunk — mert így emlékeztettünk legjobban a megfagyott gyermekre. A rúzsnál egy árnyalattal, vagy kettővel (nem kívánt törlendő) volt pirosabb az orrunk… A szőrmesapkát és a bundacipőt még novemberben kezdtük viselni s éppen ezért a legcsikorgóbb fagyok idején érkezett el az idő, amikor már elviselhetetlenül unalmasnak találtuk. Megjelentek a kirakatokban a perforált felsőrészű, nyújtott orrú csodacipők, jól kivágva, szettős spangnival, felvettük hát mínusz tíznél. Felbukkantak a műbőrkalapok is, azóta hordjuk lelkesen. Abszolút előnyük: az ember feje jobban fázik, mintha semmi sem volna rajta. A tavaszi esők évadján, mikor a műbőrkalap aktuális lenne, nem fogjuk már hordani, mert unalmas, hanem újat veszünk, szalmát. (A perforált cipő még jó lesz, jó ritmikusan folydogál benne — ide s oda — a víz).

Harisnya. Körömcipőhöz hordjuk a fekete — sőt újabban a barna — harisnyanadrágot. Sportcipőhöz, bundacipőhöz a hajszálvékony nylont, mert így változatosabb. A bundamelegségű mohairpulóver csípőig ér, tehát testünk tekintélyes terjedelmű (és valljuk be, soha nem fázó) részét gondosan takarja a viszontagságok elől. Csípőtől térdfelettig ér a divatos szoknya, amely se nem szűk, se nem bő, tehát hidegebb, mint valaha. Meleg fehérneműről — mivelhogy nincs — szó se essék.

Hogyan fázzunk ezután? Mert — bár lapzártakor tavaszi szellők fújnak — sem a kutya, sem a róka, sem a teddy-bear nem eszi meg a telet. Öltözködési tanácsokat nem adunk. Mindenki fázzék ezután is olyan divatosan, olyan sikkesen, ahogyan csak óhajt. A kozmetikust azonban megkérdeztük, mit tehetünk a tél kellemetlen szépészeti következményei ellen.

A párás és hideg idő a száraz bőrt még jobban kiszárítja, érzékennyé, repedezetté teszi. Minden arcmosás után használjunk zsíros krémet, s ha csak tehetjük, járjunk kvarcolni. Télen ne fürödjünk reggel, közvetlenül munkábaindulás előtt. Este fürödjünk, reggel csak frissítsük magunkat állott vízzel. Mosdás, krémezés után kevés púdert teszünk arcunkra (és a nyakunkra is!) így máris megvédtük valamennyire széltől, nedvességtől, hidegtől. Akinek nagyon érzékeny a bőre, a hidegben rögtön kipirosodik az orra, alapozó krémet is kenjen a vékony rétegben feltett zsíros kenőcsre, és ezután púderozzon. Így kevésbé is fázik a bőr, s ha mégis kipirosodnék, az alapozó réteg eltakarja. A fagyás okozói között szerepel a szűk cipő, szoros ruha és — a sok dohányzás is! Az elsőfokú fagyást a vérkeringés megjavításával gyógyíthatjuk. Jó hatásúak a sűrűn váltott hideg-meleg fürdők, a kvarc és a kámforos—ichtiolos—borvazelines kenőcsök…

O. G.

Kötött kabát és szoknya – Tavaszra elkészül!

A kabáthoz 70 dkg, a szoknyához 35 dkg háromszálas zefírfonal szükséges. A szoknyát és a kabát sima pántjait 3,5-ös tűvel, a színén simán, a visszáján fordítottan kötjük. A kabátot 4-es tűvel, a következő mintával kötjük:

1. sor (színe): végig sima. 2. sor: végig sima. 3. sor: 1 szegőszem, * 1 sima. 1 ráhajtás, 1 szem fordítottan leemelve. * 4. sor: 1 szegőszem, * 1 fordított, 1 ráhajtás, az előző sor ráhajtását és leemelt szemet együtt leemeljük. * 5, sor: 1 szegőszem, * 1 sima, 1 ráhajtás, az előző sorokban leemelt szemet a ráhajtásokkal együtt leemeljük. *. 6. sor: 1 szegőszem, * 1 fordított, 1 ráhajtás, az előző sorok leemelt szemét és mind a három ráhajtását (tehát összesen négy ráhajtás van), leemeljük *. 7. sor: végig simán kötjük, a ráhajtásokat és az alatta levő, eddig leemelt szemet együtt lekötjük, és természetesen simán lekötjük az egyszerű szemeket is. (A *-ok közötti részeket ismételjük végig a soron.) A leírás szerint a sima kötésből 13 szem és 17 sor — 5 cm. A mintás kötésből 9 szem és 24 sor – 5 cm.

