A testvéreket általában mély kötelék fűzi egymáshoz, néha pedig ennél is mélyebb rivalizálás.

A családon belül lezajlott konfliktusok természetesek, mindenhol előfordulnak. Jó esetben egy kis mosolyszünet után minden rendeződik, és újra szent béke. Ez egy átlagos famíliában nem is kerül ki a négy fal közül, de ha ezek a testvérek híresek, bizony nagy esély van arra, hogy a nyilvánosság is tudomást szerez róla. Főleg, ha a versengés éveken- vagy esetleg évtizedeken át tart. A következő híres lánytestvéreknek a konfliktusai nem maradtak titokban, és azóta is témát szolgáltatnak a sajtónak és az embereknek.  

Venus és Serena Williams

A testvérek egy tavalyi filmbemutatón (Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images)

Miután először, 1998-ban megmérkőztek egymással – és Venus kiejtette a húgát – azóta 30 profi teniszmérkőzésen is túl vannak. Ütővel a kezükben óriási riválisai egymásnak, annak ellenére, hogy közben legjobb barátok. Legmozgalmasabb időszakuk 2008–2009 közé esett, amikor két év alatt kilencszer játszottak egymás ellen, köztük két wimbledoni döntőt. „Tudom, hogy amikor vele játszom, a legjobbat kell kihoznom magamból, ahogyan neki is – mondta az 1981-ben született Serena az újságíróknak a 2018-as US Openen.

„A karrierünk során mindig arra törekedtünk, hogy a lehető legjobbak… és a legjobb Williamsek legyünk.”

Ha a számokat nézzük, akkor Serena több győzelmet tudhat magáénak a mindössze egy évvel idősebb Venusszal szemben, de a rivalizálás csak a pályán jellemző rájuk. „Úgy érzem, Venus és én határozottan bebizonyítottuk, hogy ha a pályán ádáz ellenfelek is vagyunk, attól még lehetünk jó barátok és jó testvérek” – nyilatkozta Serena.

Jackie Kennedy és Lee Radziwill

Jackie és Lee egy háromnapos bevásárlókörút után 1961-ben, New Yorkban (Fotó: Getty Images)

Janet és Jack Bouvier-nek két gyönyörű lánya volt: az 1929-ben született Jacqueline (Jackie) és az 1933-ban született Caroline Lee. Bár szerető testvérek voltak, mindig is versengtek egymással, különösen, ha jóképű, gazdag férfiakról volt szó – abban egyikük sem ismert tréfát. Bár Lee – leánykori nevén Caroline Lee Bouvier – végül hercegnő lett (Stanisław Albrecht Radziwill lengyel herceghez ment feleségül 1959-ben, két közös gyermekük született) mindig lentebb érezte magát nővérével szemben, főleg miután Jackie 1953-ban feleségül ment John F. Kennedyhez. A húg keserű féltékenységén képtelen volt uralkodni.

„Lee annyira féltékeny volt Jackie-re, hogy alig tudott beszélni vele”

– mesélte Laurence Leamer író a People-nek, aki sokáig tanulmányozta Lee életét. „Azt valahogy meg lehet érteni, ha a nővéred az Egyesült Államok first ladyje, talán kicsit féltékeny vagy… De őt egyszerűen hatalmába kerítette a féltékenység!” Ezt Caroline mindig is tagadta, és a pletykákra csak ennyit reagált: „Ez a legnevetségesebb szóbeszéd a világon. Kivételesen közel állunk egymáshoz” – mondta szintén a People-nak még 1976-ban. J. Randy Taraborrelli író, újságíró így jellemezte a testvérek viszonyát: „Az soha nem volt fekete vagy fehér. Mindig voltak szürke árnyalatai, és amikor valaki megpróbálta ezt a kapcsolatot széles ecsetvonásokkal lefesteni, az sosem működött.” Amikor John F. Kennedyt meggyilkolták, akkor a húga azonnal Jackie mellett termett, segítette, vigasztalta, de azon már nem tudta túltenni magát, hogy az egész világ sajnálta és ajnározta testvérét, gyászában ő lett az Egyesült Államok legkedveltebb embere. Főleg akkor rágott be rá, amikor Jackie három év múlva hozzáment a görög milliárdoshoz, Aristotle Onassishoz, akire korábban ő is próbálta kivetni a hálóját. Jackie 1994-ben halt meg, miután non-Hodgkin limfomát diagnosztizáltak nála. Végrendeletében Lee gyermekeinek, Anthonynak és Tinának fejenként 500.000 dollárt adományozott, de húgára nem hagyott semmit. „Nagyon szeretem őt, de az életem során sok mindent megtettem érte”– írta le döntését. Caroline Lee Radziwill 2019 februárjában, 85 éves korában hunyt el.

Katalin hercegné és Pippa Middleton

Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjén, 2011-ben (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

A Bouvier nővérekhez hasonlóan a Middleton-nővérek is mindig is szerették egymást, de a rivalizálás az ő kapcsolatukra is jellemző, amelynek gyökerei kiskorukra és kamasz éveikre nyúlnak vissza. Mindketten ugyanabban a bentlakásos iskolában, a St. Andrew’s Schoolban tanultak, és a barátaik már akkor észrevették, hogy bár jóban vannak, állandóan versengenek egymással. Denise Alford, a netball-edzőjük például arról mesélt, hogy bár mindkét lány kitartóan játszott, de az egy évvel fiatalabb Pippa volt a motiváltabb kettejük közül. Andrew Morton újságíró úgy gondolja, hogy Katalin hercegné és Pippa a mai napig versengenek, de már megtanulták mindezt finomabban kezelni.

