Új 0. német nyelvi, iskolaelőkészítő osztályok már 5 éves kortól (x)

A Budapesti Német Iskola 1990-ben a német és magyar állam közös szívügyeként egy államközi megállapodás keretében a német–magyar kultúra találkozásának helyszínéül jött létre.

Iskolánk egy 140 külföldi német iskolából álló világszövetség tagja, mely egy iskolaelőkészítő évfolyamból, négy évfolyamos alsó tagozatból és egy nyolcosztályos gimnáziumból áll. Jelenleg, 70 tanár oktatja az iskola közel 550 tanulóját, akik a 12. osztály végén német, vagy német és magyar érettségi vizsgát tehetnek. Az épületegyüttes egy különleges adottságokkal rendelkező, mintegy 3,6 hektáros erdős területen fekszik, a XII. kerület szívében.

Az iskola fenntartója a Budapesti Német Iskola Alapítvány, melynek alapító tagjai Németország, Magyarország, Baden-Württemberg tartomány és Budapest Főváros. Valamennyi alapító személyes munkával és anyagi hozzájárulással támogatja az iskola működését és fejlesztését. Iskolánkban az oktatás alapvetően német nyelven, a német tantervhez igazodva folyik. Azok a tanulók, akik a német érettségi vizsga mellett megszerzik a magyar érettségit is, a magyar irodalmat és történelmet, valamint a biológia és kémia tantárgyakat magyarul tanulják. A német tanulók a magyar nyelvvel és kultúrával a különböző szinten folyó magyar nyelvi oktatás keretén belül találkoznak.

Felkészítés a német nyelven való iskolakezdésre

Az iskolánkban 2021. óta továbbfejlesztett pedagógiai koncepció alapján már az első évfolyamtól nyelvileg integrált osztályokat indítunk, tehát az oktatás vegyes nyelvi osztályokban, alapvetően német nyelven zajlik. Ez a korai nyelvi és kulturális integráció elősegíti a későbbi sikeres tanulmányokat. Ehhez az új koncepcióhoz igazodva, 2020-ban bővült az oktatási programunk a 0. német nyelvi, iskolaelőkészítő osztályok bevezetésével. Az iskolaelőkészítő évfolyamunk legfőbb célja, hogy felkészítse leendő első osztályosainkat erre a német nyelven való iskolakezdésre. Ehhez játékosan, a mindennapi élethelyzetekbe ágyazva biztosítunk megfelelő nyelvi alapot. Mindeközben szem előtt tartjuk a gyermekek személyiségének komplex fejlesztését is, felölelve a motoros, kognitív, anyanyelvi és szociális képességeket, melyek a zökkenőmentes iskolakezdés alapfeltételei.

Galéria | 8 kép

Új 0. német nyelvi, iskolaelőkészítő osztályok már 5 éves kortól (x)

Új 0. német nyelvi, iskolaelőkészítő osztályok már 5 éves kortól (x)

Fotó megosztása:

Valódi átmenet óvoda és iskola között

Az iskolaelőkészítő évfolyamunk, a későbbi iskolai élet igényeit figyelembe véve, egy valódi átmenetet hoz létre az óvoda és az iskola között. Koncepciónk létrehozása közben szem előtt tartottuk az óvodás korú gyermek játék iránti szükségletét. A játék iránti vágyat fenntartva szeretnénk mégis kielégíteni azt a tudatosabb tanulás iránti késztetést, ami a gyermekeknél 5 éves kor körül jelentkezik. Ezt a motivációt kihasználva fejlesztjük azokat a területeket, amelyek megkönnyíthetik a későbbi iskolakezdést. A gyermekek fejlődését elősegíti a tanév elején végzett fejlettségi vizsgálat alapján kidolgozott egyéni fejlesztési terv. Ez lehetővé teszi, hogy feltérképezzük a gyermekek erősségeit, esetlegesen gyengébb területeit és mindenki a neki megfelelő optimális fejlesztésben részesüljön. Az iskola fejlesztőpedagógus munkája mellett a tanítási idő alatt, az iskola területén igénybe vehető teljes körű logopédiai szűrést és terápiát biztosítunk.

Jelentkezési határidő: 2022. február 28.

A 0. iskolaelőkészítő évfolyamon két párhuzamos, kis létszámú osztályt indítunk. A 2022/23-as tanévre 2022. február 28-ig várjuk olyan 5-6 év kor közötti gyerekek jelentkezését, akik nem vagy nem jól beszélnek németül. A 0. osztály látogatása kiváltja a magyar jogszabályokban előírt óvodalátogatási kötelezettséget. Bővebb információért tájékozódjon weboldalunkon!

Budapesti Német Iskola: Két ország – Egy iskola – Európa közepén