Érdekességek a Nők Lapja archívumából.

Erzsi — mint a képen látható — helyes fiatalasszony. Nincs két szekrény ruhája — mégis mindig jólöltözött: minden alkalomra van megfelelő ruhadarabja. Szerény ruhatárát választékos ízléssel állította össze. Nem rakja tele magát mütyürkékkel. Kevés pénzből, jó beosztással mindig ízléses és csinos.

A szövetruha szabásmintáját a 14. oldalon közöljük, 100-as mellbőségre és 102 cm-es csípőbőségre számítva. 2 m 10 cm-ből kijön (5 cm-t összemenésre számítunk, mert szabás előtt kivasaljuk nedves ruhával). Szoknyán a bevarrásokat alakon jól kipróbáljuk, mert féloldalas. A ruha színe rozsdabarna. Hideg napokon viselhetjük hozzá a drapp kardigánt, amely a szoknyablúzhoz is nagyon jól áll.

Vermesné

Új vonalú kardigán

35 dkg karton vagy fésült gyapjúfonal kell hozzá. 2-es tűvel kötjük a patentrészt (2 sima, 2 fordított) és 2 és feles tűvel a többit, a színén simán, a visszáján fordítottan.

Háta: 120 szemre kezdve, 10 cm-es patentrész után következő sorban minden 6-ik szemnél szaporítunk egyet-egyet és kötünk egyenesen tovább a karlyukig. (Kb. 15 cm-t) A karkivágást fogyasztjuk 5, 2, 2, 1, 1, 1 szemenként, majd egyenesen kötünk a váltig. (Kb. 19 cm-t) A vállaltat 7 szemenként fogyasztjuk el, amíg a vállszélesség eléri a 12 cm-t, a maradék szemeket egy sorban befejezzük.

Ujja: 64 szemre kezdve. 10 cm-es patentrész után következő sorban minden 6-ik szemnél szaporítunk egy-egy szemet és haladunk felfelé úgy, hogy minden 2 és feledik cm-nél a tű elején és végén egy-egy szemet szaporítunk. A karkivágást elérve, a kezdéstől (kb. 43 cm-nyire) fogyasztjuk a karkivágást. 4, 2. szemenként a munka mindkét szélén, majd minden sor elején 1—1 szemet fogyasztunk, amíg 17 cm magas a karkivágásunk. Tehát a teljes ujjahossza 60 cm. A mintán az ujja-patentrész nem hajlik vissza, ha visszahajtásai akarunk, a sima rész hosszabb lesz.

Eleje: 70 szemre kezdjük, a 10 cm-es patent rész után folytatjuk úgy, hogy az oldalánál lekötünk 6 szemet, simán egyet szaporítunk, a többit 2 sima 2 fordítottal folytatjuk. Visszafelé a simára simát, a fordítottra fordítottat kötünk. A színén következő sorban az oldalától 12 szemet kötünk simán, egyet szaporítunk, a többit 2 sima 2 fordítottal folytatjuk így haladunk 1 -1 szaporítással és a patentrész rézsútos magasításával addig, amíg 6 szemünk marad. Ezt a 6 szemet a munka kezdésétől simán kötöttük a színén és fordítottan a visszáján, mint az a képen is látható. Elérve a karkivágást, fogyasztjuk 7, 2, 2, 1, 1, 1 szemenként. Ha a patentrész magasítása kész, kezdjük a sálgallér szaporítását. Minden sor elején szaporítunk 1—1 szemet, (csak a gallérnál, az oldalánál nem!!) addig, amíg a szaporított rész eléri a 3 cm-es szélességet. Innen egyenesen kötünk tovább. Ha a karkivágásunk elérte a 9 cm-es magasságot. 2 sima, 2 fordítottat kötünk a karlyuktól befelé 36 szemet. A többit a színén simán, a visszáján fordítottan. 19 cm -es karlyukmagasság után elfogyasztjuk a vállát 7 szemenként. 12 cm-es vállszélességben. A megmaradó szemeket 6 cm-nyire továbbkötjük majd egy sorban befejezzük. Ott, ahol egy sorban van patentrész és sima rész is, ott a sima részeket egy kissé lazábban kössük, hogy el ne üssön attól a kötéstől, ahol a sima részeket 2 és feles tűvel kötöttük. Két elejerészt kötünk és a jobb oldaliba belekötjük a gomblyukakat is. Nedves ruhán át jól levasaljuk kötésünket a patentrészek kivételével összeállítás után a gallér részt hátul középen összevarrjuk és a gallér szélét hozzávarrjuk a háta nyakrészéhez. Tehát a kihajló sálgallér a színén fordított kötéssel látszik. Körülhorgoljuk az elejét és a gallért rövid pálcával. Ez a kardigán különösen előnyös a kis mellbőségű asszonytársainknak, mert mellben erősít.

Pinty

Szövet-táska

Kabátunk anyagából, bársonyból, kockás szövetből egyaránt elkészíthetjük, jól felhasználhatjuk a rongyoszsákot a hozzávalók keresésénél. Hozzávalók: 40 cm hosszú, 70 cm széles anyag. 25 cm hosszú bélés-selyem. 20 cm szalonvászon. 1 db szűcskapocs.

Készítése: a hátlap és elejére hajló rész közé a pántok alá, vászoncsíkokat gépeljünk. Az elejére hajra részt legszebb, ha saját anyagából béleljük. Persze, ha maradékból csináljuk, selyemmel is lehet. A bélést az eleje és hátlapja után kivágjuk, külön csíkot gépelünk, az oldalpántnak megfelelőt, összevarrjuk, mint a táskát és megöltögetjük. Jó erős szűcskapoccsal zárjuk. Ha nem találunk elég kemény anyagot és akarjuk, hogy a táskának jó tartása legyen, alátehetünk akármilyen flanel vagy szövetdarabot, hiszen bélelt a táska, besteppelhetjük kockába, a gépelés még díszíti is.

Vermesné

Kiemelt kép: Fortepan / Bauer Sándor

Nők Lapja 1951/3. (Forrás: Nők Lapja archívum)