Csobbanj az élményekbe Hajdúszoboszlón!

Debrecentől mintegy 22 kilométerre, az Alföld keleti-északkeleti részén található Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelye, egyben egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Nem csoda, hogy ennyien szeretik itt kipihenni magukat, hiszen nemcsak a híres gyógyvíz, hanem tematikus medencék sora, változatos szaunák és érdekes programok segítik feltölteni az energiaraktárainkat, mindezt úgy, hogy a kicsik sem unatkoznak.

–––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––

Hőforrások tekintetében Magyarország a nemzetközi élmezőnybe tartozik, hiszen nem sok olyan hely van a világon, ahol ilyen mennyiségben fordulna elő hévíz, mint itt. Olyan vulkanikus eredetű vidékeken fekvő országok kelhetnek csak versenyre vele, mint Japán, Peru, Izland, Olaszország, Bali, Törökország, és az egyesült államokbeli Kalifornia.

De míg ezeken a helyeken általában több kilométert is utaznunk kell a belvárostól a fürdőkig, addig itthon szinte karnyújtásnyira élvezhetjük a jótékony hatású vizet és a különféle kezeléseket. Országszerte mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő található, melyek közül kiemelkedik a hajdúszoboszlói, hiszen nemcsak a vize a különleges, de Európa legnagyobb fürdőkomplexumának is otthont ad.

A vízi élmények paradicsoma

A hajdúsági fürdőváros sokáig egyszerű mezőváros volt, azonban 1925-ben 75 Celsius-fokos termálvizet találtak a település Bánomkert nevű részén. A környékbeli asszonyok először mosáshoz használták, majd egy idő után észrevették, hogy enyhültek mozgásszervi panaszaik. Végül 1927-ben megnyílt az első fürdő is, Hajdúszoboszló népszerűsége pedig azóta is töretlen. Az itteni gyógyvíz és a több évtizedes gyógyászati tapasztalat messze földről vonzza a gyógyulni vágyókat: a jódos, brómos, konyhasós összetételű víz kedvező élettani hatása térd- és csípőízületi kopás, porckorongsérv, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus derékfájdalom, sportsérülések, nőgyógyászati problémák esetén is enyhülést ad. A sokféle jótékony hatást a nyugodt fürdőzésre vágyók a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő fedett és szabadtéri medencéiben ellazulva élvezhetik.

Szórakozás kicsiknek és nagyoknak

A Hungarospa másik létesítménye az Aqua-Palace Élményfürdő, ami a vízi élmények paradicsoma nevet is kiérdemelhetné. A fejlesztések kifejezetten a fiatalabb generációkat célozták meg, így ebben a vízi palotában minden korosztály megtalálja a számára: trópusi-, barlang- és a Pávai fürdő más-más korokat és stílusokat idéznek meg, de az üzemeltetők a legkisebbekre is gondoltak. Az apróságokat a bébimedence elbűvölő állatfigurái és csúszdái csábítják hancúrozásra a vízbe, az izgalmakra vágyók csúszdán száguldozhatnak, mozgékony gyerekeknek és felnőtteknek jöhet az úszás, a squash, vagy a spinning a fitneszrészlegen. Levezetésként érdemes kipróbálni a finn, gőz- és infraszaunák stresszűző, méregtelenítő hatását.

Galéria | 5 kép

Csobbanj az élményekbe Hajdúszoboszlón!

Csobbanj az élményekbe Hajdúszoboszlón!

Fotó megosztása:

Testi-lelki megújulás

Hajdúszoboszló nem véletlenül kapta a felüdülőhely szlogent: ide nemcsak a gyógyvíz miatt érdemes ellátogatni, hanem a jobbnál jobb szállodák miatt is, ahol különböző gyógykezeléseket és wellness-szolgáltatásokat is igénybe vehetünk a teljes kikapcsolódás és feltöltődés érdekében. A Mátyás Király Gyógy- és Wellness Hotelben kipróbálhatjuk a gerinc csigolyáit egymástól eltávolító trakciós ágy jótékony hatását, vagy fény- és hangterápiával kísért kádfürdőzés közben relaxálhatunk. A Hotel Barátságban egyebek mellett Salvus gyógyklíma és sószoba kínál enyhülést a légzőszervi és bőrbetegségekre. A Hunguest Hotel Apollóban szűrővizsgálatokon kaphatunk képet szívünk és keringési rendszerünk állapotáról, a Hotel Silverben elektroterápiát, professzionális Bemer-terápiát vehetünk igénybe, míg a Hotel Atlantisban energiablokkjainkat tibeti hangmasszázzsal lazíthatjuk fel, amit akár gyerekek is igénybe vehetnek, lábunkat szépithetjük halpedikűrrel, valamint gyermekeinket is kényeztethetjük a csokoládés vagy aromaolajos masszázzsal is.

A Hungarospa Thermal Hotel különleges gyógykezelésekkel és wellness szolgáltatásokkal vár minden kikapcsolódni és felüdülni vágyót, aki a mindennapos rohanás után egy kis pihenésre vágyik. A Hunguest Hotel Aquasolban nemcsak a szobák fantasztikusak, hanem különböző wellness szolgáltatásokat is igénybe lehet venni, ezen felül nagyszerű gasztronómiai élményekben is részesülhetnek az ide látogatók! Sőt, mi több, a szállodából a fürdőkomplexumba exkluzív módon közvetlen átjárás is biztosított egy zárt folyosón keresztül.

