Nem gyíkember, viszont magyar kutyája van – a srác, aki 18 éve megváltoztatta a világot

A ma 18 éves Facebook eredetileg a harvardi diákok kapcsolattartási platformjaként indult, jelenleg kb. 2,9 milliárd aktív felhasználója van. Az alapítók közül egyedül Mark Zuckerberg nevét jegyezte meg a világ.

Mark Zuckerberg még nem volt 20 éves, amikor egy kollégiumi szobában néhány egyetemi barátjával létrehozta a Facebookot. Azóta talán nincs is internethasználó ember a világon, aki ne ismerné a platform nevét, amely mint cég, nemrég Metára változtatta a nevét. A Facebook 18 éves diadalmenete elképzelhetetlen gazdaságba repítette az alapítót, aki már 2014-ben a világ 21. leggazdagabb embere lett.
A Meta a Google után mára a világ második legnagyobb digitális hirdetési platformjának tulajdonosa, viszont épp tegnap, a születésnap előtt egy nappal megtörtént az, amire eddig nem volt példa: annak ellenére, hogy az elemzői várakozás 1,95 milliárdról szólt, a napi aktív felhasználók (DAU) száma 1,93 milliárd lett. Ez nemcsak azért problémás a cég számára, mert a valóság elmaradt a várakozásoktól, hanem mert a cég 18 éves fennállása óta most először volt olyan, hogy az előző negyedévhez képest is kissé csökkent a szám.

Más, mélyebbre ható problémák is vannak a vállalattal, amely társadalmunkon is rajta hagyta nem annyira pozitív hatását. Egy rettenetes polip lett, amely csápjaival átszövi az életünket, vezetői pedig nem feltétlenül járnak el tisztességesen, amikor az emberi élet vs. a cég nyeresége kerül mérlegre (a legutóbbi problémákat és a Facebook által okozott függőségeket nemrég mi is taglaltuk.)

De így vagy úgy, ma lett nagykorú a világ legnépszerűbb közösségi média oldala, ebből az apropóból pedig összeszedtünk néhány érdekességet a különc Facebook-vezérről.

Mark Zuckerberg (balra) a Harvard Egyetem Eliot-háza előtt 2004. május 14-én, 3 hónappal a Facebook létrehozása után. (Forrás: Rick Friedman/Corbis/Getty Images)

1. Gyerekkorában írta az első szoftverét

Zuckerberg 12 éves korában hozta létre a ZuckNet elnevezésű üzenetküldő programot, amellyel fogorvos édesapjának akart kedvezni. Addig a páciensek érkezését a recepciós úgy jelezte, hogy bekiabált a Zuckerberg apjának, innentől viszont egy üzenet pittyent fel a papa számítógépén, ha megjött a páciens. 

2. A Facebook elődje nem sült el jól

Zuckerberg először a Facemash nevű programmal szerzett magának – kétes – hírnevet az egyetemen. A programmal két harvardi diák fotóját lehetett egymás mellé tenni és szavazni, hogy melyikük néz ki jobban. Az újítás nem aratott osztatlan sikert, a harvardi vezetőség helytelenítette és hamar be is tiltotta.

3. Látásproblémája miatt ilyen a Facebook színvilága

A Facebook logója azért kék, mert Zuckerberg ezt a színt látja teljes tartományában, a piros-zöld színekre viszont színvak.

4. Mindig ugyanolyan ruhában van

Szürke póló, kapucnis pulóver, farmer és Nike tornacipő. Zuckerberg a hét minden napján ugyanígy öltözködik. 2014-ben ezt azzal indokolta: egyszerűsíteni akar az életén, hogy a lehető legkevesebb döntést kelljen meghoznia, és arra tudjon koncentrálni, hogyan szolgálhatja a legjobban a közösséget. Ikonikus szürke pólója egyébként egy drága olasz designer darab, egy ilyen Brunello Cucinelli felső 3-400 dollárba kerül. A Vresh Clothing nevű márkától viszont megfizethető áron beszerezhetünk egy jó minőségű replikát.

5. Magyar kutyafajtát választott

Beast (Szörnyeteg) nevű kutyája egy puli. Saját rajongói oldala van a Facebookon, 2 millió fölötti követővel. Zuckerberg nagyobbik lánya, Maxima is rajong a négylábúakért, az első szava a „kutya” volt.

6. Saját Facebook-oldalát egy egész csapat kezeli

Egy 12 fős csapat működteti Zuckerberg saját Facebook-oldalát: figyelik a kommenteket, megírják a posztokat és fotókat készítenek az oldalra. Az ő és a felesége oldalát egyébként nem lehet blokkolni, csak kikövetni.

7. Nem, Zuckerberg nem gyíkember

Sokan hangoztatják, hogy a Föld leghatalmasabb személyei, például politikusok, vallási vezetők, gazdasági és technológiai potentátok valójában egy titkos háttérhatalom (lásd még: illuminati, megtervezett káosz ördögi szövetsége, új világrend) tagjai, olyan gyíklények, amelyek egy másik bolygóról vagy dimenzióból érkeztek, és céljuk természetesen az emberiség leigázása. Zuckerberg gyíkemberségével kapcsolatban 2010 környékén foglalkoztak sokat a konteóhívők: abban az évben választotta őt az Év Emberévé a Time magazin, aminek borítóján a fiatal vezetőrőnek nagyon zöld szemeket sikerült retusálni – és hopp, már kész is volt az összeesküvés elmélet, amely szerint mi más lenne, mint egy reptilián.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images)