Több mint száz művész olvassa fel a sokak által elolvashatatlannak tartott művet

A korszakalkotó regény megjelenésének 100. évfordulóján írók, zenészek, humoristák és más művészek olvassák fel James Joyce sorait.

Egy évszázada, 1922. február 2-án publikálta teljes terjedelmében James Joyce Ulysses című művét Sylvia Beach, a párizsi Shakespeare and Company könyvesbolt tulajdonosa. A kerek évforduló alkalmából a Shakespeare and Company felolvasást tart a modernista regényből, a projektben több mint száz művész vesz majd részt. Olyan hírességek olvasnak majd egy-egy részletet, mint Margaret Atwood, A Szolgálólány meséjének írója vagy Eddie Izzard, brit stand up komikus. Azért van szükség ilyen sok művész közreműködésére, mert a tervek szerint a regény teljes hosszában felolvasásra kerül. (Az Ulysses terjedelme kiadástól függően 644-1000 oldal között mozog.)

James Joyce és kiadója, Sylvia Beach egy párizsi irodában (Forrás: Getty Images)

„Mindenképpen meg akartunk emlékezni erről az alkalomról. Ilyenkor általában az ugrik be az embernek, hogy rendezzünk egy nagy partit, de a Covid-korlátozások és a könyvesbolt elmúlt évekbeli nehézségei miatt azt találtuk ki, hogy felolvasásokat rögzítünk. Innen jutottunk végül oda, hogy az Ulyssest teljes terjedelmében szólaltassuk meg – ez sosem fogja elérni azt az ambíciót, amivel Joyce viseltetett a könyv iránt, de egy igen ambiciózus vállalás a mi részünkről” – nyilatkozta a Guardiannek Adam Biles, a Shakespeare and Company irodalmi igazgatója.  

A hangfelvételeket ingyenes podcast formájában lehet majd meghallgatni február 2-tól június 16-ig. A befejezés dátuma nem véletlen: a regény cselekménye 1904. június 16-án játszódik, és ezen a napon tartják világszerte a Bloomsday nevű irodalmi ünnepet, amely a regény egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta a nevét.

A felolvasások mellett Bloomcast címmel elérhető lesz egy tízrészes, Biles által vezetett „alapozó tanfolyam” is azoknak, akik csak most ismerkednek az Ulysses világával. „Rengeteg ember belekezd az Ulyssesbe, aztán leteszi, mert tényleg sok szempontból nehéz könyv. De meghálálja a belefektetett energiát. Kemény munka. Ugyanakkor érzelmileg egy elképesztően erőteljes könyv, egyértelműen a legintenzívebb irodalmi élmények egyike” – tette hozzá Biles.

A kiemelt képen az Ulysses egyik nemrég felfedezett kézirata látható. (Forrás: Lorenzo Ciniglio/CORBIS/Corbis via Getty Images)