Kihagyhatatlan látnivalók

Bocskai István Múzeum: A kiállítás legkülönlegesebb darabja egy országosan is számon tartott Bocskai zászló, melyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek. A zászló nevezetessége, hogy alatta vonultak hadba a hajdúszoboszlói és a hajdúsági nemzetőrök az 1848-49-es szabadságharcban.

Városi erődfal maradvány: Hajdúszoboszló legrégebbi épített öröksége a Református templom körül látható védőfal megmaradt része és a sarokbástya. A nagyjából 20 méter hosszú falon láthatók a hajdúk által annak idején nyitott körte alakú lőrések. Az egyik sarokbástyát a földben lévő maradványok segítségével rekonstruálták.

Géptár Múzeum: Mogyorós József az 1980-as évek második felétől kezdte el tudatosan keresni és gyűjteni a járműveket, melyek között sok érdekes, már egyedinek is tekinthető darab is található. Gyűjteményében feljavított oldtimer autók, öreg motorkerékpárok, kerékpárok, mezőgazdasági gépek (traktorok), stabil motorok (Lokomobilok) és egyéb más használati tárgyak kiállítását tekinthetjük meg.

Szabadulószoba a Hotel Barátságban: Próbáld ki Hajdúszoboszló első szabadulószobáinak egyikét. Itt megtudhatod hogyan szabadulj ki a földrengés rázta metróalagútból, vagy hogy megtalálod e a bankrabló kincsét a 60 perces játék alatt a logikai fejtörők segítségével.

Mit csinálhatunk még?

A fürdőzés és a wellness-élmények mellett különböző programokat is tartogat számunkra a város.

Valentin napi korcsolyázás: 2022. február 01-től 28-ig forró tea és jeges élvezetek várnak a városi jégpályán hétköznapokon 14:00-20:00, hétvégén pedig 9:00-20:00 között a Bocskai Rendezvényközpont mellett. 

Csernus Imre előadása: A népszerű, pimaszul odamondós pszichológus és médiaszemélyiség 2022. 02. 16-án ismét Hajdúszoboszlóra érkezik. Folyamatosan jelennek meg sikerlistás könyvei, azonban az olvasók számára sok kérdés marad nyitottan. Ezekre a kérdésekre próbál választ adni Csernus Imre az előadásain országszerte az Élj szívből! című előadása során, amit a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében láthatunk. 

Kártyajáték: A Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok keretében Beck Zoli és Vecsei H. Miklós zenés-verses estjét láthatjuk 2022.03.04-én a Kulturális Központban. A címét arról kapta, hogy az előadás során a két művésznek 32 lapja van, épp, mint egy pakli magyar kártyában. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. A kártyák mindegyikén egy-egy szó, félmondat: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. 

Melyik fajta víz mire jó?

A hajdúszoboszlói víz csak egyike a sokféle gyógyhatású víznek. A termál és gyógyvizeket a bennük található alkotórészek alapján ugyanis sokféleképpen lehet osztályozni.

  • Szénsavas vagy savanyúvizek: ezek elsősorban vulkanikus kőzetanyagú hegységekben, illetve azok peremein találhatók. Nemcsak fogyasztani lehet: a vízből a szénsav felszívódik a bőrön keresztül, ez és a víz melegsége együtt pedig javítja a belső szervek vérellátását, elősíti a szívizom oxigénnel való ellátását, ezért szívbetegségek és szívbillentyű bántalmak esetén is javasolják. Ilyen víz található például a Nyugat-Dunántúlon Bükben és Balfon, a Balaton-felvidéken, a Balaton déli partján, Székesfehérváron és környékén, illetve Parádfürdőn.
  • Alkalikus vizek: ezekben főleg a szódabikarbóna ionjait, vagyis nátrium-, és hidrogén-karbonát-ionokat találunk, így leggyakrabban ivókúrára használják, hiszen hatásai révén alkalmas a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy akár a légúti hurut kezelésére. A legismertebb talán a bükkszéki Salvus gyógyvíz, de ilyen források találhatók Balfon, Békésen,, Gyopárosfürdőn, Gyulán, Tótkomlóson, de ilyen Szegeden az Anna kút is, és természetesen még sok más helyen is. 
  • Kénes gyógyvizekkén-hidrogént, karbonil-szulfidot, esetleg nátrium-szulfidot vagy kalcium-szulfidot tartalmazó vizek. Ezek a bennük való fürdés esetén is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják! Főként a reumás betegségek és egyes bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör és az ekcéma kezelésében van jó hatással, de a kénes vizek hormontermelést és az anyagcserét is serkenthetik. Balf néhány forrása is kénes vizű, a budapesti Rudas fürdő egyes forrásai is, az Imre- és a Lukács fürdők vize, az Aranyos fürdő, a parádi Csevice forrás, de Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútjának is kénes a vize..
  • Meszes jellegű vizek: ezek kalciumot, magnéziumot, hidrokarbonátot tartalmaznak, ennélfogva pedig leginkább a mozgásszervi és kopásos ízületi megbetegedések terápiájában alkalmazzák őket. Ilyen földes-meszes víz van szinte Budapest összes nagyobb fürdőjében, tehát a Lukács fürdőben, a Széchenyiben, Gellértben, a Rudas vizében ráadásul radon is van, amely fájdalomcsillapító hatással bír. Ezen kívül meszes jellegű vize van az esztergomi Szent István kútnak, a miskolctapolcai, a mohai Ágnes, és a parádi Szent István forrás.

 

Kiemelt kép: PR