Az ország történetében először nőt neveztek ki főbírónak Pakisztánban

A folyamat nem is ment zökkenőmentesen a férfiak uralta ottani igazságszolgáltatási rendszerben, de az 55 éves Ajesa Malik már le is tette az esküt.

Malik eddig az ország második legmagasabb rangú bíróságának, a lahorinak (Pandzsáb tartomány) volt a vezetője 2012 óta. Pakisztánban egy kilenctagú bizottság tesz ajánlásokat a bírói előléptetésekre. Ezúttal Malik jelölését a legfelsőbb bíróság tagjai közé a bizottság öt tagja helyeselte, négy ellenezte. Arif Alvi államfő a múlt héten jóváhagyta ezt, és ezzel lecsendesítette azokat, akik technikai okokra hivatkozva tiltakoztak a bírónő kinevezése ellen, aki 16 férfi mellett az egyetlen nő lett így a legfelsőbb bíróság soraiban.

Malik szövetségesei pedig azt remélik, hogy mostantól több nőt fognak bírónak kinevezni az iszlám országban, ahol a nőknek gyakran kell küzdeniük igazukért az igazságszolgáltatási rendszeren kívül és belül is. Utóbbi különösen igaz a szexuális erőszak eseteiben, amelyekben a társadalom, de a hatóságok is ritkán adnak hitelt az áldozatok vallomásának. Az országban ráadásul még mindig gyakoriak a „becsületgyilkosságok”: az

Amnesty International jelentése szerint az országban évente 900-1000 nő lesz ennek áldozata, rendszerint a saját férfi rokonaik végeznek velük, mert megsértették a házasságra, szerelemre és becsületre vonatkozó, íratlan konzervatív szabályokat.

Többnyire nagyobb következmények nélkül megússzák a gyilkosságot, mert a pakisztáni jogszabályok szerint az áldozat szülei megbocsáthatnak a gyilkosnak.

Malik ünnepélyes eskütételét Gulzar Ahmed, a legfelsőbb bíróság elnöke vezette. Gratulációt utána a legmagasabb szintről, Imran Hán kormányfőtől is kapott.

Sah Mahmúd Kuresi külügyminiszter pedig azt írta a Twitteren: „Nagy nap ez Pakisztán életében”.

A legfelsőbb bíróság honlapja szerint Ajesa Malik alsóbb fokú iskoláit Párizsban és New Yorkban végezte el, majd a Harvard Egyetem jogi karán szerzett diplomát kitüntetéssel.

Forrás AP/MTI, kiemelt kép: Getty Images