Kabát háta: 118 szemmel, 3,5-ös tűvel 15 sort kötünk sima kötéssel, itt egy sort a színén fordítottan, majd ismét a színén simán folytatjuk 13 soron keresztül. A következő sorban már 4-es tűvel kötünk és egyenletesen elfogyasztunk 23 szemet végig a soron (minden 4—5. szemet egybekötjük, 95 szem marad) és a leírt kötésmintával folytatjuk. Egyenesen kötünk 49 cm-es kötésmagasságig, itt a karöltőt fogyasztjuk 1×2, 6×1 szemenként (79 szem marad). 21 cm-es karöltőmagasságnál 6×3. 2×4 szemenként elfogyasztjuk a vállát. A 4×3 fogyasztásnál a nyakkivágást kezdjük fogyasztani, először a középső 9 szemet, majd ettől jobbra és balra 3×3 szemenként.

Eleje: 62 szemmel kezdjük, a háta szerint kötjük. Az eleje közepe felé eső szélén először szaporítunk, a sor végén 1 szemet nyolcszor, majd a színén fordított sor után ugyanitt fogyasztunk a sorok végén 1 szemet hétszer. Az első 4-es tűvel kötött sorban minden 4—5. szemest egybekötjük (54 szem marad). A mintával kötünk tovább. 45 cm-es kötésmagasságnál a bevarrás nélküli mellvarrást készítjük el úgy, hogy az oldalvarrástól kiindulva, 4 szemet lekötünk, visszafordulva a következő sorban 8 szemet kötünk le és visszafordulunk. Ezt ismételjük meg négyszer, mindig 4 szemet hozzávéve. Ezután végigkötjük a sorokat. 4 cm kötés után a karöltőt fogyasztjuk 1×3, 2×2, 8×1 szemenként. 11 cm-es karöltőmagasságnál szaporítunk 1 szemet, majd 2,5 cm-enként ezt még kétszer megismételjük. 15 cm-es karöltőmagasságnál a nyakkivágást fogyasztjuk a sorok elején 13×1 szemenként. 19 cm-es karöltőmagasságnál 6×3. 2×4 szemenként elfogyasztjuk a vállát.

Ujja: 62 szemmel kezdjük az eleje szerint (a fogyasztást is az eleje szerint). A mintás részen felfelé haladva, 3 cm-ként szaporítunk 1 szemet tizenegyszer 73 szem lesz), 45,5 cm-es kötésmagasságnál a karöltőt fogyasztjuk 2×2. 8×1 szemenként. Ezután minden negyedik sorban 6×1, majd 5×2, 1×3 szemenként minden sor elején. A maradék 11 szemet egy sorban befejezzük.

Gallér: 110 szemmel kezdjük, 3,5-ös tűvel. 15 sort kötünk a színén simán, minden második sor elején és végén szaporítunk egy szemet. Ezután egy sort a színén fordítottan, majd ismét 15 sort a színén simán. Itt minden második sorban fogyasztunk a sor elején és végén egy-egy szemet. Az első mintás sorban fogyasztunk 25 szemet egyenletesen elosztva végig a soron (85 szem marad). 4 cm mintás kötés után leszámolunk és megjelölünk a két szélétől balfelé 21—21 szemet. A megjelölt szemeknél fogyasztunk 1—1 szemet, ezt 6 soronként még háromszor megismételjük. Amikor mintás kötésünk 9 cm lesz, egy sima egy fordítottal kötünk tovább és fogyasztunk a sorok elején egyszer 12 és háromszor 5 szemenként. A maradék szemeket egy sorban befejezzük.

Eleje-pánt: 148 szemmel, a gallér szerint kötjük, mindkét szélén egyformán szaporítva, illetve fogyasztva.

Öv: 22 szemmel 160 cm hosszúra kötjük, 5 tűvel körben haladva, simán.

A sima részeket (!) átvasalva összeállítjuk, helyére varrjuk a gallért, majd az eleje pántot. A fordított sor mentén visszájára hajtjuk az alja, eleje gallér és az ujja sima részeit, ügyelve a sarkok szép eldolgozására.

Szoknya: Két részből áll. Egy részt 182 szemmel kezdünk, egyenesen kötjük. 43 cm-es kötésmagasságnál fogyasztunk a sor elején és végén egy szemet, majd két centiméterenként egyet hétszer. Ezután 1,5 cm-ként 1 szemet, szintén hétszer. 54 cm-es kötésmagasságnál beosztjuk és megjelöljük a csípőbevarrásokat. Először a középső 50 szemet kötjük tovább (a szélein levő 31—31 szemet átszedjük egy-egy biztosítótűre, vagy segédtűn hagyjuk), és 5 cm-ként (tehát kétszer) fogyasztunk 1—1 szemet a sor elején és végén. 70 cm-es kötésmagasságnál ezt a részt befelezzük. Ezután külön-külön megkötjük a két szélső részt, a bevarrások felőli szélein ugyancsak 5 cm-ként egyet-egyet fogyasztva, (Az oldalvarrás fogyasztását lásd feljebb.) A másik részt ugyanígy készítjük el.

Visszáján, nedves ruhán keresztül átvasaljuk és összeállítjuk. A bevarrásokat az elején és a hátán összevarrjuk. A baloldali oldalvarrást 16-18 cm-re nyitva hagyjuk és belevarrjuk a zippzárat. Alul 4 cm-t visszájára hajtva leöltögetünk. A derekába övszalagot varrunk.

Ráczné

Kiemelt kép: Fortepan / Németh Tamás

Nők Lapja 1962/5. (Forrás: Nők Lapja archívum)