Amikor Katalin férjhez ment Vilmos herceghez, egyértelmű volt, hogy ő „nyert”.  De tényleg így volt? 

Az esküvő napján, míg Cambridge új hercegnője kétségtelenül nagyon gyönyörű menyasszony volt – Pippa szinte elvitte a show-t testhezálló koszorúslány ruhájával –, amit Katalin hercegné állítólag nagyon rosszul viselt. 2008-ban a Middleton-család egyik barátja azt mondta a The Scotsmannek, hogy Kate mindig attól tartott, hogy Pippa beárnyékolja a hírnevét.

Joan Fontaine és Olivia de Havilland

A rivalizáló testvérek 1945-ben (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Olivia és Joan 1916-ban, illetve 1917-ben született, mindketten jelentős hollywoodi sztárok lettek, de brutális rivalizálásuk az egész életükre kihatott. Működésképtelen kapcsolatuk életük minden területén nyomot hagyott, a munkától kezdve a párkapcsolataikon át az anyjukkal való kapcsolatukig. Olivia, aki születésétől fogva neheztelt húgára, egyszer azt mondta, hogy minden ott kezdődött, hogy közös gyerekszobában voltak kénytelen felnőni, ami komoly viszályt szült közöttük. Joan az 1978-as No Bed of Roses című memoárjában megosztotta azt a kettőjük közötti lökdösődést, amely végül a kórházban végződött.

Joan az úszómedencében volt, és megpróbálta berántani Oliviát a bokájánál fogva, de ő olyan keményen ellenállt, hogy ennek következtében Joan eltörte a kulcscsontját. 

A rivalizálás szerelmi életükre is kihatott, Joan 1939-ben összeházasodott Olivia volt barátjával, a színész Brian Aherne-nel. A legdurvább „harcuk” az 1942-ben megrendezett Oscar-gálán játszódott le, ahol a nővérek a legjobb színésznő kategóriában mérkőztek egymással. Bár mindenki Olivia győzelmét várta, végül Joan vitte haza az Oscar-díjat a híres Hitchock-filmért, a Gyanakvó szerelemért. Később Olivia revansot vett, amikor 1947-ben átvehette az arany szobrot a szintén a legjobb női főszereplő-kategóriában a Kisiklott élet (To Each His Own) című filmért, majd 1950-ben a The Heiress című filmért is elnyerte a rangos díjat.
A nővérek rossz viszonya hosszú évekig tartott, még akkor is, amikor anyjuk meghalt – még a ravatal mellett sem szóltak egymáshoz. Egyébként Olivia ápolta beteg édesanyjukat, akinek halálhíréről Joan csak két héttel később értesült. „Olivia küldött nekem egy táviratot, de turnén voltam, így két héttel később, a következő állomásomnál kaptam csak meg. Ő nem törődött azzal, hogy megkeressen, vagy megtudja, hol tud elérni, nem is telefonált”– emlékezett vissza Joan. Olyannyira nem csitultak közöttük az indulatok, hogy az 1979-es Oscar-gála alkalmával a két testvér azt kérte, hogy minél távolabb ülhessenek egymástól, és amikor egy évtizeddel később Joan megtudta, hogy szállodai szobája a nővére közelében van, másikat kért a recepción. Azt beszélik, hogy soha nem kötöttek békét egymással. Joan 2013-ban hunyt el, Olivia nyilvános üzenetben fejezte ki szomorúságát nővére halála miatt. Olivia 2020 júliusában halt meg Párizsban – 104 évet élt.

Beyoncé és Solange Knowles

A Solange-tesók 2016-ban (Fotó: Nicholas Hunt/Getty Images for Balmain)

Gyerekkorukban volt egy rövid idő, amikor a két Grammy-díjas nővér nem jött ki egymással – árulta el édesanyjuk, Tina Knowles. Rossz kapcsolatuk abból adódott, hogy a most 35 éves Solange öt évvel fiatalabb nővérénél, Beyoncénél, aki alig törődött vele, mivel már egészen kiskorában csak az érdekelte, hogy szupersztár legyen belőle.

„Beyoncé egy percig sem tudta elviselni a kishúgát. Solange mindig körülötte sertepertélt, beleszólt a dolgaiba, nem hagyta őt és a barátait beszélgetni, amitől Beyoncé mindig nagyon ingerültté vált”

– árulta el Tina, aki végül terápiára vitte őket. „A családom úgy gondolta, hogy túl fiatalok hozzá, de én azt akartam, hogy Beyoncé megértse, hogy Solange mindig ott lesz az árnyékában, és szüksége van a szeretetére.”  Mindent összevetve, Tina elképzelése bevált, és a két testvér a mai napig támogatja és szereti egymást.

Forrás: History Collection, Hola!, Express, Reader’s Digest, espnW, People, AmoMama
Kiemelt kép: Getty Images