Ha a személyiségünk alapján választunk sportot, a lelkesedésünk is tovább tart

Segítünk, hogy merre érdemes elindulni!

––———SZPONZORÁLT TARTALOM———––

A különböző felmérések általában arra mutatnak rá, hogy sokan azért nem sportolnak, mert egyszerűen nem találják meg azt a mozgásformát, amely illik hozzájuk. Ezen legkönnyebben az segíthet, ha minél több sportot kipróbálunk, hiszen előbb-utóbb ráakadunk arra, amelyik igazán nekünk való, és amit nem csak kampányszerűen vagyunk képesek űzni. De mivel rengeteg sport közül válogathat az ember, nem árt egy kis iránymutatás, hogy mégis merre induljunk. Az internetet bújva számtalan tippet találhatunk: van, amelyik szerint a horoszkópunk alapján kell mozgásformát választani, más szerint a testalkatunkat tartsuk szem előtt. 

Pedig van valami, ami ezeknél sokkal nagyobb mértékben határozza meg, hogy melyek azok a sportok, amelyekben élvezetünket leljük, és nem csak ideiglenesen… Ez pedig az, hogy az embernek milyen az alap hozzáállása a mozgáshoz, és hogy milyen személyiségjegyei vannak!

A legfontosabb szabály: ne érdekeljen, mit gondolnak mások!

Tehát mindegy, hogy milyenek a testi adottságaink, ha nem az élsport a cél, akkor annyi a lényeg, hogy sportoljunk. Mindegy, hogy mit, azt a mozgásformát űzzük, amelyben élvezetünket leljük. Ha valakit a felnőtt kezdő balett érdekel, akkor is nyugodtan beiratkozhat rá, ha nem éppen balerina alkat, ahogyan egy küzdősport órán is szívesen látnak bárkit bármilyen korosztályból és bármilyen testalkattal. Téves azt hinni, hogy bárki is velünk foglalkozna az edzőteremben vagy egy edzésen, hiszen mindenki sokkal inkább magával lesz elfoglalva.

Érdemes rendszeresen súlyzós edzést is végezni: ez nemcsak a zsírégetést gyorsítja, de erősíti a csontokat, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, sőt a testtartást is javíthatja. Hiszen ha mindent jól csinálunk, akkor nemcsak az izmok, de az ízületek és a kötőszövetek is erősebbek lesznek a súlyzós gyakorlatoktól, emellett pedig fejlődnek a gerincmerevítő és mély hátizmok, amitől bizony a tartásunk is jobb lesz.

De akkor lássuk, merre is induljunk!

Nem szégyen, ha az ember nem szeret másokhoz alkalmazkodni, ahogy az sem elvárás, hogy mindenki a lelki harmóniát keresse a sport által. Nézzünk magunkba, és megtaláljuk a választ, hogy mi passzol hozzánk leginkább!

Kiegyensúlyozott személyiségeknek

Ha valaki nem szereti a versengést, és azért szeretne sportolni, hogy kedvezzen egészségének, illetve hogy harmóniába kerüljön önmagával, valószínűleg akkor sem fogja élvezni a kickboksz órákat, ha a horoszkópja szerint az a neki való sport. Egy ilyen személyiség számára a jóga és a pilates lehet tökéletes választás. Ezek akkor is jók, ha az ember nem kifejezetten kedveli a társas sportokat, hiszen a gyakorlatok végzése közben még egy csoportos órán is magunkra kell figyelnünk.

Öntörvényűeknek

Azok, akik jól bírják a monotonitást, szeretnek elmerülni a saját gondolataikban, és nem szeretik, ha közben megzavarják őket, jó sok sportot kihúzhatnak a képzeletbeli listáról. Bizony a csoportos órákat is, hiszen ott nemcsak a többiekhez, de az órakezdés időpontjához is alkalmazkodni kell. A magányos farkasok számára a legjobb a futás, a kerékpározás (mindegyiket lehet edzőteremben is űzni, a hideg idő nem kifogás tehát). Sőt szobabiciklizni otthon is lehet, néhány havibérlet áráért már jó eszközt lehet kapni, amelyen aztán az otthon magányában lehet edződni, akár kedvenc sorozatunk nézése közben. Mindkét mozgásformát végezhetjük viszonylag alacsony intenzitással, hosszú időn át, de HIIT (high intensity interval, vagyis magas intenzitású szakaszos) edzést is végezhetünk velük. Esetleg még az úszás jöhet szóba, csak ne a csúcsidőszakot válasszuk, amikor tömeg van a medencében. 

Energiabombáknak

Az olyan típusú embernek, aki szereti a kihívásokat, és még a társaságtól sem riad vissza, rengeteg lehetősége van: a küzdősportok biztosan levezetik a fölösleges energiát (életkoról függetlenül). A funkcionális köredzés, a crossfit és a kettlebell is remek edzésforma lehet, ezeknél kifejezetten ügyelni kell rá, hogy olyan edzőhöz járjunk, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik, hiszen a súlyok emelgetése helyesen végezve rendkívül hatásos, de rosszul végezve a gyakorlatokat sérülés is lehet a vége. Otthon, a négy fal között is lehet minden erőnket igénybe vevő edzést végezni, a Youtube-on elképesztő mennyiségű HIIT (high intensity interval, vagyis magas intenzitású szakaszos) edzés található. 

Annak, aki utál sportolni

Nehéz ügy, de nem lehetetlen megtalálni azt, amiben élvezetünket leljük. Ha az ember szereti a zenét és a táncot, máris rengeteg lehetőség közül válogathat: ott vannak például a kangoo edzések vagy a zumba, de a táncnak számtalan egyéb válfaja létezik, amelyek során nem annyira tűnik feladatnak a sport. Ezeket a legtöbb tánciskolában megtaláljuk: hastánc fitnesz, bokwa, cardiobalett, dzsessz-tánc, de akár klasszikus balett is szóba jöhet, sok helyen vannak kezdő, felnőtt kurzusok, ahogy modern táncból is. A rúdtánc fitnesz is megoldás lehet, bár az kétségtelenül egy igen kemény edzésforma. A tenisz vagy a squash is játékosan mozgat át. Ha inkább otthon maradna az ember, egy kis trambulinnal is rengeteg mókás, de ugyanakkor nagyon hatékony edzést találhatunk a neten. 

Kedvet kaptál a sportoláshoz? Az F&F Active kollekciójában minden edzésformához találhatsz megfelelő szettet!

Galéria | 9 kép

Ha a személyiségünk alapján választunk sportot, a lelkesedésünk is tovább tart

Ha a személyiségünk alapján választunk sportot, a lelkesedésünk is tovább tart

Fotó megosztása:

Kiemelt kép: Unsplash