Érdekességek a Nők Lapja archívumából.

1+3=6

minden számtani szabály ellenére, – ennél a csinos blúznál. Háromféle díszítéssel, sokféle változatban viseljük; szolid fekete bársonymasnival, pepita taft nyakkendővel, törökmintás tisztaselyem sállal. Persze a színekkel vigyázzunk. Idős nő egyszerűbb díszítési megoldásokat válasszon. Ne kössön szalagocskát a nyakába. Ha vékony testalkatú, viselhet világos színű blúzt, de mélyebb, sötétebb és tompább színeikkel díszítve.

Teltkarcsú nőnek nem fontos télen világos blúzokkal szélesítenie magát, elég ha a díszítéshez használ fel világos színeket. Viseljen például fekete blúzt, a világon minden szín illik hozzá. Hordhat sötétbarnát, sötétkéket, de zöldet, bordót, középkéket is — egyik sem fogja túlságosan szélesíteni. 

  • Vajszín nyersselyem magasnyakú ingblúz, mindenkinek.
  • Szalagcsokorra kötött taftsállal csak fiatal lányoknak.
  • Nyakkendőmegoldás finom tűvel, negyvenen alul
  • Sporthoz, kemény téli napokon szobában is csinos és kellemes viselet a nyakbagombolt sál

Ezervirágú

horgolásminta gyermekkocsitakaróra, térítőre, kis függönyre. A minta a nagyított részről könnyen leolvasható, mindig 2 levegőszem a lyukaknál, mindig 1 ráhajtásos pálcika az egész munkánál. Kezdés: olyan hosszú levegősort készítünk, amilyen széles lesz a terítő, vagy függöny. Olyan hosszúra horgoljuk, amilyen hosszú az ablak, vagy amilyen hosszú térítőt akarunk. A mintának az az előnye, hogy szegletes vagy hosszúkásra is készíthetjük. Ebből viszont kerek terítő nem készülhet. Ha kész a minta, keretet horgolhatunk rá, de ez el is maradhat, akkor mindjárt jön rá a csipke, amivel körbe haladunk. Nem gyakorlott horgoló is belekezdhet, mert a minta igen egyszerű.

Csapláros Sándorné

Kiemelt kép: Fortepan / Kotnyek Antal

Nők Lapja 1951/4. (Forrás: Nők Lapja archívum)