Sok kérdés nyitott még a díjátadó kapcsán, de a jelölésre esélyesek névsora már körbejárta a világsajtót.

Már mindenki tűkön ülve találgatja, hogyan zajlik majd, és ki nyer szobrot az idei, 94. Oscar-gálán. Tavaly a világjárvány miatt az eredetileg februárra tervezett átadót áprilisra halasztották – hogy élőben rendezhessék meg, ami csak félig-meddig jött össze –, és olyan alkotások is versenybe szállhattak, amelyek streaming szolgáltatókon – Netflix, a Disney+, HBO Max vagy az Amazon – debütáltak. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia még tavaly nyár elején jelentette be, hogy ezen idén sem változtatnak.

2021-ben A nomádok földje című film nyerte el a legjobb film-díját, amivel Chloé Zhao rendező történelmet írt, hiszen ő lett a második nő, illetve az első ázsiai-amerikai nő, aki ebben a kategóriában nyert.

De az sem volt mindennapi jelenet, amikor Frances McDormand (ő két szobrot is hazavitt), A nomádok földje főszereplője farkasüvöltéssel zárta köszönőbeszédét. 

Frances McDormand és Chloé Zhao (Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

Ez azonban a múlt, és már most mindenki azt latolgatja, vajon mi lesz az idei gálán? Lássuk, melyek azok az információk, amelyeket eddig biztosan tudhatunk a legnagyobb filmes díjátadó estéjéről.

Mikor lesz 2022-ben az Oscar-gála?

A 94. Oscar-díjátadót március 27-én, helyi idő szerint 17:00 órakor kezdik. 

Mikor jelentik be a kategória várományosait?

  1. február 8-án hozzák nyilvánosságra a listát.

Kik az esélyesek a díjra?

Úgy tűnik, hogy a legjobb film kategóriában nagy eséllyel indul A kutya karmai közt és a Belfast című film (fej-fej mellett tippelnek rá a filmszakértők), csak úgy, mint a Richard király, a Dűne és a West Side Story is. Mindeközben Jane Campion, Kenneth Branagh, Denis Villeneuve, Steven Spielberg és Paul Thomas Anderson a legesélyesebb jelöltek a legjobb rendező díjára. Színész kategóriában Will Smith, Benedict Cumberbatch, Andrew Garfield és Denzel Washington tűnik a legesélyesebbnek, a legjobb színésznő kategóriáért pedig úgy tűnik, hogy Olivia Colman, Kristen Stewart, Lady Gaga és Nicole Kidman száll majd versenybe.

Hol rendezik meg a gálát?

Tavaly több helyszínen – New  York, Los Angeles – zajlott az esemény, és a díjazottak  a világ több pontjáról csatlakoztak be az eseménybe online. Nagyon úgy tűnik, hogy idén a díjátadó visszatér az eredeti helyszínre, a hollywoodi Dolby Theatre-be.

Ki lesz a házigazda?

Az elmúlt három évben az Oscar-díjátadónak nem volt házigazdája, de úgy tűnik, 2022-ben ez is változik. Úgy tudni, hogy a befutó az új Pókember, Tom Holland, aki tökéletesen alkalmas erre a szerepre is. Korábban már Jimmy Kimmel, Chris Rock és Neil Patrick Harris tündökölt házigazdagént, de idén valaki még Selena Gomez nevét is bedobta a kalapba.

Mi a dress code?

Ha a világjárvány nem szól közbe, akkor a 2022-es Oscar-díjátadón ismét számíthatunk azokra a vörös szőnyeges ruhakölteményekre, amelyek még hetekig témát szolgáltatnak majd a világsajtónak.

Kiemelt kép: Dustin Hoffman és Meryl Streep 1980-ban az 52. Oscar-díjátadón, ahol mindketten elnyerték az arany szobrot a Karmer kontra Karmer című filmben nyújtott alakításukért. (UPI) cas/Bob Flora/Getty Images