7 konyhai jótanács, amit érdemes elfelejteni

Ha a főzésről van szó, mindenkinek megvannak a praktikái, hiszen ahány ház, azaz konyha, annyi szokás. Mégis előfordul, hogy akár egy gyakorlottabb szakács is elront valamit. Hogy miért? Talán mert egy olyan fortélyhoz folyamodik, ami valójában nem működik, és csak azért ragaszkodik hozzá, mert úgy tanulta valamikor. A Reddit egyik felhasználója arra kérte az internet népét, hogy írják meg, milyen használhatatlan konyhai tippeket ismernek, és hogy mik váltak be helyettük – mi pedig kiválasztottuk a leghasznosabbakat közülük.

A tojást előre megsózni

Gordon Ramsay egyik módszere, amit rengeteg szakács is követ, hogy a tojást csak főzés közben szabad sózni. Azonban a StankyPeteTheThird nevű felhasználó szerint ez a legrosszabb, amit tehetünk, mert így csak keménnyé és vizessé válnak. Ehelyett azt javasolja, ha könnyű rántottát vagy omlettet szeretnénk, akkor a sütés előtt sózzuk meg a felvert tojásokat.

A rizst kötelező megmosni

Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira lehet trükkös egy valóban ízletes, pergős rizsköret elkészítése. Az egyik legalapabb szabály, hogy ha azt szeretnénk, hogy sikerüljön, akkor meg kell mosni előtte, viszont ezzel nem ért egyet dtwhitecp. „Nem mindig elengedhetetlen az öblítés, attól függően, hogy milyen fajtát használunk. Egyes rizsek nagyon ragadósak lehetnek, például a mosatlan sushi rizs totál szívás, de ha nem öblíted le a basmati vagy jázmin rizst, az nem a világ vége.”

Fotó: Getty Images

Rengeteg vizet használjunk

A legtöbb recept azt mondja, hogy egy hatalmas fazék vizet kell felforralni a tésztához, a Ross Yoder nevű felhasználó viszont ezt szinte sosem tartja be. „Ha valamilyen mártással dobom fel a tésztát, akkor szinte mindig sokkal kevesebb vizet használok, mint amennyit előírnak, épp csak annyit, hogy a száraz tésztát körülbelül két centivel fedje el. Ez két célt szolgál: először is, a víz sokkal gyorsabban felforr. Másodszor pedig szuper, keményítős folyadék marad vissza, ami segít, hogy minden egyes tésztadarabot egyenletesen vonjon be a finom szósz.”

A vaj legyen sótlan

Szinte mindegyik recept kiemeli, hogy sótlan vajat használjunk a fogások készítésekor, ami logikusan hangzik, hiszen ezáltal jobban tudjuk irányítani, mennyire lesz intenzív a végső íz. Azonban a Frequent_Artichoke nevű redditer máshogy gondolja: „Mindig sózott vajat használok. Úgy találom, hogy mindent sokkal jobb ízűvé tesz, különösen, ha édes süteményekhez használom a sótlan változat helyett.”

Csak a jó minőségű bor a megfelelő

A főzés egyik alapvető igazsága, hogy a jó minőségű alapanyagból lehet jó minőségű, igazán ízletes ételt varázsolni. Vagy ez sem igaz? PlanetMarklar szerint nem feltétlenül van így. „Anyukám egy főzőiskolásban volt vezető oktató, és ott kifejezetten azt tanították a diákoknak, hogy ne használjanak drága bort a főzéshez. Helyette inkább a dobozos bort ajánlották, mert abban nem érintkezik a levegővel, és később romlik meg, de bármilyen olcsóbb is megfelel. Mire elkészülünk az étellel, addigra úgyis tönkremegy minden, amitől a drága bor finomabb, így pedig csak feleslegesen költünk sokat rá.”

Fotó: Getty Images

Semmi se legyen bolti

A finom ételek egyik ismérve, hogy semmi bolti, előre elkészített alapanyagot nem használunk fel hozzá. Különösen a sajtról tartják úgy, hogy bűn előre lereszelt, zacskós változatot használni. Allmilhouse szerint valójában egyáltalán nem számít, hogy időspórolásból vagy kényelemből a bolti változatot választjuk vagy sem. „Íme egy titok: annak ellenére, amit a legtöbb receptíró szeretne elhitetni velünk, az előre felaprított sajt használata nem mindig teszi tönkre azt, amit készítünk.” Tehát nyugodtan használjuk, ha szeretnénk.

Mindig legyen otthon alaplé

Bár a zöldségekből és/vagy húsból főzött alaplé sok recept elengedhetetlen összetevője, nem kell ostoroznunk magunkat, ha éppen kifogytunk belőle (vagy nem is készítettünk), hiszen pont ezekre az esetekre találták ki a leveskockákat. „Ahelyett, hogy saját házi alaplevet készítenék, úgy találom, hogy a húsleveskockák is jól működnek. A legtöbb ételben jól működnek, és nagyszerű ízt adnak neki” – írja ConsiderablyMediocre.

Forrás: BuzzFeed, Kiemelt kép: Getty Images